Sałatka jarzynowa od Magdy Gessler to hit. Rodzina z wrażenia pospada z krzeseł przy wielkanocnym stole

Zaledwie kilka dni dzielą nas od Wielkanocy, która dla wierzących osób jest jednym z najważniejszych świąt. Jest to również czas, gdy wiele rodzin i bliskich sobie osób spotka się, by następnie spędzić razem czas podczas wesołych rozmów i kosztowaniu smakowitych dań. W znacznej ilości domów w tym czasie zapewne pojawi się sałatka jarzynowa, zwana przez niejednego fana tego dania królową sałatek. A w jaki sposób przygotowuje ją Magda Gessler? Znana restauratorka podzieliła się swoim przepisem. Poznajcie jego szczegóły.
Święta Wielkanocne tuż tuż
Wielkimi krokami zbliżają się Święta Wielkanocne, które w tym roku przypadają dość późno. Wierni okoliczność tę celebrować będą dopiero 20 i 21 kwietnia, licząc jednocześnie, że tak późna data może przynieść im wówczas słoneczną i pełną ciepła aurę. Czy tak faktycznie będzie?
Jak twierdzi rzecznik IMGW Grzegorz Walijewski w rozmowie z “Super Expressem”, opierając się na danych z modelu GFS, choć w najbliższych dniach pogoda będzie wyjątkowo przyjemna, od czwartku 17 kwietnia może czekać na nas wyraźne ochłodzenie, bowiem do naszego kraju wówczas napłynie zimne powietrze z północnej części Europy. Może to oznaczać, że tegoroczne Święta Wielkanocne będą nieco chłodniejsze, lecz czy faktycznie ta długoterminowa prognoza pogody sprawdzi się, dowiemy się już niebawem.
Sałatka jarzynowa królową sałatek i imprez
Nawet jeśli pogoda nie będzie sprzyjająca spacerom w gronie rodzinnym, wśród najbliższych osób, zapewne wiele osób nie zrezygnuje ze wspólnie spędzonego czasu, chociażby w domowych pieleszach, przy suto zastawionych stołach. W Święta Wielkanocne zwykle królują jajka, pod wieloma postaciami, symbolizującymi nowe życie, nie może zabraknąć wówczas również innych potraw.
ZOBACZ TAKŻE: Filip Gurłacz przeszedł ciężkie chwile. Trudno uwierzyć, z czym musiał się mierzyć
Wśród tych dań można znaleźć również różnorakie sałatki, lecz zwykle najbardziej rozpoznawalną jest sałatka jarzynowa, bez której wiele osób nie potrafi sobie wyobrazić żadnego spotkania w gronie najbliższych. Potrawa ta przede wszystkim opiera się na korzennych warzywach, lecz znaczna część osób, które ją przygotowują, wprowadzają innowacyjne dodatki, lub rezygnują z niektórych z nich. A jak sałatkę jarzynową przygotowuje Magda Gessler?
Dalsza część artykułu pod zdjęciem.

Magda Gessler wyjawiła tajniki swojej sałatki jarzynowej
Sałatka jarzynowa jest bardzo ciekawym daniem - wiele osób zauważyło, że choć zwykle dodawane są do niej niemal te same składniki, może smakować ona zupełnie inaczej. Część jej amatorów wspomina również o zaskakującej reakcji, jaką ma być “przegryzanie się” wszystkich dodatków, które składają się na tę potrawę.
A w jaki sposób sałatkę jarzynową przygotowuje Magda Gessler? Słynna restauratorka podczas rozmowy z portalem JastrząbPost zdradziła tajniki, które wykorzystuje podczas przygotowywania tego dania. Okazuje się, że gospodyni “Kuchennych rewolucji” zrezygnowała z tradycyjnych dodatków tj. groszek czy kukurydza konserwowa, za to chętnie w niej umieszcza… grzybki marynowane.
Mam ją zrobioną z prawdziwych, kiszonych, dobrych ogórków bez skórki, dobrych, kleistych, żółtych ziemniaków, dobrej marchewki, dużej ilości selera, dużej ilości warzyw korzennych. Ubóstwiam w niej dużo jajek, ale nie znoszę dużej ilości cebuli. Daję na czubek noża, bo ona potem w niej "wyje". I musi to być słodka, biała cebula hiszpańska. Lubię korniszony, lubię grzybki marynowane, które się nie ślimaczą. Natomiast nie znoszę kukurydzy, Lubię bardzo dużo jabłka. Lubię sałatkę słodko-kwaśną, ostrą od pieprzu i z majonezem, z musztardą... - wyjawiła Magda Gessler.






































