Wystarczy 30 minut. Biała kiełbasa według przepisu Ani Lewandowskiej sprawi, że nigdy nie będziesz chciała zjeść nic innego

Wielkanocne potrawy, których aromat unosi się w całym domu, to ważny element obchodów Wielkanocy. Do wspólnego posiłku można zasiąść w rodzinnym gronie lub zaprosić dodatkowych gości, ciesząc się tym samym prawdziwe świąteczną aurą. Czasem jednak brakuje pomysłów na dania, które ich zaskoczą. Anna Lewandowska wychodzi naprzeciw poszukiwaczom wielkanocnych przepisów i tłumaczy, jak przygotować idealną białą kiełbasę. Szybko, tanio i smacznie!
Wielkanocne potrawy – gotowanie z Anną Lewandowską
Wielkanoc to czas naprawdę wyjątkowy. Po pierwsze, jest to święto nieodzownie kojarzone z początkiem ciepłej wiosny, a po drugie, podczas tych kilku dni można spędzić miłe chwile z rodziną i porządnie wypocząć.
Niektórym jednak okres wielkanocny paradoksalnie kojarzy się ze stresem – ogromnym napięciem i nerwową atmosferą. Wynika to z konieczności wykonania wielu domowych obowiązków, jak sprzątanie, przystrajanie domu, a także – co nieraz najtrudniejsze – gotowanie. Czasami nie wiadomo, od czego zacząć – ani co konkretnie przyrządzić do jedzenia.
W tym roku Anna Lewandowska postarała się wesprzeć swoich obserwatorów w przynajmniej jednym z tych wyzwań. Popularna trenerka fitness, mistrzyni karate – a prywatnie żona Roberta Lewandowskiego – opublikowała przepis z własnego zeszytu, który zadowoli zarówno tradycjonalistów, jak i poszukiwaczy nowych smaków. Propozycją jest biała kiełbasa, ale podana w nieco innej formie, niż jako dodatek do wielkanocnego żurku.
Kochały się w nim wszystkie Polki. Tak dziś wygląda Bohun z "Ogniem i mieczem"Wielkanoc w domu Anny Lewandowskiej: pyszny i zdrowy przepis na białą kiełbasę
Biała kiełbasa stanowi jeden z najlepszych dodatków do żurku. W trakcie gotowania mięso oddaje zupie swój smak i aromat – samo zaś świetnie komponuje się z odrobiną chrzanu, przełamując swoją ostrością dość ciężkawą potrawę. Najprościej ujmując, równoważy kompozycję smakową, tworząc smakowity balans.
Chociaż to najpowszechniejsza forma serwowania tego produktu, istnieje masa przepisów, które potrafią wykrzesać z niego jeszcze więcej dobroci. Białą kiełbasą można np. wypełnić roladę lub wykorzystać do niestandardowej zapiekanki ziemniaczanej. W tworzeniu genialnych przepisów wielkanocnych ogranicza nas tylko własna wyobraźnia.
Wiadomo jednak, że Wielkanoc powinna wiązać się z jak największych wyciszeniem, dlatego usilne próby wymyślenia nowych potraw mogą zaburzać istotę świąt. Pozostaje więc szukanie przepisów u innych – natomiast i to nie do końca oznacza pójście na łatwiznę. Znaleźć dobry przepis w internecie jest tak naprawdę trudniej.
Tym bardziej warto pochylić się nad propozycją Anny Lewandowskiej, która swoje przepisy opiera na wieloletnim doświadczeniu i wiedzy z zakresu zdrowego żywienia. Jak smakuje biała kiełbasa z przepisu żony Roberta Lewandowskiego i jak ją przygotować?
Biała kiełbasa z przepisu Anny Lewandowskiej. Zaskocz gości w Wielkanoc
Biała kiełbasa plus święta wielkanocne – trudno o lepsze połączenie. Jeśli masz ten produkt w lodówce, zabierajmy się do pracy. Oczywiście z pomocą Anny Lewandowskiej.
Ceniona trenerka fitness opublikowała przepis na pieczonką białą kiełbasę w ziołach. Wystarczy kilka prostych i tanich składników:
- 6 kiełbas,
- 2 małe czerwone cebule,
- 1 biała cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- szczypta bazylii,
- szczypta majeranku,
- szczypta oregano,
- szczypta soli i pieprzu,
- kilka gałązek rozmarynu,
- 1 łyżka oliwy z oliwek.
Wybrane zioła można zastąpić tymi, które bardziej odpowiadają twoim smakom. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że nie wszystkie będą dobrze komponować się z tego rodzaju mięsem.
Gdy już mamy wszystko gotowe, pozostaje to ze sobą połączyć. I chyba nie ma nic prostszego. Przygotowanie tej wielkanocnej potrawy zajmie maksymalnie pół godziny. Oto co musisz zrobić.
Krok 1. Ugotuj białą kiełbasę z czerwoną cebulą, solą i pieprzem.
Krok 2. Kiełbasę natnij, natrzyj ziołami i umieść na pociętych plastrach cebuli w naczyniu żaroodpornym. Polej całość oliwą z oliwek.
Krok 3. Piecz przez 15 minut, aż do zarumienienia. Po wyjęciu z piekarnika dodaj ugotowaną wcześniej czerwoną cebulę. I gotowe.
Czytaj także: Niemal każdy wkłada ten produkt do koszyczka wielkanocnego. To niebezpieczna trucizna





































