Wyszukaj w serwisie
Goniec.pl > jedzenie

Jedzenie

Rodzina przy stole wigilijnym
16.12.2025 15:52 Świąteczny smak zaczyna się od wody

Zapach grzybów unoszący się w kuchni, ciepły kompot z suszu, który rozgrzewa dłonie, pierwsza łyżka barszczu… Świąteczne potrawy mają w sobie coś więcej niż tylko smak — przenoszą nas do wspomnień, rodzinnych rozmów i chwil beztroski. I choć starannie dobieramy składniki, przyprawy i przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie, często zapominamy o jednym, zupełnie podstawowym elemencie: wodzie.

ryba
05.12.2025 16:39 Niewielu Polaków zna tę rybę. Jej mięso rozpływa się w ustach, będzie idealna na Wigilię

Wśród świątecznych przysmaków często wybieramy te dobrze znane i tradycyjne. Istnieje jednak pewien morski delikates, który przez lata pozostawał w cieniu popularniejszych gatunków. Ta wyjątkowa ryba, o niezwykle delikatnym i kremowym mięsie, właśnie przeżywa swój wielki powrót i może stać się gwiazdą tegorocznej Wigilii. Poznaj jej sekrety i przekonaj się, dlaczego warto dać jej szansę. 

Dino
31.10.2025 11:32 Wiadomo, skąd pochodzi pieczywo z Dino. Polacy nie mieli bladego pojęcia

Po pieczywo z Dino sięgają codziennie tysiące Polaków - od chrupiących bułek, przez aromatyczne chleby, po słodkie wypieki i przekąski. Jednak niewiele osób wie, skąd tak naprawdę pochodzą te popularne produkty. Sieć handlowa postanowiła podzielić się tymi informacjami.

Jajka
30.08.2025 14:49 Czy jajka powinno się myć przed spożyciem? Eksperci rozwiali wszelkie wątpliwości

Czy wiesz, że sposób obchodzenia się z jajkami przed przygotowaniem posiłku może mieć znaczenie dla zdrowia? Sprawdź, w jakich sytuacjach ich umycie jest wskazane, a kiedy lepiej tego unikać.

Bułka
25.08.2025 20:42 Wiadomo, czy mrożone pieczywo jest zdrowe. Lekarka postawiła sprawę jasno

Często mrozisz chleb, żeby go zachować dłużej i później podgrzewasz go w tosterze lub na patelni? Okazuje się, że to nie tylko wygodne, lecz także korzystne dla zdrowia jelit. Obywatele i badania naukowe podpowiadają, że dzięki temu prostemu zabiegowi chleb staje się zdrowszy - oto, jak to działa i dlaczego warto się tym zainteresować.

Pranie, jagody
26.07.2025 15:55 Plamy z jagód to nie problem. Trzy babcine sposoby, które warto znać

Czarne plamy z jagód na ubraniach? Nie musisz od razu rezygnować z ulubionej bluzki. Poznaj trzy sprawdzone sposoby na usunięcie trudnych zabrudzeń i zobacz, jak szybko możesz przywrócić tkaninom ich dawny blask.

Kurki
16.07.2025 21:37 Sezon na grzyby wystartował. Co i gdzie zbierać w lipcu?

Zastanawiasz się, czy warto już wybrać się na grzyby? Lato to doskonały czas, aby zaplanować pierwsze wyprawy do lasu. Odpowiednie warunki atmosferyczne już teraz sprzyjają bowiem ich wzrostowi. Sprawdź, czego można wypatrywać w lipcu i gdzie warto się wybrać.

Action
04.07.2025 18:44 Toksyczna żywność w Action. Jest decyzja o wycofaniu produktu

Action wycofuje z obrotu produkt, który może być groźny dla zdrowia. W grę wchodzą związki podejrzewane o działanie rakotwórcze, mutagenne i zaburzające gospodarkę hormonalną. Sklep oraz Główny Inspektorat Sanitarny wydali pilne ostrzeżenie. Sprawdź, czy masz go w domu – nie trzeba nawet paragonu, by odzyskać pieniądze.

zupa
01.07.2025 21:05 Nie ma lepszej zupy na lato. Oto przepis na chłodnik jak u mamy

Gdy słońce nie daje wytchnienia, a termometry wskazują powyżej 30 stopni, Polacy masowo sięgają po coś, co od pokoleń przynosi ulgę w upale – chłodnik. Różowy, kremowy, orzeźwiający, z koperkiem, ogórkiem, botwinką i jajkiem – ta zupa nie tylko smakuje, ale i chłodzi zmysły. Wśród kuchennych trendów, modnych bulionów azjatyckich i nowoczesnych fuzji smaków, chłodnik znowu święci triumfy. Ale tak naprawdę nigdy z kulinarnej sceny nie zniknął.

Pralka, pranie, truskawki
27.06.2025 14:16 Zdradliwe plamy z truskawek i malin? Sprawdź, jak się ich pozbyć

Letnie owoce potrafią uprzykrzyć życie, zwłaszcza gdy zostawiają trudne do usunięcia plamy na ubraniach. Jak sobie z nimi poradzić? Sprawdź sprawdzone porady, które pomogą Ci uratować ulubioną bluzkę.

Papierówki, jabłka
24.06.2025 22:36 Zapomniane jabłka z PRL wracają do łask. Mogą wspierać zdrowie i lepsze trawienie

Niepozorne, jasnozielone jabłko było ikoną letnich wakacji w czasach PRL. Poznaj jego niezwykłą historię i wpływ na zdrowie. Okazuje się, że warto po nie sięgnąć ponownie, zanim zniknie z naszych sadów na dobre. Wszystko przez jego niezwykłe właściwości.

Masło
24.06.2025 17:34 Ważne informacje dla klientów. Chodzi o ceny masła

Choć ostatnie miesiące nie rozpieszczały klientów robiących zakupy, najnowsze dane dotyczące rynku masła mogą przynieść cień optymizmu. Eksperci mówią o spowolnieniu wzrostów cen. Co to oznacza dla naszych portfeli? Przedstawiamy szczegóły.

Kotlety mielone
23.06.2025 14:38 Kotlety mielone bez bułki tartej i jajek? Ten przepis zaskoczy niejednego smakosza

Chcesz przygotować kotlety mielone, które zachwycą lekkością i soczystością, a do tego będą prostsze niż tradycyjna wersja? Sprawdź porady na temat składnika, który odmienia przepis na to popularne jedzenie.

Wrocław
27.05.2025 13:48 Wrocław w gronie polskich miast wyróżnionych przez Przewodnik MICHELIN

Wrocław znalazł się w gronie polskich miast wyróżnionych przez Przewodnik MICHELIN. To już piąta lokalizacja w Polsce – po Warszawie, Krakowie, Poznaniu i Trójmieście – której scena gastronomiczna została oceniona przez anonimowych inspektorów przewodnika. Oficjalna lista rekomendowanych restauracji zostanie ogłoszona 10 czerwca 2025 roku. Decyzja o rozszerzeniu selekcji to efekt współpracy Polskiej Organizacji Turystycznej z zespołem MICHELIN Guide. Jej celem jest promocja polskiej kuchni i wspieranie rozwoju turystyki kulinarnej na poziomie międzynarodowym.

Ryga
28.04.2025 23:05 Ryga zachwyca turystów. Te miejsca musisz zobaczyć

Ryga, stolica i największe miasto Łotwy, to jeden z najbardziej malowniczych kierunków na city break. Łączy w sobie sięgającą X wieku historię, nowoczesną architekturę i wyśmienitą kuchnię. Z badania przeprowadzonego przez Ryską Agencję Inwestycji i Turystyki (RITA) wynika, że w 2024 roku Rygę odwiedziło ponad milion turystów. Liczba podróżnych z Polski wzrosła o 16,2 proc. w porównaniu z rokiem 2023. Jakie miejsca warto zobaczyć?

salceson
20.04.2025 10:26 Polska wędlina uchodzi za najgorszą w Europie. Skład może przerazić

Polska wędlina najgorsza w Europie? Niestety, tak wynika z rankingu jednego z popularniejszych serwisów kulinarnych. Mowa o popularnym obkładzie, który zajada na co dzień miliony Polaków. Okazuje się, że na jego niekorzyść może działać skład produktu. Jest też trochę zastrzeżeń co do wpływu wędliny na zdrowie człowieka.

Jajka
28.03.2025 22:51 Jajka białe czy brązowe. Wiadomo, które są lepsze i zdrowsze

Z pewnością wiele osób, podczas kupowania jajek, dostrzegło różnicę w kolorze skorupek. Nic dziwnego, że spora część z nich zastanawia się, czy barwa jajek ma wpływ na ich smak lub wartości odżywcze?

Wędlina
16.03.2025 18:32 Najlepsza i najgorsza wędlina z Lidla. Ekspertka ostrzega klientów

Dyskonty cieszą się dużą popularnością wśród klientów, którzy ochoczo przekraczają ich drzwi, by zrobić zakupy. Ci dostać tam mogą niemal wszystko, co potrzebują, a to znacznie ułatwia im kupowanie artykułów. A co o wędlinie dostępnej w Lidlu myślą dietetycy? Okazuje się, że niektóre z nich nie są warte zainteresowania z powodu składu, który, ich zdaniem, pozostawia wiele do życzenia.

Chmurkowy pączek Jaspera
26.02.2025 17:10 Tłusty czwartek bez kolejek razem z Żabka Jush

Już zaraz nadejdzie najsłodszy dzień w roku – Tłusty czwartek! Z tej okazji Żabka Jush przypomina o pączkowej ofercie dostępnej zarówno w Jush, jak i delio supermarket. W tym roku marka na słodkie święto także przygotowała coś wyjątkowego – limitowanego pączka stworzonego we współpracy z popularnym influencerem Jasperem.  

ciasto z mandarynkami
11.01.2025 19:12 Ułóż mandarynki i zalej je masą. To proste ciasto na niedzielę robi furorę wśród gości

Ciasto na niedzielę, które zawsze się udaje i nie wymaga wiele pracy? Koniecznie wypróbuj ten przepis. Twoi domownicy zachwycą się nie tylko jego przepysznym, owocowym smakiem, ale też oryginalnym wyglądem. Przygotowanie jest dziecinnie proste.

Magda Gessler i Tadeusz Muller
21.12.2024 22:49 10 zł za jednego pieroga u Magdy Gessler. Wydało się, skąd taka cena

Magda Gessler bezsprzecznie należy do panteonu polskiej gastronomii. Prowadzi nie tylko 'Kuchenne rewolucje", ale także własne lokale, gdzie można zakupić apetyczne dania. A co o cenach potraw świątecznych, które oferuje restauratorka, myśli jej syn, Tadeusz Müller? Postanowił odnieść się do krytyki, która spada na jego znaną matkę.

Restauracja
28.10.2024 16:42 Cztery polskie regiony zostały wyróżnione przez słynny Przewodnik Michelin

Turystyka jest branżą niezwykle dynamiczną, wrażliwą na nowe rozwiązania technologiczne oraz komunikacyjne i podlegającą stałym przemianom. Dlatego też Polska Organizacja Turystyczna dokłada wszelkich starań, by wpisywać się w najnowsze trendy światowego rynku turystycznego. Pokłosiem tych działań jest podpisanie przez POT w 2023 r. umowy o współpracy ze znanym na całym świecie Przewodnikiem Michelin. Jest to doskonała okazja do promowania polskiej turystyki pod kątem wspaniałych tradycji kulinarnych.

Kizo
18.10.2024 13:30 Raper Kizo wkracza w rynek gastronomiczny. Fani zacierają ręce, produkt już dostępny w sprzedaży

Znany raper, Kizo, wkracza na rynek gastronomiczny wraz ze swoim nowym produktem, powstałym we współpracy z AM AM Kebab. Od 18 października PITA KIZO jest już dostępna w całym kraju w punktach gastronomicznych powyższej sieci. Co o produkcie mówi sam artysta?