Bosacka sprawdziła skład mięsa mielonego z Lidla. Trudno uwierzyć, co znalazła
Katarzyna Bosacka jako dziennikarka zasłynęła głównie z autorskich programów o zdrowym odżywaniu i byciu świadomym klientem. Teraz przy okazji zakupów w Lidlu przyjrzała się składowi mięsa mielonego marki "Rzeźnik". Można się zdziwić, co do niego dodają.
Katarzyna Bosacka wzięła na tapet mięso mielone. "No pięknie"
Konsumenci, w większości nieświadomie, przywiązują się do marek i darzą je nadmiernym zaufaniem, co Katarzyna Bosacka klasyfikuje jako społeczny problem. Dziennikarka od lat jest znana z medialnej aktywności na rzecz promowania zdrowych nawyków, a przede wszystkim orientacji w tym, jak wpływają na nas poszczególne produkty spożywcze. Widzowie mogą kojarzyć ją głównie z programów "Wiem, co jem" i "Wiem, co kupuję" na TVN Style.
Ostatnio Katarzyna Bosacka postanowiła przenalizować skład wieprzowego mięsa mielonego dostępnego w Lidlu. Jakie wyciągnęła wnioski?
Nowa cena za badanie techniczne dla kierowców. Padły konkretne kwoty Wszyscy mamy w domach toksyczne przedmioty. Lekarz ostrzega przed trzemaWydawało Wam się, że kupując mięso mielone, kupujecie tylko i wyłącznie… mięso mielone? Jeżeli tak, to byliście w błędzie. Zobaczcie, co producent zapakował do tego opakowania – napisała na Instagramie.
Mięso i... niestety inne składniki. Katarzyna Bosacka załamała ręce
Przeprowadzenie efektywnej analizy nie wymagało poświęcenia wiele czasu, a już dało jasny obraz tego, co tak naprawdę kupują klienci. Mięso mielone "Rzeźnik" jest bardzo popularnym produktem w lodówkach sieci Lidl i – przez fakt bycia marką własną sklepu – względnie tanim.
Na samym początku mamy informację, że jest to “surowy wyrób mięsny”, a nie po prostu mięso – zauważa istotny szczegół Katarzyna Bosacka.
Nie jest to zatem całkowicie "czysty" zmielony kawałek mięsa, tylko produkt poddany dodatkowej obróbce. Wieprzowina stanowi w nim raptem 68 proc. Uwzględniając obecność wody, około 1/5 całości to dodatki. Jakie konkretnie? Takie, których wcale być tam nie musi, ale mają kilka właściwości działających na korzyść producenta.
Jakie dodatki Katarzyna Bosacka wyczytała ze składu mięsa mielonego?
Na wstępie zaznaczmy, że niektóre produkty wcale nie wymagają użycia w nich takich składników, jakie wymieniła Katarzyna Bosacka.
Mamy tutaj wypełniacze takie jak białko sojowe i wieprzowe, do tego sól, regulator kwasowości, przeciwutleniacze i glukoza – napisała.
Zobacz: Burze śnieżne uderzą w Polskę. Szykuje się paraliż dróg
Regulator kwasowości ma za zadanie utrzymać w równowadze pH mięsa i spowolnić jego psucie. To akurat na plus, bo możemy być zazwyczaj spokojni o to, że nie wystąpią na nim niepożądane bakterie.
Przeciwutleniacze za to mają zastosowanie raczej estetyczne, bo dzięki nim wieprzowina nawet po zmieleniu zachowuje atrakcyjny kolor. Jeśli coś zaburza ich działanie, możemy dostrzec w niektórych miejscach szare przebarwienia.
Glukoza zaś w ogóle jest zbędna w surowym mięsie, a jej zalet można doszukiwać się raczej w przetworach. Pomaga np. w procesie fermentacji, ale do surowych produktów dodawana jest w celu poprawy smaku i aromatu.