Nie z kapustą i nie z mięsem. Te pierogi Makłowicza pokocha cała rodzina
Pierogi dla niemal wszystkich Polaków są nieodłącznym elementem jadłospisu. Z mięsem, z kapustą i grzybami, ruskie, z truskawkami — możliwości jest wiele, a każda ma zagorzałych zwolenników. Autorski przepis Roberta Makłowicza podbije serca każdego.
Przepis na pierogi Roberta Makłowicza
Robert Makłowicz w jednym z wydań Podróży kulinarnych zaprezentował widzom przepis na pierogi z kaszą gryczaną i grzybami. Żeby je przygotować, wystarczy kilka składników. Najważniejszym z nich są jednak właśnie grzyby.
Sezon na grzybobranie jest w pełni, więc by cieszyć się pełnią smaku pierogów, warto wybrać się na rodzinną wycieczkę do lasu, by przywieźć z niej jak najwspanialsze okazy.
Tyle będą kosztować kwiaty na Wszystkich Świętych. Horrendalne cenyRobert Makłowicz poleca pierogi z kaszą i grzybami
Składniki na pierogi z kaszą i grzybami Roberta Makłowicza:
Ciasto:
- 350 g mąki,
- pół szklanki letniej wody,
- jajko,
- sól.
Farsz:
- 500 g ugotowanej kaszy gryczanej,
- 30 g suszonych grzybów,
- pół cebuli,
- jajko,
- łyżeczka masła,
- sól,
- pieprz.
Dzień przed przygotowaniem pierogów Roberta Makłowicza warto namoczyć suszone grzyby, a następnie drobno je posiekać lub zmielić za pomocą maszynki do mięsa.
ZOBACZ TAKŻE: Ten chlebek z resztek z lodówki robi furorę w moim domu. Piekę go w każdy piątek
Pierogi Roberta Makłowicza zachwycą każdego
Do szerokiej miski przesiej mąkę. Dodaj sól. Wlej szklankę letniej wody, a następnie dodaj jajko i sól. Połącz składniki i wyrabiaj je aż do powstania sprężystego ciasta na pierogi. Gdy będzie gotowe, odłóż je na 30 min, wcześniej owijając folią.
Drobno pokrojoną cebulę podsmaż na maśle. Dodaj zmielone grzyby i kaszę. Dopraw solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj farsz.
Rozwałkuj ciasto na pierogi i podziel je na trzy części. Każdą z nich starannie rozwałkuj i za pomocą szklanki wytnij kółka. Każde z nich napełnij farszem, po czym dokładnie sklej brzegi. Pierogi wrzucaj na osoloną wodę i gotuj przez 3-4 min od wypłynięcia. Smacznego!