Pierogi dla niemal wszystkich Polaków są nieodłącznym elementem jadłospisu. Z mięsem, z kapustą i grzybami, ruskie, z truskawkami — możliwości jest wiele, a każda ma zagorzałych zwolenników. Autorski przepis Roberta Makłowicza podbije serca każdego.
Chlebek bananowy to przepyszny wypiek, który podbije serca wszystkich domowników. Jeśli masz w domu zapomniane, sczerniałe banany, koniecznie wypróbuj ten przepis. Gwarantuję, że będziesz wracać do niego regularnie.
Rosół to danie, bez którego większość Polaków nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu. Kucharz Jacek Kuroń, który słynie ze znakomitych przepisów, zdradził swój sposób na przyrządzenie tego tradycyjnego dania. Wystarczy kilka składników, by cieszyć się niezapomnianym smakiem i aromatem, którego pozazdroszczą nam nawet sąsiedzi.
Rosół jest nieodzowną częścią niedzielnego obiadu w każdym polskim domu. Bez tej zupy nie może obejść się też żadne wesele, czy rodzinne spotkanie. Robert Makłowicz, tak jak większość Polaków, jest amatorem przepysznej złotej strawy, jednak to uwielbienie warunkuje obecność jednego składnika. Gdy znajdzie się w rosole, gwiazdor polskiej gastronomii nawet go nie spróbuje. Co tak stanowczo odtrąca Roberta Makłowicza?
Dietetyk kliniczny Michał Wrzosek monitoruje składy chlebów dostępnych w dyskontach. Orzekł, który produkt możemy bezpiecznie spożywać bez narażania się na obecność syropu glukozowo-fruktozowego czy konserwantów. Co ważne, bochenek ten można nabyć w bardzo przystępnej cenie.
Poza wyróżniającym się smakiem, orzechy włoskie cenione są także, ze względu na pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Przed możliwością rozkoszowania się ich smakiem, powstrzymuje nas jednak wcześniej twarda, trudna do rozłupania skorupa. Próba dostania się do interesującego nas wnętrza orzecha może okazać się czasochłonna. Znany jest jednak efektywny sposób, pozwalający zaoszczędzić sobie nerwów.
Być może niektórzy pamiętają, jak mama czy babcia dodawały do rosołu szklankę zimnej wody, jednak do tej pory myśleli, że to dlatego, że zupy było za mało lub wywar był za mocny. Okazuje się, że ten prosty trik może uratować bulion - uszlachetnić jego smak i poprawić wygląd. Pomocne są też... kostki lodu.
Przepis na ciasto wydaje się rzeczą skomplikowaną, zwłaszcza dla tych, którzy z gotowaniem i wypiekaniem nie mają wiele wspólnego. Przygotowanie ciasta nazywanego "4 łyżki" jest jednak banalnie proste, a co najważniejsze, nie wymaga długiej listy zakupów. Wystarczą cztery składniki, które niemal każdy ma na co dzień w swoim domu.