Wyszukaj w serwisie
Goniec.pl > Rozrywka > Polki od lat niewłaściwie jedzą jajka. Ekspertka wyjaśnia, jak zrobić to "z klasą"
Elżbieta Włodarska
Elżbieta Włodarska 13.04.2025 10:28

Polki od lat niewłaściwie jedzą jajka. Ekspertka wyjaśnia, jak zrobić to "z klasą"

Irena Kamińska-Radomska
fot. KAPIF/freepik

Wielkimi krokami zbliżają się Święta Wielkanocne, podczas których na stołach znajdzie się niemała ilość jajek, podanych na różne sposoby. A jak prawidłowo rozbić skorupkę, a następnie elegancko i z klasą zjeść jajko? Irena Kamińska-Radomska rozwiewa wszelkie wątpliwości. Poznajcie jej tajniki.

Jajka jako wielozadaniowa potrwa

Wiele osób uważa jajka za znakomite dopełnienie śniadań, oparte właśnie na tym składniku. Można wówczas na jajkach stworzyć wiele apetycznych potraw, do których wystarczy dodać m.in. warzywa, owoce lub wędlinę, by powstało pełnowartościowe śniadanie, dające siłę i energię na resztę dnia. 

Choć wydawałoby się, że jajka najlepiej jeść rano, spożywać je można o różnych porach dnia, pod wieloma postaciami. Jajko sadzone świetnie dopełni obiad, a ugotowane, z ciekawymi farszami, znakomicie sprawdzi się na kolację lub nawet jako przystawka na imprezę. 

Pomimo ich obszernego zastosowania, wiele osób może mieć problem z poprawnym jedzeniem jajek. Jak zatem elegancko i z klasą je konsumować, zgodnie z zasadami savoir-vivre? Wszelkie wątpliwości rozwiewa Irena Kamińska-Radomska.

Dalsza część artykułu pod zdjęciem.

Jajka
fot. freepik; jajka
Odważne sceny w "Mam talent". Jurorzy zachwyceni, ale widzowie wściekli, lawina komentarzy Mocne wyznanie byłej opiekunki Violetty Villas. Tak miał zachować się syn gwiazdy przed jej śmiercią

Kim jest Irena Kamińska-Radomska?

A co wiemy o Irenie Kamińskiej-Radomskiej? Zapewne wielu widzów może kojarzyć ją z “Projekt Lady”, gdzie jako ekspertka z zaangażowaniem tłumaczyła uczestniczkom, jak prawidłowo się zachowywać, niczym dama z klasą. Bohaterkom programu pokazywała m.in. poprawne ułożenie sztućców, a następnie odpowiednie korzystanie z nich, wyjaśniała zasady dobrego zachowania, chcąc swoją wiedzę w jak największym stopniu przełożyć na nie.

ZOBACZ TAKŻE: Mało kto wie, co Dorota Wellman przeżywa, gdy gasną światła kamer. “To jest bardzo ciężka choroba”

Przyjrzyjmy się najpierw dokonaniom i umiejętnościom Ireny Kamińskiej-Radomskiej. Jest to ceniona ekspertka z zakresu etykiety, a także protokołu dyplomatycznego oraz jakże ważnego dress code'u. Ponadto jest wykładowcą akademickim, a także trenerem etykiety biznesu. Dodatkowo ma na swoim koncie liczne publikacje poradnikowe związane z etykietą w kontaktach dyplomatycznych i biznesowych. Warto również wspomnieć, że ma w swoim dorobku liczne artykuły publikowane na łamach rodzimej prasy, ale również zagranicznej, stworzyła także wiele książek o takiej tematyce.

Korzystając z możliwości, jakie dają media społecznościowej, Irena Kamińska-Radomska swoją wiedzą dzieli się również w sieci. Tym razem wyjawiła, jak prawidłowo i z klasą należy spożywać jajka. Na co ekspertka zwróciła uwagę?

Dalsza część artykułu pod zdjęciem.

Irena Kamińska-Radomska
fot. KAPIF; Irena Kamińska-Radomska

Jak prawidłowo jeść jajka?

Irena Kamińska-Radomska zdecydowanie posiada ogromną wiedzę w kwestii savoir-vivre i chętnie się nią dzieli, pokazując wielu osobom, jak należy prawidłowo się zachowywać w wielu sytuacjach. Niedawno mentorka zjawiła się w programie “Nieelitarni”, gdzie opowiedziała o tym, jak poprawnie jeść jajka, które już niebawem pod różną postacią zagoszczą na wielu świątecznych stołach. Być może część osób nie wiedziała, co dokładnie wówczas należy wykonać.

Jak zdradziła Irena Kamińska-Radomska, są dwa poprawne sposoby, by rozbić jajka. Pierwszy z nich, jak podkreśliła, to rozbicie czubka nożem, po czym zademonstrowała, jak ta czynność wygląda. Okazało się, że wówczas należy odkrawać część jajka, lecz ona tego sposobu nie lubi. Dlaczego? Ponieważ, jak zauważyła, odkrojoną część należy wyrzucić, co można odebrać jako marnowanie jedzenia. 

Jaki zatem jest kolejny sposób na rozbicie jajka? Jak wyjaśniła ekspertka, można również rozbić skorupkę łyżeczką, którą następnie rzeczone jajko możemy zjeść.

Stuku-puku, i zjadam tą samą łyżeczką - wyjaśniła.

Za to przed rokiem Irena Kamińska-Radomska za pośrednictwem mediów społecznościowych również poruszyła temat spożywania jajek. Wówczas wyjaśniła, jak należy je elegancko spożywać. O czym zatem należy jeszcze pamiętać?

Od niemal wszystkich zasad bywają wyjątki. Kiedy jemy jajka na twardo, na przemian z wędliną, która jest na talerzu, możemy posłużyć się nożem i widelcem. Podobnie będzie z jajecznicą, z plastrami bekonu na gorąco albo z jajkami sadzonymi na bekonie. Bez noża prawdopodobnie się nie obejdzie - napisała.

Irena Kamińska-Radomska
fot. KAPIF; Irena Kamińska-Radomska