Wyszukaj w serwisie
Goniec.pl > Porady > Najzdrowsze warzywo na świecie. Jest zbawieniem dla cukrzyków i przy wysokim cholesterolu
Irmina Jach
Irmina Jach 02.10.2024 13:52

Najzdrowsze warzywo na świecie. Jest zbawieniem dla cukrzyków i przy wysokim cholesterolu

rukiew wodna
Fot. Pixabay/silviarita

Najzdrowsze warzywo na świecie rośnie dziko i jest nieznane większości z nas. Widząc je, trudno wyobrazić sobie, że może być niezastąpionym elementem codziennej diety. Tymczasem to idealny wybór dla cukrzyków i osób borykających się z wysokim cholesterolem.

Rukiew wodna. Dlaczego warto ją jeść?

Rukiew wodna, bo to o niej mowa, należy do rodziny roślin kapustowatych i występuje powszechnie niemal na całym świecie. W Polsce można spotkać ją przede wszystkim na zachodzie kraju. Niegdyś nierzadko była sadzona na przydomowych grządkach.

Jadalne są liście i młode rośliny. Rukiew wodna jest bogata w witaminy C, K, witaminy z grupy B, potas, wapń, magnez, sód, betakaroten, luteinę i flawonoidy. Regularnie jedzona działa przeciwnowotworowo, przeciwzapalnie i spowalnia starzenie się organizmu.

Emerytura po 10 latach pracy? Przykre, jaką kwotę wypłaci ZUS

Rukiew wodna pomoże w walce z wysokim cholesterolem

Rukiew wodna jest doskonałym wyborem dla osób, u których wykryto zbyt wysoki poziom cholesterolu całkowitego lub "złego" cholesterolu LDL. Pomaga poprawić wyniki badań krwi i obniżyć ciśnienie, zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.

Rukiew wodna ma wpływ także na poziom glukozy i insuliny we krwi, dlatego może okazać się remedium dla cukrzyków. Nie zaleca się jej jednak diabetykom.

ZOBACZ TAKŻE: Zacznie się jeszcze zimą. Nowe zasady u dentysty, bezwzględny zakaz

Rukiew wodna to dobry wybór dla cukrzyków

Rukiew wodna charakteryzuje się ostrym, nieco gorzkawym smakiem, który nie każdemu przypadnie do gustu. Z odpowiednimi dodatkami będzie jednak doskonałym składnikiem warzywnej sałatki. Warto łączyć ją z łososiem, pomidorami czy rzodkiewką.

Osoby, które docenią smak warzywa, mogą wykorzystać je, przygotowując kanapki, zielone koktajle, tortille, sosy do makaronów, a nawet pizzę.