Jak długo można przechowywać mięso w zamrażarce? Mało kto o tym wie, są jasne zasady
Wiele osób, robiąc zakupy, decyduje się na kupno większej ilości mięsa, by następne umieścić je w zamrażarce. Okazuje się jednak, że różne rodzaje mięs mają określony czas, ile mogą być zamrożone. Obowiązuje jasne zasady. Poznaj szczegóły.
Mrożenie mięsa - ma ono wiele plusów
Niejednokrotnie zdarza się, że wiele osób, udając się na zakupy, korzystając z wielu aspektów, n.in. niższych cen oferowanych dzięki promocjom, decyduje się na zakup większej ilości artykułów. Choć w przypadku produktów suchych, większość z nich ma długą datę przydatności, zupełnie inaczej jest z mięsem. Ono, z racji procesów biologicznych i mikrobiologicznych, z upływem czasu, który jest stosunkowo dość krótki, zaczyna się psuć. Wówczas jego spożycie jest nieakceptowalne, bowiem może skutkować licznymi problemami zdrowotnymi, tj. zatruciem pokarmowym, a nawet zarażeniem się pasożytami.
Dlatego też wiele osób, które postanawia kupić większą ilość mięsa, decyduje się na zamrożenie go. Dzięki umieszczeniu go w zamrażarce znacznie można przedłużyć termin spożycia, lecz należy pamiętać, że mimo minusowej temperatury, jest określony czas, ile może mięso w niej przebywać.
Auchan pilnie wycofuje popularną przyprawę. "Przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu toksyn" Dramatyczne sceny w Biedronce. Kasjerki musiały wezwać karetkęKilka porad dotyczących mrożenia mięsa
By zamrożone mięso nadawało się później do spożycia, należy pamiętać o kilku istotnych kwestiach. Przede wszystkim trzeba zdawać sobie sprawę, że konieczne jest utrzymanie niskiej stałej temperatury, która musi wynosić co najmniej -18 stopni Celsjusza.
ZOBACZ TAKŻE: Kontrola NIK w sprawie bezpieczeństwa lekowego Polaków
Kolejną istotną kwestią, o której trzeba koniecznie pamiętać, jest unikanie powtórnego mrożenia mięsa. Jeśli dojdzie do sytuacji, gdy zostało ono odmrożone, nie powinniśmy po raz kolejny umieszczać go w zamrażarce. Obniża to jego jakość wartościową, a także może skutkować problemami zdrowotnymi.
Ponadto warto zwrócić uwagę na to, w czym mrozimy mięso. Nie powinniśmy w zamrażarce umieszczać produktów owiniętych papierem lub cienką foliową torebką, lecz najlepiej mrozić je wtedy, gdy są zapakowane w plastikowe torebki do tego przeznaczone lub specjalne szczelne pojemniki.
Jak długo mięso może przebywać w zamrażarce?
Ile zatem mięso może przebywać w zamrażarce? Wiele zależy od jego rodzaju. Najdłużej można przechowywać zamrożoną wołowinę i cielęcinę - do ośmiu miesięcy. Nieco krócej w zamrażarce powinna przebywać wieprzowina - do sześciu miesięcy, zaś drób może znajdować się w niej do trzech miesięcy.
Za to mięso mielone powinno być przechowywane do dwóch miesięcy. Mrozić można także ryby - te słodkowodne po umieszczeniu w zamrażarce, powinny przebywać tam maksymalnie cztery miesiące.
Zagadka
Spójrz na zamieszczoną poniżej ilustrację, a następnie pomóż zapracowanej pszczole trafić do ula.