Popularny produkt pilnie znika z półek. GIS ostrzega klientów, może być niebezpieczny
Niebezpieczny składnik został wykryty w jednym z popularnych produktów w polskich sklepach. Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega konsumentów i informuje o wycofaniu wyrobu mięsnego firmy Sokołów. Jedna grupa klientów powinna zachować szczególną ostrożność.
Niebezpieczny składnik w popularnym produkcie
Główny Inspektorat Sanitarny wydał w poniedziałek (2 grudnia) pilny komunikat do konsumentów. Produkt mięsny firmy Sokołów w trybie pilnym znika ze sklepowych półek. Poinformowano, że powodem wycofania jest niebezpieczny składnik, znamy szczegóły.
ZOBACZ: Auto wjechało w ogrodzenie szkoły, wśród rannych dzieci. Lądował LPR
Mróz i deszcz ze śniegiem to dopiero początek. Za kilka godzin zrobi się niebezpiecznieGIS ostrzega przed popularnym produktem
Ostrzeżenie publiczne Głównego Inspektoratu Sanitarnego dotyczy popularnego produktu mięsnego producenta Sokołów. Wiadomo już, że przez znajdowanie się w nim niebezpiecznego składnika produkt może wywołać niepożądaną reakcję w organizmie części konsumentów. Szczególną ostrożność powinny zachować zwłaszcza te osoby, które GIS wymienia w komunikacie.
ZOBACZ: Nie żyje syn zaginionej kobiety. Tragedia pod komisariatem
Pilny komunikat GIS. Produkt mięsny może być groźny
GIS regularnie informuje o potencjalnych zagrożeniach dotyczących żywności lub wyrobów. Jak często jest podkreślane, ostrzeżenia te nie służą piętnowaniu przedsiębiorców, ale podjęciu natychmiastowych działań, w tym zwrotu produktów do sklepu oraz wycofania ich z asortymentu. W najnowszym komunikacie GIS informuje o potencjalnie niebezpiecznym składniku w konserwie mięsnej marki Sokołów.
Komunikat GIS wynika z wykrycia niedeklarowanego składnika w produkcie sprzedawanego pod marką Sokołów. W informacji podano, że producent po otrzymaniu zawiadomienia zobowiązał się do przekazania komunikatu wszystkim odbiorcom wskazanej partii. Ponadto konsumenci mają zostać powiadomieni o konieczności wycofania produktu z obrotu handlowego i zwrotu. GIS zapewnił, że monitoruje proces wycofania produktu.
W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej w konserwie mięsnej stwierdzona została obecność alergenu białka soi.
W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność białka soi. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego. Spożycie produktu przez osoby z alergią na białka soi może wywołać u nich reakcję alergiczną – wyjaśnia GIS.
GIS podał szczegółowe informacje na temat produktu. Chodzi o konserwę turystyczną – mielonkę wieprzową sterylizowaną o wadze 300 g z numerem partii: 03.03.2026 416A.E. Data minimalnej trwałości to 03.03.2026, a producentem wyrobu jest Sokołów SA, al.550-lecia 1, 08-300 Sokołów Podlaski, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 18040201 WE.
W chwili obecnej przeprowadzana jest dokładna analiza przyczyny niezgodności i ustalanie działań naprawczych – dodano w komunikacie.