Wyszukaj w serwisie
Goniec.pl > Rozrywka > Nie rosół, nie pomidorowa. Babcie gotowały tę zapomnianą zupę na potęgę
Elżbieta Włodarska
Elżbieta Włodarska 19.01.2025 10:58

Nie rosół, nie pomidorowa. Babcie gotowały tę zapomnianą zupę na potęgę

Seniorka
fot. Marek BAZAK/East News

Obecnie kuchnia pozwala nam na szeroko zakrojoną różnorodność, jeśli chodzi o dania, które mają trafić w gusta wielu osób. A co, gdyby powrócić do przyszłości i przypomnieć sobie o potrawie, którą systematycznie gotowały nasze mamy oraz babcie? Jest prosta w przygotowaniu, smaczna, a zarazem pełna odżywczych składników.

Zupa, o której wiele osób zapomniało

Wraz z upływem czasu wiele osób coraz chętniej eksperymentuje w kuchni, by następnie gotować dania, które trafią w gusta wielu osób i zaspokoją ich zapotrzebowania. Część z nich decyduje się również na zamawianie cateringu, by uniknąć często czasochłonnego pobytu w kuchni, lub nawet stołuje się poza domem.

A co, gdyby tak wrócić do przeszłości i spróbować przygotować zupę, którą niegdyś systematycznie gotowały nasze mamy oraz babcie? Nie wymaga ona dużego nakładu finansowego ani czasowego, a swoją prostotą potrafi urzec niejednego kulinarnego smakosza.

Najpierw wieści o rozstaniu, a teraz o drugiej ciąży. Ania z "Rolnika" od razu zareagowała Uczniowie na studniówce zrobili wielkie show. "Taniec z gwiazdami" może się schować

O jakiej zupie mowa?

Tę zupę nasze babcie oraz mamy gotowały częściej niźli rosół czy pomidorówkę, a była ona w stanie zaspokoić ten mniejszy oraz większy głód, nasycić, a do tego rozgrzać i dodać siły na dalszą część dnia. Mowa tu o tradycyjnej zalewajce, którą niejednokrotnie mieliśmy okazję jeść w dzieciństwie, a kto wie, niektórym być może towarzyszy do dzisiejszego dnia.

ZOBACZ TAKŻE: Współpracownicy Meghan Markle "kończyli na terapii". Przejmujące wyznanie obiegło media

Czym zatem jest rzeczona zalewajka? To pyszna i przede wszystkim prosta w przygotowaniu zupa, którą można przyrządzić bez użycia bulionu, a do jej stworzenia wystarczy tylko jeden garnek. W jej skład wchodzą produkty, które są łatwo dostępne w niemal każdej kuchni - ziemniaki, mąka, cebula oraz zakwas. Zupę można wzbogacić kiełbasą, boczkiem, a nawet żeberkami.

Dlaczego warto spożywać zalewajkę?

Zalewajka opiera się na prostocie, minimalizmie oraz oszczędnościach, co dla wielu osób jest ogromnym plusem. Istotną kwestią jest tutaj również jej odżywczość. Zupa ta dzięki zakwasowi dostarcza naturalnych probiotyków, zaś ziemniaki znajdujące się w niej, są znakomitym źródłem błonnika. Ponadto dodane do zalewajki mięso czy też grzyby dodadzą nie tylko aromat, ale przede wszystkim potrzebne białko.

Oczywiście zupę tę można nieco zmodyfikować, by jej smak oraz dodatki wszystkim domownikom przypadły do gustu. Można do niej dodać jajko ugotowane na twardo, koperek lub natkę pietruszki, a nawet wędzony boczek, lub w wersji wege można użyć wędzonego tofu. Ponadto zalewajkę zagęścić można śmietaną. 

Czy należysz do grona osób, które lubią zalewajkę i chętnie przygotowują ją w swojej kuchni?

Zagadka

Przyjrzyj się uważnie zamieszczonej poniżej ilustracji, a następnie pomóż psom znaleźć odpowiedniego motyla, za którym każdy z nich będzie mógł pognać przed siebie.

Zagadka
fot. Sergei Belozerov z Pixabay