Wyszukaj w serwisie
Goniec.pl > Porady > Nie z kapustą i nie z mięsem. Te pierogi Makłowicza pokocha cała rodzina
Irmina Jach
Irmina Jach 02.10.2024 20:00

Nie z kapustą i nie z mięsem. Te pierogi Makłowicza pokocha cała rodzina

Robert Małkowicz pierogi
Fot. AKPA/Freepik

Pierogi dla niemal wszystkich Polaków są nieodłącznym elementem jadłospisu. Z mięsem, z kapustą i grzybami, ruskie, z truskawkami — możliwości jest wiele, a każda ma zagorzałych zwolenników. Autorski przepis Roberta Makłowicza podbije serca każdego.

Przepis na pierogi Roberta Makłowicza

Robert Makłowicz w jednym z wydań Podróży kulinarnych zaprezentował widzom przepis na pierogi z kaszą gryczaną i grzybami. Żeby je przygotować, wystarczy kilka składników. Najważniejszym z nich są jednak właśnie grzyby.

Sezon na grzybobranie jest w pełni, więc by cieszyć się pełnią smaku pierogów, warto wybrać się na rodzinną wycieczkę do lasu, by przywieźć z niej jak najwspanialsze okazy.

Tyle będą kosztować kwiaty na Wszystkich Świętych. Horrendalne ceny

Robert Makłowicz poleca pierogi z kaszą i grzybami

Składniki na pierogi z kaszą i grzybami Roberta Makłowicza:

Ciasto:

  • 350 g mąki,
  • pół szklanki letniej wody,
  • jajko,
  • sól.

Farsz:

  • 500 g ugotowanej kaszy gryczanej,
  • 30 g suszonych grzybów,
  • pół cebuli,
  • jajko,
  • łyżeczka masła,
  • sól,
  • pieprz.

Dzień przed przygotowaniem pierogów Roberta Makłowicza warto namoczyć suszone grzyby, a następnie drobno je posiekać lub zmielić za pomocą maszynki do mięsa.

ZOBACZ TAKŻE: Ten chlebek z resztek z lodówki robi furorę w moim domu. Piekę go w każdy piątek

Pierogi Roberta Makłowicza zachwycą każdego

Do szerokiej miski przesiej mąkę. Dodaj sól. Wlej szklankę letniej wody, a następnie dodaj jajko i sól. Połącz składniki i wyrabiaj je aż do powstania sprężystego ciasta na pierogi. Gdy będzie gotowe, odłóż je na 30 min, wcześniej owijając folią.

Drobno pokrojoną cebulę podsmaż na maśle. Dodaj zmielone grzyby i kaszę. Dopraw solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj farsz.

Rozwałkuj ciasto na pierogi i podziel je na trzy części. Każdą z nich starannie rozwałkuj i za pomocą szklanki wytnij kółka. Każde z nich napełnij farszem, po czym dokładnie sklej brzegi. Pierogi wrzucaj na osoloną wodę i gotuj przez 3-4 min od wypłynięcia. Smacznego!

pierogi Roberta Makłowicza
Screen z programu “Podróże kulinarne Roberta Makłowicza”