Wiadomo, skąd pochodzą ryby z Biedronki. Polacy zajadają się nimi na potęgę, mało kto o tym wie

Choć w większości polskich domów na stołach króluje mięso zwierzęce, zwykle wieprzowe oraz drobiowe, Polacy coraz sięgają również po ryby. Dania z nich przygotowane są bardzo zdrowe, a co za tym idzie, korzystne dla naszego organizmu. Jednocześnie są też stosunkowo dość drogie, co sprawia, że znaczna część osób, kupuje je w dyskontach, często korzystając z promocji. Jednym ze sklepów, które oferuje ryby, jest sieć sklepów Biedronka. Skąd zatem pochodzą ryby, które można tam kupić? Niewiele osób o tym wiedziało.
Dlaczego warto jeść ryby?
Wiele osób, chcąc namówić innych do zdrowego odżywiania się, posługuje się sloganem mówiącym o tym, że “jesteś tym, czym jesz”. Oczywiście nie oznacza to, że ludzie, którzy zaczną jeść systematycznie ryby, nagle samoistnie nauczą się pływać i wyrosną im płetwy oraz skrzela, lecz zaczną z danych potraw pobierać zdrowe składniki.
Te przede wszystkim zawierają w sobie łatwo przyswajalne białka oraz kwasy tłuszczowe omega-3, których nasze organizmy nie są w stanie same produkować, dlatego też należy je pobierać ze źródeł zewnętrznych. Mogą pozytywnie wpłynąć na stan zdrowia osób, u których zdiagnozowano m.in. miażdżycę, nadciśnienie, cukrzycę czy choroby oczu. Również korzystnie działają na ludzkie serca oraz mózgi. Ich bogatym źródłem są właśnie ryby.
Ponadto te zawierają w sobie m.in. witaminy: D, A i E B6 oraz B12, selen, jod czy magnez. Każdy z tych składników potrzebny jest ludzkiemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania.
Są szkodliwe dla zdrowia, a Polacy jedzą je codziennie. Takie ziemniaki omijaj szerokim łukiem Nigdy nie łącz tych produktów z jajkami. Wzdęcia i bóle brzucha gwarantowaneJak często należy jeść ryby?
Najczęściej na polskich stołach królują różnego rodzaju mięsa, a w szczególności wieprzowe oraz drobiowe. Ich dostęp jest wręcz bezproblemowy, ceny są również przystępne, co sprawia, że klienci właśnie po nie najczęściej sięgają. A co zatem z rybami?
ZOBACZ TAKŻE: Ogromny wzrost zachorowań w Polsce. Na tego wirusa trzeba uważać, lekarze alarmują
Ryby, w porównaniu do drobiu oraz mięsa wieprzowego, są stosunkowo droższe, a ich ceny mogą się drastycznie różnić, co sprawia, że część Polaków nadal jada je wyłącznie okazyjnie, zwykle przy prowadzonych przed Kościół Katolickich postach, tj. Wigilia czy Wielki Piątek. Zdarza się jednak, że w momencie, gdy trafią na atrakcyjne ceny, które najczęściej oferują dyskonty, decydują się na ich zakup.
A ile razy tygodniowo powinno się jeść ryby? Specjaliści uważają, że w trosce o zapewnienie organizmowi odpowiedniej ilości kwasów omega-3, najlepiej spożywać 100 gramów ryb i to co najmniej 2-3 razy w tygodniu.
Dalsza część artykułu pod zdjęciem.

Skąd pochodzą ryby, które można kupić w Biedronce?
Jak już wspominaliśmy, ryby są zwykle droższe niż pozostałe mięso, dlatego też wiele osób rzadko je kupuje, albo nawet sporadycznie. Niektórzy, korzystając z promocji oferowanych przez dyskonty, to właśnie tam kupuje je. A skąd pochodzą ryby, dostępne w sieci sklepów Biedronka?
W dyskoncie z owadem w logo znaleźć można m.in. łososia pacyficznego, makrelę, dorsza atlantyckiego, a także produkty ze śledzia oraz tuńczyka. Co ważne, ryby te objęte są oznaczeniem certyfikatem MSC (Marine Stewardship Councill).
Ponadto, co ważne, Biedronka współpracuje nie tylko z zagranicznymi firmami, ale także z polskimi dostawcami. Dyskont stawia na sprzedaż lokalnych produktów, przez co część z tych, które możemy tam znaleźć, pochodzi z hodowli znajdujących się w Polsce.





































