Popularne mięso znika ze sklepów. Sanepid wykrył groźną bakterię
Sanepid pilnie ostrzega przed popularnym mięsem. W produkcie firmy Zakładów Mięsnych Łuków wykryto bakterię wytwarzającą niebezpieczną toksynę. - Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem - przekazał Główny Inspektora Sanitarny w specjalnym ostrzeżeniu.
Sanepid wydał ostrzeżenie, w mięsie wykryto groźną bakterię
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. W popularnym mięsie, które często kupowane jest w sklepach przez Polaków, wykryto groźną bakterię.
Sanepid poinformował, iż kontrola ujawniła bakterię Escherichia coli w aż 4 z 5 próbkach przebadanych w laboratorium. Skutki wywołane po spożyciu mięsa z tatara wskazanego w komunikacie nie będzie obojętne dla zdrowia.
Podczas sekcji zwłok usuwają ten narząd. Powód jest jedenPopularny tatar wołowy jest niebezpieczny dla zdrowia
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Escherichia coli wytwarzające toksynę Shiga (STEC) w 4 z 5 badanych próbek Tatara wołowego z określonej poniżej partii - czytamy w specjalnym ostrzeżeniu sanepidu.
ZOBACZ: Goniec ujawnia: Cierpienie bez końca. Tak w Polsce dręczy się zwierzęta zabijane na futro
Groźną bakterię wykryto w produkcie sprzedawanym pod nazwą “Tatar wołowy, 200 g”. Wyprodukowały go Zakłady Mięsne Łuków S.A. z siedzibą przy ul. Przemysłowej 15 w Łukowie. Identyfikacyjny numer weterynaryjny to PL 06110266 WE. Numer partii skażonego mięsa to 1032604. Na opakowaniu produktu wskazano, iż można go spożyć do 26.04.2024 r.
"Nie należy spożywać produktu"
Sanepid podkreśla, że pod żadnym pozorem nie wolno spożywać mięsa wskazanego w publicznym ostrzeżeniu. Bakteria Escherichia coli może wywołać krwotoczne zapalenie okrężnicy lub bezkrwawe biegunki. GIS dodaje, iż w rzadkich wypadkach może dojść do znacznego pogorszenia się zdrowia z racji wystąpienia zespołu hemolityczno-mocznicowego lub zakrzepowej plamicy mało płytkowej.
ZOBACZ: Kłopoty ze świadczeniem wspierającym. Na pieniądze czeka 100 tys. osób
W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem - dodaje GIS w komunikacie.
Źródło: gis