Zdrożeje niemal wszystko. Polacy będą mogli tylko zapłakać przy kasie
Polacy od lat zmagają się z rosnącymi cenami żywności, a rok 2025 zapowiada się jako kolejny trudny okres dla portfeli konsumentów. Zdaniem ekspertów z Credit Agricole oraz BNP Paribas czekają nas kolejne podwyżki. Jakie produkty zdrożeją najbardziej?
Dramatyczne wzrosty cen owoców i warzyw
Według prognoz Credit Agricole, w 2025 roku owoce podrożeją o 14,2%, a warzywa o 7%. Powodem tak znacznych wzrostów są ubiegłoroczne słabe zbiory, na które wpłynęły przymrozki, susze oraz powodzie. Najwięcej zapłacimy za owoce sezonowe, takie jak wiśnie i śliwki, oraz całoroczne jabłka. Z warzyw zdrożeją kapusta, kalafior, marchew, buraki i brokuły, natomiast tańsze mogą okazać się ziemniaki, pomidory i cukinie.
Jak zauważa Jakub Jakubczak, analityk BNP Paribas, sytuacja cenowa w drugiej połowie 2025 roku będzie zależała od zbiorów i popytu przetwórczego. Podkreśla również, że mrożone owoce będą droższe ze względu na niższą dostępność surowca dla przemysłu.
W Action już się zaczęło. Klienci będą walić drzwiami i oknamiMięso i nabiał: Co nas czeka?
Podwyżki cen mięsa dotyczą głównie drobiu i wołowiny. Magdalena Kowalewska z BNP Paribas podkreśla, że wzrost kosztów produkcji oraz poprawa sytuacji finansowej gospodarstw domowych wpłyną na popyt na wołowinę. Drób pozostanie popularny ze względu na niższą cenę w porównaniu do mięsa czerwonego, ale może zdrożeć przez wzrost cen pasz.
Wieprzowina natomiast może stanieć o 1-3% z powodu większej podaży żywca w kraju. Droższe będą też mleko, sery i jaja. Jakub Olipra z Credit Agricole zaznacza, że wzrost cen jaj wynika ze spadku ich podaży w Europie, związanego z przechodzeniem na systemy bezklatkowe. Szczególnie odczujemy wzrost cen serów, na które zapotrzebowanie pozostaje wysokie w całej Unii Europejskiej.
Ceny mąki, pieczywa i olejów roślinnych
Eksperci przewidują również podwyżki w segmencie zbożowym. Niższe zbiory pszenicy w Unii Europejskiej, Rosji i Ukrainie mogą skutkować wzrostem cen mąki, co przełoży się na wyższe ceny pieczywa. Weronika Szymańska-Wrzos z BNP Paribas zaznacza, że pogoda będzie kluczowym czynnikiem determinującym te zmiany.
Podobny trend dotyczy olejów roślinnych, których ceny wzrosną w wyniku niższych zbiorów rzepaku w UE oraz produkcji słonecznika. Jedynie wysoka podaż soi może ograniczyć skalę podwyżek na rynku roślin oleistych.
Stabilizacja cen masła i innych produktów
Wśród niewielu pozytywnych wiadomości znajduje się prognoza stabilizacji cen masła. Michał Bieńkowski z BNP Paribas przewiduje, że ceny masła spadną o około 20% w pierwszej połowie roku, ale utrzyma się wysoka konkurencja z segmentem serów. Stabilizacja może dotyczyć również cen słodyczy, ryb oraz niektórych napojów, choć wpływ na to będą miały globalne ceny surowców.
Rok 2025 będzie wymagający dla konsumentów, a ostateczne kształtowanie się cen zależy od czynników globalnych i lokalnych. Warto przygotować się na dynamiczne zmiany na rynku spożywczym.