Niemal każdy popełnia ten błąd robiąc kotlety schabowe. Wyeliminuj go, a będą kruche i soczyste
Przygotowanie idealnych kotletów schabowych to dla wielu Polaków nie lada wyzwanie. Teraz głos w sprawie tego popularnego dania zabrać postanowiła Magda Gessler. Restauratorka wypunktowała błędy, które mogą zrujnować tę potrawę. Oto co robić, aby kotlety zawsze wyszły smaczne i chrupiące.
Kotlety schabowe to klasyka polskiej kuchni
Kotlety schabowe to potrawa, bez której wielu Polaków nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu. Z tego powodu danie to zyskało miano tradycyjnego i często gości na naszych stołach. Samo przygotowanie kotletów wydaje się banalne, jednak okazuje się, że warto w jego trakcie zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Dzięki temu potrawa może wyjść jeszcze lepsza i smaczniejsza.
Jakiś czas temu na jeden z największych błędów, który popełniamy w kuchni, zareagować postanowiła sama Magda Gessler. Restauratorka podkreśliła, czego należy się wyzbyć, aby kotlety schabowe były bardziej aromatyczne i chrupiące. Zdradzamy sekret słynnej prowadzącej "Kuchenne Rewolucje".
Boże Narodzenie nigdy nie było tak tanie. Zrób jedną rzecz, a zaoszczędzisz majątek Chcesz zjeść najpyszniejszy piernik w Boże Narodzenie? Musisz zacząć już teraz, ten przepis robi furoręMagda Gessler wypunktowała błędy Polaków w kuchni
Gwiazda telewizji TVN jest niekwestionowanym autorytetem w kulinarnym świecie. Z tego powodu wiele osób bierze sobie do serca rady, które przekazuje ona w swoich programach oraz mediach społecznościowych. Jakiś czas temu w wywiadzie z "Vivą" restauratorka postanowiła zdradzić, z czego wynikają problemy Polaków w kuchni. Okazało się, że zdaniem kucharki wszystkiemu winne jest lenistwo.
Kupujemy schab rodzaju męskiego, czyli knura i nie rozklepujemy go, bo nam się nie chce - wyjaśniła.
ZOBACZ: Dotykasz bułek w sklepie bez rękawiczki? Możesz mieć problemy prawne, ekspert ostrzega
To jednak dopiero początek kulinarnych grzechów Polaków. Magda Gessler podkreśla, że kolejnym błędem jest to, że wiele osób nie marynuje mięsa. Ekspertka podpowiada, że w przypadku schabowych najlepiej jest to zrobić w mleku i cebuli. Gwiazda w trakcie wywiadu przypomniała także, że kotletów nie wolno smażyć na zimnym tłuszczu. Musi być on bardzo gorący, ponieważ w innym przypadku panierka wchłonie całe masło lub olej.
Jak przygotować soczyste i chrupiące kotlety schabowe?
Wiele osób może się teraz zastanawiać, w jaki sposób przygotować idealnie soczyste i chrupiące kotlety schabowe. Okazuje się, że cały przepis jest bardzo prosty. Należy zacząć od wyboru świeżego i dobrej jakości mięsa. Następnie pokrojone plastry należy dobrze rozbić tłuczkiem, najlepiej na grubość około 7 milimetrów. To właśnie w takiej postaci kotlet będzie kruchy, miękki oraz wyjątkowo soczysty.
ZOBACZ: Jak wyczyścić blachę z piekarnika? Mało kto zna ten sposób, wystarczy popularne warzywo
Po zamarynowaniu mięsa warto dobrze doprawić go solą i pieprzem, a następnie obtoczyć w mące i namoczyć w jajku oraz ponownie obtoczyć, ale tym razem w bułce tartej. Warto pamiętać, że kotletów schabowych nie powinno się panierować wcześniej, ponieważ może to doprowadzić do namoczenia panierki.
Osoby, które preferują ekstremalnie chrupiące mięso, mogą natomiast wypróbować sztuczkę z podwójną panierką. W takim przypadku należy najpierw namoczyć mięso w jajku, później w bułce tartej, a następnie znowu w jajku i ponownie obtoczyć w bułce tartej. Fani kuchennych eksperymentów mogą także, zamiast bułki tartej, użyć płatków kukurydzianych, owsianych czy mąki z orzechów.