Pijesz rano kawę z mlekiem? Eksperci nie mają wątpliwości, oto co dzieje się z twoim organizmem

Wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez aromatycznej, rozbudzającej kawy, która ma im dodać energię na resztę dnia. Przygotować można ją na wiele sposobów, choć zwykle część jej smakoszy stawia na zwykłą czarną, lub tę z mlekiem. Tylko czy picie kawy z takim dodatkiem, ma sens? Naukowcy postanowili podzielić się wynikami swoich badań. Wiadomo, do jakich wniosków doszli.
Picie kawy - umiar jest najważniejszy
Niemała część osób, krótko po przebudzeniu i wykonaniu porannej toalety, udaje się do kuchni, by zjeść pożywne śniadanie, które doda im sił na rozpoczynający się dzień. Oprócz jedzenia, na stole często pojawia się również aromatyczna kawa, która ma za zadanie rozbudzić i zapewnić energię.
Choć dla wielu ludzi jest ona niemal przyzwyczajeniem, może nawet tradycją, bez której nie wyobrażają sobie poranka, pojawia się ważne pytanie - czy kawa jest zdrowa i można pić ją codziennie? Choć ma pozytywny wpływ na organizm, może nieść za sobą również konsekwencje, spowodowane nadmiarem kofeiny. Dlatego warto pamiętać, iż istotną kwestią jest tutaj umiar. Kawa spożywana w nadmiernych ilościach może przynieść negatywne skutki.
Dalsza część artykułu pod zdjęciem.

Kawa z mlekiem pod lupą naukowców
Amatorzy kawy piją różne rodzaje, o zróżnicowanych intensywnościach smaku i nawet z oryginalnymi dodatkami, lecz zwykle królują dwa jej rodzaje: czarna oraz z mlekiem. Te dwie kawy cieszą się ogromną popularnością, szczególnie wśród osób, które nie posiadają ekspresów i nie mają czasu na eksperymenty.
ZOBACZ TAKŻE: Jeśli masz w domu ten lek na kaszel, od razu go wyrzuć. Pilny komunikat GIF obiegł całą Polskę
Naukowcy z Uniwersytetu w Kopenhadze postanowili wziąć pod lupę kawę z mlekiem, która ma wielu fanów. Czy połączenie przeciwutleniaczy znajdujących się w kawie z białkiem znajdującym się w mleku, może mieć jakiś wpływ na ludzki organizm?
Dalsza część artykułu pod zdjęciem.

Kawa z mlekiem - czy warto ją pić?
Przyjrzyjmy się dokładnie przeciwutleniaczom. Czym one są? To naturalne związki, które znajdziemy w wielu produktach, tj. warzywa, owoce, czy właśnie kawa. Odpowiadają one za procesy antyoksydacyjne i opóźniają procesy starzenia się oraz zmniejszają ryzyko chorób, w tym kardiologicznych.
Czy zatem warto pić kawę z mlekiem? Okazuje się, że przeciwutleniacze, które się w niej znajdują, świetnie współpracują z białkiem. Udowodniło to badanie, podczas którego naukowcy wywołali najpierw stan zapalny w komórkach, po czym przetestowali na nim wpływ tejże mieszanki. Wówczas okazało się, że polifenole wraz z białkiem znakomicie poradziły sobie ze stanem zapalnym - poszło im z tym dwa razy lepiej, niż samym polifenolom. Oznacza to, że picie kawy z mlekiem ma znacznie lepszy i wręcz zbawienny wpływ na organizm człowieka.
W czasopiśmie “Journal of Agricultural and Food Chemistry” prof. Marianne Nissen Lund zwróciła uwagę, że połączenie polifenoli i białka, to nie tylko kawa z mlekiem, ale także mięso z warzywami, czy owocowe smoothie z jogurtem.






































