Wyszukaj w serwisie
Goniec.pl > Społeczeństwo > Miłośnicy grzybobrania tylko na to czekali. Wreszcie zagościł w polskich lasach
Kacper Kulpicki
Kacper Kulpicki 24.09.2023 13:47

Miłośnicy grzybobrania tylko na to czekali. Wreszcie zagościł w polskich lasach

Las
Kapif / Facebook @Nadleśnictwo Baligród, Lasy Państwowe

Sezon grzybowy wcale się nie kończy, a dla amatorów pewnego uwielbianego w Polsce grzyba praktycznie dopiero się zaczyna. Leśnicy pokazali w sieci, że ów gatunek zaczyna dobitnie zaznaczać swoją obecność na leśnym runie. O jakim grzybie mowa? Wielbiciele grzybobrania z pewnością się domyślają. 

Uwielbiany przez Polaków grzyb pojawił się w lasach

Obserwatorzy lasu z Nadleśnictwa Baligród na Podkarpaciu pochwalili się długo wyczekiwanym znaleziskiem. Opublikowali fotografię, która przed grzybiarzami, czyli miłośnikami leśnej przyrody, nie ma tajemnic. 

- Kto czekał, to może wreszcie się doczekał - mleczaj jodłowy (Lactarius salmonicolor) - czytamy na Facebooku. Jeśli nie udało Wam się rozpoznać go po oficjalnie nazwie, śpieszymy z odpowiedzią.

Prognoza pogody na Wszystkich Świętych. Synoptycy zdradzili, czego możemy się spodziewać

Rydze to znakomity składnik w kuchni

W jednym z podkarpackich lasów wyrosły grzyby, które Polacy znają doskonale. Chodzi oczywiście o rydze, czyli przysmak ceniony przez zbieraczy i tych, którzy z darów lasu potrafią zrobić arcysmaczne kulinarne smakołyki. 

Rydze cenione są za walory smakowe. Grzyby te można usmażyć, ukisić, zrobić z nich sos, farsz lub podawać w occie, solance, a także przyrządzać w panierce. To przysmak szczególnie ceniony w Wysowej Zdroju, gdzie okoliczne karczmy zachęcają gośćmi zrobionymi z niego daniami. 

Rydze to nie tylko powód do kulinarnej ekstazy, ale także cała garść składników odżywczych. Rydze są źródłem witaminy B1, B2, C, D, E oraz cynku, żelaza i wapnia. Mając na uwadze ich niską kaloryczność i wiele zalet, w trakcie leśnych poszukiwań warto zwrócić uwagę także na kilka elementarnych faktów. Co lepiej wiedzieć, przechadzając się ścieżkami, czujnie wyszukując rydze?

Gdzie najlepiej szukać rydzów?

Rydze o grzyby z rodziny gołąbkowatych. To nie tylko aromat i intensywny zapach, ale także intensywny pomarańczowy kolor kapelusza (średnica ok. 10 cm) i blaszek. 5-centrymetrowe nóżki zwężają się o u podstawy.

Rydze są gratką dla smakoszy, jednak wcale nie tak łatwo je znaleźć. Umoszczone są zazwyczaj w lasach młodych charakteryzujących się glebami z dużą ilością piasku. Pojawiają się w okolicach drzew, szczególnie pod jodłami. Czy rydze należą do Waszych ulubionych grzybów?

Źródło: o2