Znany kucharz radzi, jak zrobić idealny kotlet schabowy. Już zawsze będzie soczysty i pyszny
![kotlet schabowy Tomasz Strzelczyk](https://images.iberion.media/images/1920/Projekt_bez_nazwy_2025_02_09_T120929_896_475164ee3a.webp)
Słynny kucharz przygotował specjalny film dla tych, którzy wciąż mają problemy z przygotowaniem dobrego kotleta schabowego. Zapewnia, że podążając za jego instrukcjami, zawsze wyjdzie on przepyszny i soczysty. Komentarze zachwyconych internautów mówią same za siebie. Tomasz Strzelczyk wskazuje na często popełniany błąd w gotowaniu – to dlatego przyrządzamy kotleta źle.
Jak zrobić dobry kotlet schabowy?
Kotlet schabowy to przysmak, który u wielu z nas wywołuje najlepsze wspomnienia rodzinnych obiadów. Niestety, nie zawsze wychodzi on tak pyszny, jak w wykonaniu naszej mamy. Znany kucharz Tomasz Strzelczyk w swoim filmie opowiedział, jak powinno się przyrządzać kotlet schabowy, tak by zawsze wychodził smaczny.
ZOBACZ: Dodaj do mięsa na kotlety mielone. Sprawdzony sposób babci
Dramatyczne sceny w Biedronce. Kasjerki musiały wezwać karetkęPrzepis na kotlet schabowy
Kotlet schabowy może mieć wiele wersji – od cienkiego po grubszego, mniejszego, bardziej doprawionego itd. Każdy ma swoją wersję, jednak nie zawsze sprosta ona oczekiwaniom wszystkich. Warto pamiętać, że klasyczny kotlet schabowy co do zasady powinien być duży, gruby, soczysty i ładnie przysmażony. Znany kucharz wyjaśnił na filmie, jak takiego przyrządzić.
ZOBACZ: Ta funkcja w pralce pomoże wysuszyć ubrania. Mało kto o tym wie, prosty trik to hit
Zrób to, a kotlet schabowy zawsze wyjdzie idealny
Jak zrobić idealnego kotleta schabowego? Klasyczny kotlet, tak idealny jak ten z Sèvres, jest duży, gruby i soczysty. Złotymi radami w kwestii jego przyrządzenia podzielił się znany kucharz, Tomasz Strzelczyk.
Autor kanału na YouTube “Oddasz Fartucha” podzielił się w sieci filmem, rozkładającym na czynniki pierwsze przyrządzenie uwielbianego kotleta schabowego. Jak przypomina “Fakt” dzisiaj uwielbiana potrawa nie zajmowała chwalebnego miejsca w kuchni staropolskiej. Potrawy z wieprzowiny były bowiem uznawane za nadające się wyłącznie dla uboższej części społeczeństwa, natomiast szlachta konsumowała wołowinę, cielęcinę, drób i dziczyznę. Najsłynniejszy przepis na polski kotlet schabowy pojawił się w drugiej połowie XIX wieku i został umieszczony w słynnej książce "365 obiadów za pięć złotych” Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Tak jak dzisiaj, autorka zalecała, aby “wziąść część schabową, to jest kotletową: pokrajać tak, aby przy każdéj kostce było mięso, zbić dobrze, osolić, opieprzyć, maczać w jajku rozbitém, osypać bułką tartą i smażyć na rozpaloném maśle lub gorącym szmalcu”.
Co ciekawe, przepis ten niewiele różni się od receptury, jaką przedstawił u siebie Tomasz Strzelczyk. Kucharz zwraca przede wszystkim uwagę na to, jak zrobić kotlet na całą patelnię. Jeżeli będziemy go przyrządzać z dwóch połączonych plastrów mięsa, sprawa jest dosyć prosta. Należy wybrać odpowiedni schab – ten na kotlety powinien być niekrojony, nieoczyszczony, lekko poprzerastany tłuszczem. Kucharz przygotowuje jego 600 g.
Jak kroić schab na kotlety schabowe? Tomasz Strzelczyk radzi, aby pierwszy plaster o grubości ok. 2 cm naciąć, ale nie ciąć do końca. Następny plaster odcinamy od reszty, dzięki czemu otrzymujemy dwa 2-centymetrowe plastry złączone z jednej strony. Powinniśmy rozłożyć je i dopiero wtedy zacząć rozbijać.
Kucharz mówi tutaj o pierwszym błędzie, jaki popełniamy podczas przygotowania kotletów schabowych. Nie należy rozbijać ich zbyt mocno. Tomasz Strzelczyk wyjaśnił, że idealny schabowy powinen być bowiem gruby i soczysty.
Następnie rozbite kotlety należy doprawić solą i pieprzem. Co z panierką? Kucharz radzi, aby przygotować ją z mąki i panko, bo jak dodaje “ma dobrą jakość i szybko się pali”. Do tego roztrzepuje trzy małe jajka i zwraca uwagę na ich kolor. Jeżeli żółtka są blade, dodaje do nich, oprócz soli, szczyptę kurkumy. Dzięki temu jego panierka ma piękny, złoty kolor.
Kotlet obtoczony w panierce ląduje następnie na porządnie rozgrzanym tłuszczu. Jakim? Strzelczyk radzi, aby kotlet schabowy smażyć na tłuszczu gęsim lub wieprzowym albo na klarowanym maśle. Olej to w tej sytuacji ostateczność. Warto pamiętać, że tłuszczu powinno być sporo, a kotlet musi w nim pływać.
Smażymy kotlet ok. 7 minut, z drugiej nieco krócej. Po tym czasie dostajemy idealną wersję kotleta schabowego, który zasmakuje każdemu. Cały film dostępny poniżej.
![Zrzut ekranu 2025-02-9 o 12.07.38.png](https://images.iberion.media/images/origin/Zrzut_ekranu_2025_02_9_o_12_07_38_058ef042dd.png)
![Tomasz Jakubiak](https://images.iberion.media/images/1920/Tomasz_Jakubiak_1d2e8bd9b6.webp)
![Smażenie](https://images.iberion.media/images/1920/Smazenie_na_patelni_29fc52352d.webp)
![Tomasz Jakubiak](https://images.iberion.media/images/1920/Tomasz_Jakubiak_8edfa70c59.webp)
![Akop Szostak](https://images.iberion.media/images/1920/Akop_Szostak_a7c1cd74f1.webp)
![Karol Strasburger](https://images.iberion.media/images/1920/Projekt_bez_nazwy_58_e04e80cde6.webp)
![Quiz PRL](https://images.iberion.media/images/1920/PRL_7501760250.webp)
![Smażenie](https://images.iberion.media/images/1920/Smazenie_na_patelni_29fc52352d.webp)
![Rosół](https://images.iberion.media/images/1920/Rosol_326b1895b1.webp)
![pilot telewizor](https://images.iberion.media/images/1920/Projekt_bez_nazwy_2025_02_09_T135446_019_4023557b6d.webp)
![Karol Strasburger Magda Orzech](https://images.iberion.media/images/1920/Projekt_bez_nazwy_2025_02_09_T080146_863_95e38d6729.webp)
![Tomasz Jakubiak](https://images.iberion.media/images/1920/jakubiak_581e248aa6.webp)
![Katarzyna Kolenda-Zaleska, świeca](https://images.iberion.media/images/1920/kolenda_zalewska_19c5cbb1db.webp)
![ser](https://images.iberion.media/images/1920/ser_be92feeafc.webp)
![None](https://images.iberion.media/images/1920/Bogdan_Swieczkowski_e85a0fd7e3.webp)
![Tomasz Jakubiak](https://images.iberion.media/images/1920/Tomasz_Jakubiak_2a8d0a5ef6.webp)
![Radosław Mróz i Radomir Wit](https://images.iberion.media/images/1920/Projekt_bez_nazwy_62_4f43c7c70c.webp)
![Dorota Arciszewska-Mielewczyk i Paweł Śliz](https://images.iberion.media/images/1920/Dorota_Arciszewska_Mielewczyk_i_Pawel_Sliz_52a8bba66f.webp)
![Michał Rachoń](https://images.iberion.media/images/1920/Michal_Rachon_6ea4c89194.webp)
![listwa](https://images.iberion.media/images/1920/sockets_2812784_1280_5047f8d0be.webp)
![Katarzyna Dowbor](https://images.iberion.media/images/1920/Katarzyna_Dowbor_59acb490f9.webp)
![Jacek Łągwa](https://images.iberion.media/images/1920/Projekt_bez_nazwy_2025_02_09_T130405_841_708c1e8cf0.webp)
![Marta Manowska](https://images.iberion.media/images/1920/Projekt_bez_nazwy_2025_02_09_T095754_775_fb971f43cd.webp)
![Franek Stachyra](https://images.iberion.media/images/1920/Franek_Stachyra_6c649bd1e1.webp)
![Antoni Pawlicki](https://images.iberion.media/images/1920/Antoni_Pawlicki_e99c06f27c.webp)
![Agnieszka Kaczorowska](https://images.iberion.media/images/1920/Agnieszka_Kaczorowska_afd69db5c1.webp)
![Przemysław Szubartowicz Andrxej Szejna](https://images.iberion.media/images/1920/Projekt_bez_nazwy_2025_02_05_T090904_440_3aeee0cfb4.webp)
![Sąd orzekł o winie](https://images.iberion.media/images/1920/policja_canva_dacee81636.webp)
![kulki z alufolii](https://images.iberion.media/images/1920/sztuczka_kuchenna_25772afaaf.webp)
![Maciej Kurzajewski i mieszkanie](https://images.iberion.media/images/1920/Maciej_Kurzajewski_i_mieszkanie_eb7946c01e.webp)
![Bratki](https://images.iberion.media/images/1920/Bratki_4_23924e8bce.webp)
![zabawki](https://images.iberion.media/images/1920/aa924e87ae81503e81c34fbce5767fda_5bdd852e3c.webp)
![None](https://images.iberion.media/images/1920/dziecko_0727178c3f.webp)
![Donald Tusk, premier](https://images.iberion.media/images/1920/Fot_Wojciech_Olkusnik_East_News_Donald_Tusk_9d2b3888be.webp)
![Jurek Owsiak](https://images.iberion.media/images/1920/Jurek_Owsiak_2a0fa45f88.webp)
![Pismo z ZUS](https://images.iberion.media/images/1920/Kopia_Szablony_Lelum_93_1209f70373.webp)
![dominikana](https://images.iberion.media/images/1920/dominikana_4b4a5e0156.webp)
![Patricia Kazadi](https://images.iberion.media/images/1920/Patricia_Kazadi_acb5640004.webp)
![pilne](https://images.iberion.media/images/1920/PILNE_11_babc46fd6b.webp)