Dla niektórych konsumentów wybór jajek podyktowany jest wyłącznie ceną, dla innych najważniejsza jest informacja, z jakiego chowu pochodzą. Co ciekawe popularna opinia głosi, że jajka pochodzące od kur z wolnego wybiegu są zdrowsze niż te od kur w klatkach. Ale czy to rzeczywiście prawda? Wątpliwości rozwiewa popularny dietetyk Michał Wrzosek.
Pilna informacja z od Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Eksperci wydali ostrzeżenie przed zakupem konkretnej partii jajek. Mogą być skażone bardzo groźną bakterią. GIS opublikował zdjęcie opakowania i ostrzega Polaków.
Zakupy w Żabce są wygodne i szybkie, bo sklepy położone są blisko domów, biur i bloków. Gdy zatem czegoś w lodówce brakuje, można w kilka minut wyskoczyć i dokupić potrzebny towar. O tym, że takie marzenia jak poranna jajecznica dużo kosztują, przekonał się jeden z klientów. Gdy zorientował się, ile zapłacił za kilka jajek na śniadanie, złapał się za głowę. Jaką kwotę zobaczył na paragonie?
Kupiłeś ostatnio jajka? Lepiej sprawdź, czy nie znalazłeś się w niebezpieczeństwie. Sanepid wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Nie należy spożywać tych jajek na surowo “z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia”. GIS ostrzega nawet przed dotykaniem ich skorupek.
Ceny produktów spożywczych wciąż idą do góry i już wiadomo, że przed nami rekordowo drogie święta Wielkanocne. O wiele skromniej będzie więc albo na stołach, albo też w naszych portfelach, a przyczynią się do tego m.in. wysokie koszty zakupu nieodłącznie związanych z tym okresem jaj. Ekonomiści kreślą scenariusze, według których presja kosztowa w końcu wyhamuje, ale nie stanie się to szybko. Niejedna gospodyni stanie więc przed dylematem, czy w tym roku pokusić się o okazałe baby, mazurki i tradycyjną jarzynową sałatkę.
Internet obiegły w ostatnich dniach zdjęcia opublikowane przez pewnego japońskiego rolnika. Wyglądające jak z innej planety fotografie szybko stały się hitem wśród odwiedzających profil mężczyzny użytkowników.
Problem przechowywania jajek znany jest od wielu lat. Jedni trzymają je w lodówce, drudzy w temperaturze pokojowej. Jakie działanie jest więc prawidłowe?
Jajecznica wydaje się banalnym daniem, ale jeden szczegół może zaważyć na jej jakości. Domowi kucharze powinni wiedzieć, kiedy posolić jajecznicę. To kluczowe dla nieziemskiej puszystości dania. Samo wbicie jajek na patelnie to za mało, by cieszyć się pysznym śniadaniem. Ekspertka zdradziła banalny trik.
Niestrudzone i gorliwe obieranie jajek wystawia naszą cierpliwość na wielką próbę. Zamiast wypowiadać kolejne synonimy najpopularniejszego w Polsce przekleństwa, szybko ułatwmy sobie życie. Warto bowiem wiedzieć, że aby jajko obrać w kilku ruchach, należy zastosować jeden z kilku skutecznych sposobów. Jakie to metody?
Kolor żółtka może nam powiedzieć wiele zarówno o zdrowiu kury, która je zniosła, jak i o samym jajku. Oczywiście nie da się go ocenić przed rozbiciem skorupki, ale już po fakcie możemy rozpoznać, czy mamy do czynienia z wartościowym jajkiem, czy lepiej będzie zjeść kanapki, zamiast upragnionej jajecznicy.
Wytłaczanki po jajkach mogą służyć nie tylko do przetrzymywania uwielbianego produktu. Lepiej ich nie wyrzucaj. Sprawdź, jak można dać im drugie życie i cieszyć się oszczędnościami. Wiele naszych propozycji cię zaskoczy.Wytłaczanki po jajkach znaleźć można w każdym polskim domu, ale nie każda gospodyni domowa wie, że można używać ich wielokrotnie. Mowa nie tylko o ponownym umieszczeniu w nim zakupionych jajek.Jak ponownie wykorzystać wytłaczanki po jajkach? Jesteśmy pewni, że znasz jeden ze sposobów, ale nasze kolejne propozycje cię zaskoczą. Nie tylko zaoszczędzisz pieniądze, ale także wpiszesz się w modny trend "zero waste", czyli "zero marnowania". Stosowały już nasze babcie i kilka trików na ponowne użycie wytłaczanek po jajkach sprawi, że pójdziesz w ich ślady.
Regularnie kupujesz jajka? Masz problem. Twój portfel w najbliższych miesiącach mocno odczuje wzrost cen jaj. Więcej będzie płacić i przysłowiowy Kowalski i wielkie firmy kupujące ilości hurtowe. Jest jeden powód, nie da się go zignorować. Pieniądze znikają z kont i portfeli w zastraszającym tempie i doniesienia ekspertów wskazują, że w najbliższym czasie się to nie zmieni. Do nieprzyzwoicie drogich produktów oficjalnie dołączyły jajka.W ciągu ostatniego roku amatorzy potraw jajecznych już odczuli, że dania kosztują ich więcej. Niestety, nie mamy dobrych wiadomości. Będzie jeszcze gorzej. Branża powiedziała wprost, że na horyzoncie pojawił się problem i widać go już w danych.
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed spożyciem jaj znanej firmy. Na powierzchni skorupek i w treści produktu znaleziono pałeczki Salmonelli. Spożycie wskazanej partii może skutkować zagrożeniem dla zdrowia i życia.Jak poinformował Główny Inspektorat Sanitarny, na podstawie badań Państwowej Inspekcji Sanitarnej odkryto obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek i w treści wskazanej partii jaj.3 grudnia odpowiednie organy pobrały urzędowe próby z podejrzenia z kurnika o numerze identyfikacyjnym 14261338. Do dnia otrzymania wyników prób urzędowych producent nie będzie wprowadzał na rynek jaj ze wskazanego kurnika.