Wyszukaj w serwisie
Goniec.pl > Porady > Ten chlebek z resztek z lodówki robi furorę w moim domu. Piekę go w każdy piątek
Irmina Jach
Irmina Jach 02.10.2024 15:17

Ten chlebek z resztek z lodówki robi furorę w moim domu. Piekę go w każdy piątek

chlebek bananowy
Fot. materiały własne

Chlebek bananowy to przepyszny wypiek, który podbije serca wszystkich domowników. Jeśli masz w domu zapomniane, sczerniałe banany, koniecznie wypróbuj ten przepis. Gwarantuję, że będziesz wracać do niego regularnie.

Przepis na chlebek bananowy

Chlebek bananowy jest cudownie puszysty i wilgotny. Żeby go upiec, nie potrzebujesz nawet miksera. Wystarczy, że wyjmiesz z kuchennej szafki duże miski, drewnianą łyżkę i niedużą formę do pieczenia. Przygotowanie masy zajmie ci tylko 15 min.

Składniki na jeden chlebek bananowy:

  • 3 duże, rozgniecione widelcem banany (najlepiej dojrzałe),
  • 250 g mąki pszennej,
  • 150 g cukru,
  • 80 g masła lub oleju,
  • 2 nieduże jajka,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • orzechy lub wiórki kokosowe (opcjonalnie).
Polacy masowo przyjmują ten suplement. Zwiększa ryzyko udaru i zawału

Chlebek bananowy to pyszny deser w 15 min

Rozgniecione widelcem banany włóż do miski. Dodaj roztopione w mikrofalówce lub rondlu masło. Pamiętaj, że nie może być bardzo gorące. W kolejnej miseczce dokładnie połącz jajka i cukier. Następnie dodaj mieszankę do bananów i dokładnie wymieszaj.

W czystej misce połącz mąkę, sodę oczyszczoną i sól. Dodaj mieszankę do bananów. Używając drewnianej łyżki, połącz składniki tak, by powstała masa przypominająca konsystencją gęsty budyń. W tym kroku możesz dodać do niej orzechy lub wiórki kokosowe. Przełóż masę do formy do pieczenia. Jeżeli chcesz, możesz udekorować ciasto pokrojonymi bananami.

Nagrzej piekarnik do 180 stopni, ustawiając program góra-dół. Chlebek bananowy piecz przez około godzinę. Pozostaw go w lekko uchylonym piekarniku na kilkanaście minut. Następnie wyjmij ciasto i wystudź je na kratce.

ZOBACZ TAKŻE: Nadciąga załamanie pogody, lepiej zabierz ze sobą parasol i szalik. Możliwy deszcz ze śniegiem

Z czym jeść chlebek bananowy?

Chlebek bananowy pozostanie świeży nawet przez 3-4 dni. Warto przechowywać go w woreczku strunowym lub pod przykryciem. Możesz jeść go bez dodatków, bądź z masłem, dżemem, kremem czekoladowym, czy masłem orzechowym.

Chlebek bananowy to idealna pozycja na pożywne, słodkie śniadanie. Niektórzy uwielbiają łączyć go także ze świeżymi owocami, dzięki czemu staje się witaminową bombą.