Siwe włosy, choć są naturalną oznaką upływającego czasu, spędzają sen z powiek wielu kobiet — szczególnie gdy pojawiają się na głowie zbyt wcześnie. Regularne farbowanie w salonie fryzjerskim jest drogie i na dłuższą metę wpływa negatywnie na kondycję włosów. Jak więc poradzić sobie z siwizną domowym sposobem?
Walentynki wcale nie muszą być drogie. Udowodniła to znana użytkownikom TikToka @marchewa92, która przygotowała pyszny obiad za zaledwie 16 zł. Wszystkie składniki są dostępne w Biedronce, Lidlu i innych supermarketach. Ten przepis przypadnie do gustu niemal wszystkim.
Walentynki to dzień, w którym chcemy obdarowywać ukochane osoby prezentami i przygotowywać dla nich pyszne smakołyki. Nie masz pomysłu na pyszny deser dla drugiej połówki? Przepis na przepyszne ciasto czekoladowe w formie rolady z pewnością podbije jej serce. Do dzieła!
Zapiekanka ziemniaczana to danie, bez którego wielu Polaków nie wyobraża sobie codziennego jadłospisu. Choć regularnie pojawia się na stołach, są osoby, które nigdy jej nie próbowały. Warto nadrobić zaległości i przygotować ją w najbliższy piątek. Wydasz grosze i zachwycisz się smakiem!
Słynny kucharz przygotował specjalny film dla tych, którzy wciąż mają problemy z przygotowaniem dobrego kotleta schabowego. Zapewnia, że podążając za jego instrukcjami, zawsze wyjdzie on przepyszny i soczysty. Komentarze zachwyconych internautów mówią same za siebie. Tomasz Strzelczyk wskazuje na często popełniany błąd w gotowaniu – to dlatego przyrządzamy kotleta źle.
Kotlet z kurczaka może być pyszny jak nigdy dotąd. Wystarczy, że wypróbujesz prosty trik. Będziesz potrzebować tylko pokrywki od niewielkiego garnka. Domownicy będą zachwyceni.
Ciasto na niedzielę, które zawsze się udaje i nie wymaga wiele pracy? Koniecznie wypróbuj ten przepis. Twoi domownicy zachwycą się nie tylko jego przepysznym, owocowym smakiem, ale też oryginalnym wyglądem. Przygotowanie jest dziecinnie proste.
Kompot z suszu to jedna z tradycyjnych potraw, bez której wielu Polaków nie wyobraża sobie wigilijnego stołu. Wszystko przez zapach i smak przywołujący świąteczne wspomnienia oraz niezwykłe właściwości lecznicze. Okazuje się, że w niektórych rejonach Polski danie to występuje nie tylko w formie napoju, ale także pełnoprawnej zupy. Zdradzamy, w czym tkwi sekret tej nietypowej formy podania.
Nietypowy przepis na pierogi zawładnął kulinarnymi mediami społecznościowymi. Internauci mogą być zaskoczeni nietypowym składnikiem, który zdecydował się wykorzystać Michał Korkosz. Blogger, znany pod pseudonimem Rozkoszny, pokazał, jak na nowo zaprezentować bliskim pierogi z kapustą i grzybami.
Pieczarki to wszechstronny składnik, który od lat cieszy się popularnością w polskiej kuchni. Są nie tylko smaczne, ale również pełne wartości odżywczych - o czym od dawna przekonuje Kamila Boś, czyli "Królowa Pieczarek" z programu "Rolnik szuka żony". Z tych grzybów można zrobić, m.in. prostą, szybką i niezwykle efektowną sałatkę. To propozycja, która podbije serca Twojej rodziny i znajomych!
Pierogi dla niemal wszystkich Polaków są nieodłącznym elementem jadłospisu. Z mięsem, z kapustą i grzybami, ruskie, z truskawkami — możliwości jest wiele, a każda ma zagorzałych zwolenników. Autorski przepis Roberta Makłowicza podbije serca każdego.
Chlebek bananowy to przepyszny wypiek, który podbije serca wszystkich domowników. Jeśli masz w domu zapomniane, sczerniałe banany, koniecznie wypróbuj ten przepis. Gwarantuję, że będziesz wracać do niego regularnie.
Rosół to danie, bez którego większość Polaków nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu. Kucharz Jacek Kuroń, który słynie ze znakomitych przepisów, zdradził swój sposób na przyrządzenie tego tradycyjnego dania. Wystarczy kilka składników, by cieszyć się niezapomnianym smakiem i aromatem, którego pozazdroszczą nam nawet sąsiedzi.
Rosół jest nieodzowną częścią niedzielnego obiadu w każdym polskim domu. Bez tej zupy nie może obejść się też żadne wesele, czy rodzinne spotkanie. Robert Makłowicz, tak jak większość Polaków, jest amatorem przepysznej złotej strawy, jednak to uwielbienie warunkuje obecność jednego składnika. Gdy znajdzie się w rosole, gwiazdor polskiej gastronomii nawet go nie spróbuje. Co tak stanowczo odtrąca Roberta Makłowicza?
Dietetyk kliniczny Michał Wrzosek monitoruje składy chlebów dostępnych w dyskontach. Orzekł, który produkt możemy bezpiecznie spożywać bez narażania się na obecność syropu glukozowo-fruktozowego czy konserwantów. Co ważne, bochenek ten można nabyć w bardzo przystępnej cenie.
Poza wyróżniającym się smakiem, orzechy włoskie cenione są także, ze względu na pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Przed możliwością rozkoszowania się ich smakiem, powstrzymuje nas jednak wcześniej twarda, trudna do rozłupania skorupa. Próba dostania się do interesującego nas wnętrza orzecha może okazać się czasochłonna. Znany jest jednak efektywny sposób, pozwalający zaoszczędzić sobie nerwów.
Być może niektórzy pamiętają, jak mama czy babcia dodawały do rosołu szklankę zimnej wody, jednak do tej pory myśleli, że to dlatego, że zupy było za mało lub wywar był za mocny. Okazuje się, że ten prosty trik może uratować bulion - uszlachetnić jego smak i poprawić wygląd. Pomocne są też... kostki lodu.
Przepis na ciasto wydaje się rzeczą skomplikowaną, zwłaszcza dla tych, którzy z gotowaniem i wypiekaniem nie mają wiele wspólnego. Przygotowanie ciasta nazywanego "4 łyżki" jest jednak banalnie proste, a co najważniejsze, nie wymaga długiej listy zakupów. Wystarczą cztery składniki, które niemal każdy ma na co dzień w swoim domu.