Do kotletów mielonych nie dodaję bułki tartej ani jajek. Inny składnik sprawi, że będą zwarte i soczyste

Kotlety mielone to jedna z najpopularniejszych potraw w polskiej kuchni. Nie każdy jednak wie, że istnieje pewien alternatywny sposób ich przyrządzenia - bez bułki tartej i jajek. Wystarczy tylko jeden prosty składnik, aby kotlety wyszły soczyste, zwarte i pyszne. Jaki? Prezentujemy przepis na tę lekką i smakowitą wariację.
Kotlety mielone bez bułki tartej i jajek
Kotlety mielone to jedno z dań, które są często przygotowywane i uwielbiane przez Polaków. Tradycyjny przepis wśród składników zawiera bułkę tartą oraz jajka. Nie każdy jednak wie, że istnieje prosty sposób, dzięki któremu odświeżymy recepturę, a mięso wyjdzie jeszcze pyszniejszej, bardziej soczyste oraz zwarte w swojej konsystencji.
Okazuje się, że w tym celu wystarczy jeden prosty składnik, który niemal wszyscy mają w swojej domowej spiżarni. Dzięki temu nie tylko dojdzie do idealnego połączenia składników, ale także same kotlety wyjdą bardziej wilgotne i będą niemal rozpływać się w ustach. Mistrzowie kuchni zapewniają również, że smakują one wyjątkowo lekko. Przedstawiamy przepis na tę nietypową wariację tego popularnego dania.
Dalsza część artykułu pod zdjęciem.

Wystarczy jeden uwielbiany składnik
Tym popularnym i lubianym przez Polaków składnikiem jest oczywiście surowy ziemniak. Okazuje się bowiem, że te bulwy to doskonałe naturalne spoiwo dla masy mięsnej. Dzięki wysokiej zawartości skrobi skutecznie wiążą one składniki, nadając tym samym kotletom zwartą strukturę bez dodawania bułki tartej czy jajek. Ponadto ziemniaki w idealny sposób zatrzymują wilgoć w mięsie, co sprawia, że kotlety mielone po usmażeniu będą soczyste, lekkie i miękkie. Jest to miła odmiana od często suchego i zbitego mięsa.
ZOBACZ: Nawet 400 zł za koszyk. Polscy grzybiarze szturmują lasy
To rozwiązanie to także idealna opcja dla tych, którzy szukają bardziej naturalnych składników w kuchni, albo chcą przygotować tradycyjne danie w nieco lżejszej i zdrowszej wersji. Trzeba jednak wiedzieć, że nie wszystkie ziemniaki nadają się do połączenia z mięsem. Eksperci ze strony Pyszności.pl podkreślają, że najlepiej wybrać ziemniaki typu C, czyli te o wyższej zawartości skrobi (ziemniaki mączyste). To właśnie dzięki dużej ilości skrobi lepiej zwiążą one masę mięsną, zapewniając tym samym idealną strukturę kotletów.
Ponadto specjaliści podkreślają, że ziemniaki typu A (sałatkowe, twarde), mogą być zbyt wodniste, przez co masa będzie trudniejsza do uformowania. W takim przypadku konieczne może okazać się dodatkowe odciśnięcie startej masy ziemniaczanej lub dosypanie łyżeczki mąki ziemniaczanej. Jaki jest jednak pełen przepis na tę wersję kotletów mielonych? Prezentujemy, jak przygotować te pyszne i lekkie jedzenie.
Kotlety mielone bez bułki tartej i jajek - przepis
Jak już wspomnieliśmy, wersja kotletów mielonych z dodatkiem surowego ziemniaka to świetny pomysł na odświeżenie klasycznego przepisu. Dzięki temu kotlety są miękkie i zwarte. Nie potrzeba również bułki tartej oraz jajek, przez co liczba składników jest nieco mniejsza. Wśród nich znajdują się:
- 1 średni surowy ziemniak,
- 1 mała cebula,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 500 g mięsa mielonego,
- Sól i pieprz,
- Ulubione przyprawy (np. Słodka papryka, majeranek itp.),
- Olej do smażenia.
ZOBACZ: Polacy jedzą takie mięso na potęgę. Skutki mogą być opłakane
Sposób przygotowania:
- Na początek należy obrać ziemniaki, zetrzeć je na drobnej tarce, a następnie odcisnąć lekko nadmiar wody.
- Po tym, cebulę i czosnek należy drobno posiekać lub zetrzeć na tarce.
- Gotowe warzywa wrzucamy do miski i łączymy z mięsem mielonym oraz przyprawiamy. Masę należy dokładnie wyrobić, aż do momentu, gdy wszystkie składniki się połączą.
- Następnym krokiem jest oczywiście sformowanie kotletów i ich lekkie spłaszczenie.
- Na koniec smażymy je na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu z obu stron. Mięso należy poddawać obróbce cieplnej do momentu, aż stanie się ono złociste i dobrze wysmażone w środku.





































