Wyszukaj w serwisie
Goniec.pl > Porady > Dodaj do mięsa na kotlety mielone. Sprawdzony sposób babci
Krzysztof Górski
Krzysztof Górski 30.01.2025 21:00

Dodaj do mięsa na kotlety mielone. Sprawdzony sposób babci

mielone
Fot. pixabay.com

Kotlety mielone to jedno z najpopularniejszych dań w polskich domach. I choć każdy robi je nieco inaczej, to nasze babcie znają pewną tajemnicę, dzięki której popularny przysmak wręcz rozpływa się w ustach. Na czym polega cały sekret? Sprawdźcie.

W taki sposób zrobisz idealne mielone

Kotlety mielone są przysmakiem wielu Polaków. To niezwykle popularne danie często ląduje na naszych stołach i jest uwielbiane przez miliony amatorów sytych posiłków. I choć wydaje się, że nie stanowią one wyzwania dla osób, które mają doświadczenie w gotowaniu, to często bywa tak, że kotlety wychodzą zbyt suche i kruche.

Co tu zatem można popsuć? Przecież z pozoru wystarczy tylko mielone mięso, jajka, mąka, tarta bułka (lub kajzerka) i trochę oleju. Otóż istnieje jeszcze sposób, który dobrze znają nasze babcie. Dzięki niemu smakołyk zawsze wychodzi soczysty i miękki.

ZOBACZ: Kiedy solić rosół, aby wydobyć pełny smak? Jest jeden kluczowy moment

Ta funkcja w pralce pomoże wysuszyć ubrania. Mało kto o tym wie, prosty trik to hit Kupujesz bułki w Biedronce? Powinieneś o tym wiedzieć

Prosty sposób na mielone jak u babci

Istnieje mnóstwo dodatków, które Polacy dodają do mielonych. Lubia chociażby eksperymentować z przyprawami i poza solą oraz pieprzem wzmacniać ich aromat za pomocą słodkiej papryczki, majeranku, bazylii czy oregano. Można też pokusić się o dodanie gotowej mieszanki przypraw lub stworzenie własnej kompozycji. Częstym dodatkiem do mielonych jest również cebula lub czosnek. A co zrobić, aby mielone wyszły tak, jak u babci? Sprawa jest na tyle prosta, że będziecie zaskoczeni.

ZOBACZ: To mięso jest zdrowsze niż kurczak, wołowina i wieprzowina. Polacy masowo wyprzedają je Niemcom

Dzięki temu mielone wyjdą jak u babci

W sieci krąży mnóstwo “tajemniczych” składników do mielonych, które potrafią poprawić ich smak. Jednym z nich jest z pewnością kawałek smalcu, który należy dodać podczas wyrabiania mięsa. To sprawi, że po smażeniu nabiorą odpowiedniej pulchności i rozpłyną się w ustach. Należy także pamiętać, że ważny jest również rodzaj mięsa, z jakiego korzystamy. Najlepiej unikać chudego, jak np. wołowina.

Istnieje też kilka nieoczekiwanych składników, które wpłyną na wilgotność naszych przysmaków. Jednym z nich jest chociażby ziemniak. Dodanie go może sprawić, że kotlety staną się nie tylko bardziej soczyste, ale także mniej kaloryczne. Kolejny dodatek, o którym niewiele osób słyszało, to uwaga… kasza manna. Dzięki niej nie tylko smak będzie lepszy, ale również struktura i wilgotność kotletów.

Tymczasem cały sekret tego, żeby kotlety wyszły dokładnie tak, jak u babci, polega na odpowiedniej proporcji jajek przypadających na kilogram mięsa. Wystarczy trzymać się w tym wypadku prostej reguły - dwa jajka na kilogram mięsa. Wówczas kultowe kotlety będą wręcz rozpływać się w ustach.

ZOBACZ: Weź filet z kurczaka i przykryj pokrywką. Kotlety wyjdą pyszne jak nigdy wcześniej

Jak przygotować idealne mielone? To nic trudnego nawet dla niewprawionego kucharza. Do przygotowania 8 kotletów mielonych (porcja dla 4 osobowej rodziny) potrzebne nam będzie: 500 g mięsa mielonego wieprzowego, 1 jajko, 1/2 szklanki mleka, 1 łyżka masła, 1 cebula, bułka tarta do obtaczania, 1 czerstwa kajzerka, sól, świeżo zmielony czarny pieprz i olej do smażenia. Bułkę należy zalać mlekiem lub wodą, odstawić do namoczenia na około 10 - 15 minut.

Następnie do większej miski włożyć zmielone mięso, startą na drobnej tarce cebulę, jajko, sól i pieprz oraz odciśniętą bułkę, wszystko dobrze wymieszać. Następnie w trakcie wyrabiania mięsa należy dodawać nieco zimnej wody i wyrabiać tak długo aż mięso wchłonie wodę i nie będzie przywierać do dłoni. Po uformowaniu kotletów obtoczyć w bułce tartej i kłaść na dobrze rozgrzany olej na patelni. Po obsmażeniu z dwóch stron na ostatnie 2 minuty powinno się zwiększyć ogień, aby przysmaki wyszły chrupiące z zewnątrz.

mielone
Fot. pixabay.com