Rozrywka.Goniec.pl > Lifestyle > Prosty i skuteczny patent na obieranie jajek. Oszczędzisz czas i nerwy
Kacper Kulpicki
Kacper Kulpicki 24.12.2022 10:53

Prosty i skuteczny patent na obieranie jajek. Oszczędzisz czas i nerwy

obieranie jajek
Foto: Pinterest

Niestrudzone i gorliwe obieranie jajek wystawia naszą cierpliwość na wielką próbę. Zamiast wypowiadać kolejne synonimy najpopularniejszego w Polsce przekleństwa, szybko ułatwmy sobie życie. Warto bowiem wiedzieć, że aby jajko obrać w kilku ruchach, należy zastosować jeden z kilku skutecznych sposobów. Jakie to metody?

Jak szybko obrać jajka? Pomocne metody

Koszmar każdej "podkuchennej"? Twarda skorupka przy obieraniu jajek. Dlaczego tak się dzieje? Nieszczęsna powłoka czasem przywiera do białka i łamie się, a to utrudnia jej ściągnięcie. Na szczęście od teraz ta czynność stanie się przyjemna niczym spoglądanie na bujne loki Magdy Gessler. Wystarczy kilka prostych rad. Oto jak szybko obrać jajka.

W trakcie gotowania jaj do wody dodaj kilka plasterków cytryny. Mówi się, że ten cytrus jest dobry na wszystko, więc i tutaj znajdzie swoje zastosowanie. Dzięki niemu skorupka jajka zmiękczy się i będzie ją można ściągnąć w mgnieniu oka. Aby ułatwić swoją kuchenną misję jeszcze bardziej, tuż po wyjęciu jajek z wody trzeba stuknąć w nie łyżką.

Nie tylko studentom zdarza się dysponować ograniczonym zaopatrzeniem lodówki. Może się to przytrafić nawet najzagorzalszej kucharce. Jeśli więc pod ręką brak cytryny, można równie skuteczne dodać do wody czegoś innego. Mowa o occie w ilości pół łyżeczki, który należy wprowadzić do gotującej się (to istotne) wody. I skorupka znów będzie odchodziła niczym kość od soczystych żeberek w barbecue.

Kolejnym sprawdzonym przez lata sposobem jest wsypanie połowy łyżki soli do wody. Jest jednak pewien haczyk, który komplikuje całe jajkowe przedsięwzięcie. Te muszą bowiem przeleżeć w temperaturze pokojowej przynajmniej godzinę przed wrzuceniem do garnka.

Sód oczyszczona to sekret każdej perfekcyjnej pani domu. Podobnie jak cytryna można ją stosować na rozmaite sposoby. W kwestii jajek również daje radę. Wystarczy skorzystać z jej mocy, wsypując odrobinę do wody, w której pływają jajka. Aby za jej pomocą zmiękczyć skorupkę, trzeba dodać jedną łyżeczkę do litra wody i gotować taką jajkowo-sodową mieszankę przez około 10-12 minut.

Który trik jest najlepszy? Przekonajcie się we własnej kuchni, przygotowując różnorakie specjały z jajkami w roli głównej.

Artykuły polecane przez Goniec.pl:

Tagi: jajka