Które żółtko jest najzdrowsze? Tylko 1 na 10 osób potrafi wskazać dobrą odpowiedź
Kolor żółtka może nam powiedzieć wiele zarówno o zdrowiu kury, która je zniosła, jak i o samym jajku. Oczywiście nie da się go ocenić przed rozbiciem skorupki, ale już po fakcie możemy rozpoznać, czy mamy do czynienia z wartościowym jajkiem, czy lepiej będzie zjeść kanapki, zamiast upragnionej jajecznicy.
Potrafisz rozpoznać, czy jajko jest dobre, po kolorze żółtka?
Na podstawie żółtka w prosty sposób można ocenić, czy wybraliśmy najlepsze i najbardziej wartościowe jajko. To ważny, chociaż nie jedyny wskaźnik, za pomocą którego możemy dowiedzieć się, czy mamy do czynienia z dobrym produktem.
Oczywiście kolor żółtka nie jest jedynym wskaźnikiem tego, czy jajko jest zdrowe, ale faktem jest, że kury z wolnego wybiegu, karmione roślinnością z karotenoidami, znoszą jajka z bardziej wyrazistym żółtkiem. W dużym uproszczeniu można powiedzieć, że im bardziej jest ono pomarańczowe, tym lepiej dla nas.
Na jakość jajka wpływ ma jednak nie tylko dieta kury, ale również sam jej wiek. Młode kury, które osiągnęły maksymalnie 28 tygodni, znoszą jajka o niskiej wartości odżywczej. Podobnie jest w przypadku kur w wieku powyżej 97 tygodni. Choć na opakowaniach jajek próżno szukać o tym informacji, to najkorzystniej jest zatem kupować jajka od kur w wieku około 60 tygodni.
Jak jeszcze rozpoznać dobre jajko?
To, co jesteśmy w stanie "wyczytać" i ocenić, to kolor skorupki. Niestety, istotny jest on tylko w sytuacji, gdy planujemy kupić jajka z myślą o świętach wielkanocnych i zamierzamy zrobić z nich pisanki. Sam kolor, faktura i przebarwienia na skorupce zależy od rasy kury i nie ma większego wpływu na jakość jajka.
Warto pamiętać, że jajka są jednymi z produktów, które najdłużej pozostają zdatne do spożycia, bez specjalnych zabiegów konserwujących. Zgodnie z regulacjami prawnymi można je sprzedawać maksymalnie do dwóch miesięcy od zniesienia przez kurę, choć ich "termin przydatności do spożycia" szacowany jest na mniej więcej trzech miesięcy.
To czy jajko jest świeże, można sprawdzić, korzystając z popularnej metody na "szklankę z wodą". Jeżeli jako po wrzuceniu do szklanki leży płasko na dnie, to oznacza, że komora powietrzna jest mała, czyli jest świeże. Jeżeli jajko podnosi się do góry to lepiej je ugotować na twardo lub użyć do wypieków. Jeśli jajko wypływa na powierzchnię, to niekoniecznie musi być zepsute, ale odradzamy gotowanie go na miękko.
Po rozbiciu skorupki świeżość jajka możemy rozpoznać również po zabarwieniu białka. Jeśli ma lekko mleczne zabarwienie to mamy do czynienia z bardzo świeżym jajkiem. Wraz z upływem czasu robi się ono coraz bardziej przejrzyste, więc, wbrew zdrowemu rozsądkowi, najlepiej spożywać jajka, które mają mętne białko.
Artykuły polecane przez Goniec.pl:
Na obrazku ukrywa się pies. Jedynie 10% osób potrafi go znaleźć w mniej niż 10 sekund
Na tym zdjęciu jest kot. Tylko 1 proc. internautów potrafi go znaleźć w mniej niż 5 sekund
Prosty trik z oknem, dzięki któremu zimą zaoszczędzisz pieniądze. Wystarczy zwykły klucz
Źródło: Aktualności 360