Kotlet z kurczaka może być pyszny jak nigdy dotąd. Wystarczy, że wypróbujesz prosty trik. Będziesz potrzebować tylko pokrywki od niewielkiego garnka. Domownicy będą zachwyceni.
Ciasto na niedzielę, które zawsze się udaje i nie wymaga wiele pracy? Koniecznie wypróbuj ten przepis. Twoi domownicy zachwycą się nie tylko jego przepysznym, owocowym smakiem, ale też oryginalnym wyglądem. Przygotowanie jest dziecinnie proste.
Rosół to jedno z najbardziej uwielbianych dań kuchni polskiej. Trudno wyobrazić sobie niedzielne popołudnie bez aromatycznego wywaru z makaronem. Warto jednak wiedzieć, że nie każde mięso użyte do ugotowania wywaru przysłuży się naszemu zdrowiu. To najczęściej wybierane przez Polaków może być szkodliwe.
W tradycyjnej polskiej kuchni nie brakuje mięs. Chętnie sięgamy przede wszystkim po kurczaka, wołowinę i wieprzowinę. Na stołach dbających o linię króluje z kolei indyk. Mało kto pamięta, że w naszym kraju kwitnie hodowla drobiu, którego mięso jest bombą witaminową.
Polacy od lat zmagają się z rosnącymi cenami żywności, a rok 2025 zapowiada się jako kolejny trudny okres dla portfeli konsumentów. Zdaniem ekspertów z Credit Agricole oraz BNP Paribas czekają nas kolejne podwyżki. Jakie produkty zdrożeją najbardziej?
Popularny trener personalny, który uświadamia ludzi w kwestii zdrowego stylu życia, przetestował catering Anny Lewandowskiej. Zaporowa cena nie była największą wadą jego zestawu: “wyglądało fatalnie, a smakowało niewiele lepiej”. Co takiego dostał do zjedzenia?
Władze japońskiego miasta Ashiya poinformowały, że zmarła Tomiko Itooka. Miała 116 lat i była najstarszą osobą na świecie. Tytuł “nestorki ludzkości” nosiła zaledwie od półtora miesiąca. Co takiego stanowiło sekret jej długowieczności?
Popularny youtuber skrywający się pod pseudonimem Książulo, często odwiedza lokale i testuje serwowane w nich dania. Tym razem postanowił spróbować świąteczny catering od Magdy Gessler i ocenił uszka od znanej restauratorki. Czy otrzymały one pochlebną opinię?
Dietetyk Michał Wrzosek, który cennymi radami dotyczącymi żywienia, dzieli się w sieci, postanowił udać się do Lidla, by tam dokładnie przyjrzeć się oferowanym wędlinom. Następnie, po analizie składów, wyjaśnił, czego, jego zdaniem, klienci nie powinni kupować. Podał konkretne informacje, co niejednemu klientowi może ułatwić robienie zakupów.
Magda Gessler w programie “Kuchenne rewolucje” wielokrotnie udowodniła, że potrafi gotować w sposób zupełnie niekonwencjonalny. Przed nadchodzącymi świętami Bożego Narodzenia zdradziła, jak wobec tego wygląda jej przepis na idealny barszcz czerwony. Sekret niepowtarzalnego smaku i rubinowego koloru tkwi w odpowiednim przygotowaniu buraków.
Magda Gessler bezsprzecznie należy do panteonu polskiej gastronomii. Prowadzi nie tylko 'Kuchenne rewolucje", ale także własne lokale, gdzie można zakupić apetyczne dania. A co o cenach potraw świątecznych, które oferuje restauratorka, myśli jej syn, Tadeusz Müller? Postanowił odnieść się do krytyki, która spada na jego znaną matkę.
Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Polacy wpadli w wir przygotowań, na stołach nie może zabraknąć znanej i lubianej sałatki jarzynowej. Przepis na nią znają niemal wszyscy, jednak niewielu wie, że jeden nietypowy składnik może świetnie wzbogacić jej smak. Ta wersja sałatki jarzynowej zaskakuje głębią smaku i idealnie nada się na świąteczny stół.
Święta Bożego Narodzenia w Polsce kojarzą się z zapachem pierników, choinką i smażonym karpiem na wigilijnym stole. Jednak coraz więcej osób zastanawia się, czy tradycja spożywania co roku tej samej potrawy nie mogłaby ustąpić miejsca ciekawszym alternatywom. Oto ryby, które kupisz taniej, a które jednocześnie bywają zdrowsze i smaczniejsze.
Codziennie sięgamy po różne produkty spożywcze, nie zdając sobie sprawy, że narażamy się na poważne problemy zdrowotne. Niektóre z nich mogą kryć w sobie substancje rakotwórcze, których spożycie nieraz drastycznie zwiększa ryzyko wystąpienia choroby. Popularny dietetyk zdradza, o jaką żywność chodzi i tłumaczy, które produkty warto ograniczyć, a które całkowicie wyeliminować.
Co sprawia, że pierogi babci smakują tak wyjątkowo? Każdy, kto choć raz spróbował domowych pierogów, wie, że mają w sobie coś magicznego. Sekret nie tkwi jedynie w cienkim cieście czy idealnym farszu, ale w jednym niepozornym składniku, który babcie od lat dodają do swojej receptury.
Wiele osób nie wyobraża sobie wigilijnej kolacji bez smażonego karpia, który stał się wręcz tradycyjną potrawą, spożywaną podczas tego szczególnego wieczoru. Niestety część osób kosztując to danie, jest niezadowolonych z jego zapachu oraz smaku, twierdząc, że wyczuwa muł, w którym ryba ta niejednokrotnie przebywała. Jak zatem pozbyć się tego uczucia? Są pewne wskazówki, które pozwolą zniwelować specyficzny posmak.
Pierogi to jedno z ulubionych dań wszystkich Polaków. Z tego powodu słynne kieszonki wypchane farszem można spotkać w różnych rodzajach. Teraz sieć obiegł przepis na pierogi drwala, które mogą okazać się idealnym pomysłem na urozmaicenie świątecznego menu. Ich smak podbije bowiem serca Waszych bliskich i gości. Oto jak je przygotować.
Zupa na Wigilię? U niektórych naprzemiennie, u innych zawsze to samo – barszcz lub grzybowa. Niegdyś jednak jadało się zupełnie inaczej, a przewaga dni postnych nad niepostnymi zmuszała Polaków do kreatywności w kuchni. Tak powstała zupa wigilijna, którą zajadała się szlachta i bogatsi mieszczanie. Mało kto o niej pamięta, choć jej smak jest genialny. Dziś nie potrzeba też wielu pieniędzy, aby ją przygotować.
Magda Gessler po raz kolejny ruszyła w Polskę, by przeprowadzić “Kuchenne rewolucje” i pomóc restauratorom, by ci na nowo mogli rozwinąć kulinarne skrzydła. W finałowym odcinku programu pojechała do Konina. Co zastała na miejscu? Początki zdecydowanie nie były najłatwiejsze, a sławna restauratorka wprost wypaliła, co myśli o serwowanych daniach. Czy udało się jej zakończyć rewolucje tak, jak tego chciała?
Jaką rybą zastąpić karpia? Chociaż króluje na polskich stołach w wigilijny wieczór, to wielu za nim nie przepada. Zamiennika wcale nie trzeba szukać daleko. Wciąż niedoceniana ryba, która jest bogata w białko i cenne aminokwasy, pływa w polskich wodach. Jej mięso jest lekkostrawne i niskokaloryczne, a ponadto wspiera układ nerwowy.
Już jest, wyczekiwany całym rokiem Burger Drwala powrócił do oferty sieci McDonald's. Kanapka z dodatkiem gorącego smażonego sera co roku jednak winduje swoją cenę do zaskakującej wartości. Ile kosztuje Burger Drwala w 2024 roku?
Pierogi? Nie są trudne do zrobienia, choć pierwszy raz może wydawać się wręcz nie do przejścia. A to dlatego, że w przypadku dań złożonych tylko z kilku składników ważna jest ich jakość. Bez względu jednak na sposób przygotowania pierogów czy wybór farszu, istnieje coś, co sprawi, że będą miękkie i elastyczne. Oto sekret!
Przygotowanie idealnych kotletów schabowych to dla wielu Polaków nie lada wyzwanie. Teraz głos w sprawie tego popularnego dania zabrać postanowiła Magda Gessler. Restauratorka wypunktowała błędy, które mogą zrujnować tę potrawę. Oto co robić, aby kotlety zawsze wyszły smaczne i chrupiące.
W pierwszej połowie listopada w cukierniach zdecydowanie królują rogale świętomarcińskie oraz marcińskie. Przysmak ten ma wielu zwolenników, którzy z apetytem raczą się nim. A ile trzeba zapłacić za ten smakołyk u Magdy Gessler? Cena może zwalić z nóg.
Kotlet mielony to przysmak, który zapewne systematycznie pojawia się w naszych domach jako kluczowy składnik obiadu. Znakomicie skomponuje się z wieloma dodatkami, m.in. z ziemniakami oraz bukietem surówek i zachwyci swoim smakiem niejedną osobę. Jakub Kuroń, syn Jacka, zdradził, co dodaje podczas przygotowywania mięsa na kotlety. Ta przyprawa sprawia, ze potrawa smakuje wyśmienicie.
Dla wielu osób rosół jest najlepszą zupą, aromatyczną, sycącą, królującą na większości rodzinnych imprez. Choć mogłoby się wydawać, że jest prosty do przygotowania, a składniki do niego dostępne niemal w każdym sklepie, okazuje się, że są pewne dodatki, które mogą sprawić, że stanie się on niebezpieczny dla zdrowia. Czego zatem należy unikać podczas przygotowywania go?
Magda Gessler zasłynęła jako wymagająca restauratorka, która kulinarnego rzemiosła uczy osoby biorące udział w “Kuchennych rewolucjach”, chcąc jednocześnie wspomóc ich biznesy w rozwoju. A co o schabowym serwowanym w “U Fukiera” myśli jeden z gości restauracji? Nie krył swojego rozczarowania.
Książulo to znany twórca internetowy, który słynie ze swoich recenzji kulinarnych. Jakiś czas temu mężczyzna trafił do szpitala i musiał przejść operację. Teraz w mediach społecznościowych pojawiła się jego ocena szpitalnego jedzenia. Oto jak ocenia podane dania.