Takie jajka są najzdrowsze. Nie tylko mają najwięcej witamin, ale pomagają też schudnąć

Jajka to jeden z najbardziej uniwersalnych składników w kuchni – świetnie sprawdzają się w sałatkach, usztywniają ciasta i nadają chrupkość panierkom. Jednocześnie same w sobie mogą stanowić pełnowartościowy, sycący posiłek. Choć krąży wokół nich wiele krzywdzących mitów, stanowią bogate źródło witamin, minerałów i innych cennych substancji odżywczych. Ale nie wszystkie jajka są sobie równe. Które wybrać, by naprawdę skorzystać z ich wartości?
Ile jajek można jeść dziennie? Fakty i mity o cholesterolu
Choć przez wiele lat jajka miały złą opinię ze względu na wysoką zawartość cholesterolu, coraz więcej badań obala ten mit, a konsumenci zaczynają dostrzegać ich wartość odżywczą. Dziś przyjmuje się, że jedno duże jajko zawiera około 370 mg cholesterolu, jednak nie wpływa to bezpośrednio na wzrost poziomu “złego” cholesterolu (LDL) we krwi u większości zdrowych osób.
Oznacza to, że nawet regularne spożywanie na przykład czterech jajek dziennie nie musi wiązać się z ryzykiem chorób serca czy układu krążenia. Światowa Organizacja Zdrowia jako bezpieczną ilość wskazuje jednak umiarkowane spożycie – od jednego do dwóch jajek dziennie. Wyjątek stanowią osoby chore na cukrzycę typu 2. lub pacjenci z już podwyższonym cholesterolem – ci powinni w każdy przypadku skonsultować swoją dietę z lekarzem.
Niektóre badania wykazały, że regularne zjadanie jaj – zarówno żółtka, jak i białka – może mieć działanie prozdrowotne. Zawarte w nich składniki wspierają pracę mózgu, wzmacniają wzrok i mogą pomóc w utrzymaniu prawidłowej masy ciała.
Wpadka Justyny Steczkowskiej na eurowizyjnym koncercie. Nagranie niesie się po sieciDlaczego warto jeść jaja? Magazyn witamin i wartości odżywczych
Z powodów psychologicznych bardzo często ulegamy stereotypom i wierzymy w złą prasę, kiedy tak naprawdę wiele z tych “okropnych” rzeczy jest bardzo przydatnych. Spożywanie jaj stanowi tego idealny przykład.
Jedno średnie jajko dostarcza porządną porcję pełnowartościowego białka (zawierającego wszystkie aminokwasy egzogenne), które świetnie buduje masę mięśniową. Ponadto jest pełne witaminy A – wspomagającej prawidłowe widzenie, witaminy D – wspierającej odporność, dobry humor i odpowiedni stan kości, a także witaminy B12 – przyspieszającej produkcję czerwonych krwinek. W jajach znajdziemy ponadto cenne minerały, takie jak: żelazo, selen, fosfor i cynk.
Dowiedziono również, że jaja są jednym z najlepszych źródeł choliny (witaminy B4), czyli związku chemicznego odpowiadającego za prawidłowy rozwój mózgu. W średniej sztuce znajduje się około 125 g choliny, co odpowiada blisko 30 proc. dziennego zapotrzebowania.
Co więcej, jaja spożywane w ramach zrównoważonej diety idealnie sprawdzają się jako “zapychacz” posiłków – są sycące i pozwalają kontrolować uczucie głodu.
Jakie jaja są najlepsze? Nie rodzaj, lecz sposób przygotowania ma znaczenie
Wybierając jajka w sklepach, bardzo często stajemy przed dylematem, które będą najlepsze. Czy numeracja na opakowaniach ma jakieś znaczenie? Jeżeli chodzi o wartości odżywcze, to różnica jest niewielka, o ile w ogóle występuje. Natomiast ze względów etycznych i dla walorów smakowych lepiej kupować te jajka, które pochodzą z chowu ekologicznego (typ 0) lub chowu na wolnym wybiegu (typ 1).
Faktyczna różnica pojawia się w sposobie przygotowania jajek. Im dłużej poddajemy je obróbce termicznej, tym szybciej tracą swoje właściwości. Dlatego najlepszym sposobem jest gotowanie ich na miękko, by ściąć białko, ale pozostawić lekko płynne żółto. Zwykle do uzyskania idealnej konsystencji wystarczy od 4 do 6 minut.
Smażąc jaja na oleju roślinnym, maśle lub smalcu, zwiększamy ich kaloryczność, a witaminy ulegają degradacji. Natomiast jajka na miękko to właściwie samo zdrowie.
Czytaj także: Ile dać w kopertę na wesele w 2025 roku? Wielu Polaków złapie się za głowy





































