Masz w domu takie jajka? Natychmiast je wyrzuć, GIS wydał pilny komunikat
Główny Inspektorat Sanitarny wydał pilny komunikat do konsumentów. Chodzi o jajka, na skorupkach których wykryto bakterie salmonelli. Spożycie zakażonego produktu może prowadzić do bardzo poważnych konsekwencji zdrowotnych.
GIS wydał pilny komunikat
Główny Inspektorat Sanitarny opublikował w piątek komunikat, z którego dowiadujemy się, że w jednej z partii jaj "Kurza Paczka" wykryto obecność salmonelli z grupy D. Konsumenci spożywając jedną z partii tego produktu narażają się na poważne zagrożenie dla zdrowia.
Samochód wjechał w karetkę. Nie żyje jedna osoba Biedronka rozdaje masło i mleko za darmo. Są limitySpożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego - napisano w komunikacie.
Ważny komunikat GIS. Dotyczy jajek
Ostrzeżenie GIS dotyczy konkretnej partii produktu. Chodzi o jaja z chowu na wolnym wybiegu marki “Kurza Paczka”. Klasa wagowa M - 10 sztuk. Numer partii: to 24.11.2024 (6), a termin przydatności do spożycia: 24.11.2024. Kod na skorupce jaja: 1PL 14271316, kod kreskowy: 5909000517929. Jajka pochodzą od następującego producenta: OVOS Sp. z o.o., ul. Borek 5, 09- 320 Bieżuń, weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu pakowania 14375901.
ZOBACZ: Ważny komunikat banku PKO BP. Każdy klient powinien o tym wiedzieć
GIS poinformował, że producent wdrożył procedurę wycofania z rynku jaj z numerem partii 24.11.2024 (6). Chodzi o całą partię, zarówno klasę wagową M, jak i klasę wagową L, ponieważ pochodziły one z tej samej fermy i tej samej daty zniesienia.
Wyniki badań próbek treści jaj i wymazów ze skorup jaj z kodem na skorupce jaj 1PL 14271316 pobieranych w sierpniu i październiku 2024 przez Zakład Pakowania Jaj „OVOS” Sp. z o.o. nie wykazały obecności Salmonella spp. - przekazał GIS.
Tych jajek nie wolno spożywać
GIS podaje, że produktu objętego komunikatem nie wolno spożywać. W innym wypadku objawy choroby mogą wystąpić w przeciągu od 6 godzin do nawet siedmiu dni. Można spodziewać się bólów brzucha, gorączki, biegunki, odwodnienia, nudności czy wymiotów. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.
Niekiedy może rozwinąć się zakażenie układowe o cięższym przebiegu, tzw. postać pozajelitowa, szczególnie u małych dzieci, osób w podeszłym wieku lub z obniżoną odpornością" - przypomina GIS.