Masowe zatrucie nad Bałtykiem. Ponad 120 osób potrzebowało pomocy
W jednym z nadmorskich ośrodków wczasowych doszło do masowego zatrucia pokarmowego. Zdarzenie miało miejsce w Pogorzelicy (woj. zachodniopomorskie). Według ustaleń szczecińskiego sanepidu przyczyną zatruć była salmonella. Sprawa trafiła do prokuratury.
Masowe zatrucia w Pogorzelicy
Do poważnego zatrucia pokarmowego doszło w jednym z nadmorskich ośrodków wypoczynkowych w miejscowości Pogorzelica (woj. zachodniopomorskie). Pierwsze osoby skarżyły się na swój stan zdrowia już w minioną niedzielę. Do kilku z nich trzeba było wezwać pogotowie.
Wszystkim dolegały bardzo podobne objawy, tj. biegunka, wymioty, gorączka, nudności i ogólne osłabienie. W związku z podejrzeniem zatrucia epidemiologicznego, sprawą zajął się sanepid.
Od lat nie płacił abonamentu RTV. Kwota kary po kontroli zwala z nógPonad 120 osób poszkodowanych
W międzyczasie coraz więcej osób skarżyło się na podobne dolegliwości. Niektórych trzeba było hospitalizować w pobliskich Gryficach. Liczba chorych wzrosła do 122 osób. W wyniku przeprowadzonych przez sanepid badań ustalono, że przyczyną zatrucia jest Salmonella.
Liczbę chorych ustalono na 122 osoby. Są to zarówno kuracjusze, jak i personel ośrodka. Osoby chore manifestowały takie objawy jak biegunka, wymioty, gorączka, nudności czy osłabienie. Na ten moment obiekt znajduje się pod stałym nadzorem, podejmowane są czynności kontrolne z zakresu epidemiologii, higieny komunalnej i żywienia. W trakcie prowadzonych czynności ustalono, że turnus w obiekcie został zakończony - mówi Małgorzata Kapłan, rzecznik Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie.
Sanapid apeluje o zachowanie ostrożności
Ośrodek wczasowy, w którym doszło do nieszczęśliwego zatrucia, podjął decyzję o zakończeniu obecnego turnusu. Sprawa trafiła do prokuratury w Gryficach.
Sanepid apeluje o zachowanie ostrożności. Okres letni sprzyja rozwojowi bakterii i zatruciom pokarmowym. Szczególną uwagę należy zwracać na zachowanie higieny pracy, mycie rąk oraz zapewnić produktom odpowiednie warunki przechowywania. Do bakterii, które odpowiadają za największą ilość zatruć, należy m.in. wspominana Salmonella, Gronkowiec czy E.coli.