Są napakowane pasożytami. Polacy jedzą je jak najlepsze frykasy

Wiele produktów spożywczych, mimo swojej sporej popularności, może stanowić dla ludzi nie lada zagrożenie. Wszystko przez skrywające się w nich pasożyty. Źródłem infekcji może być niedogotowane mięso, surowe ryby, czy nawet nieumyte owoce i warzywa. Wśród nich znajduje się jednak jeden szczególny produkt, który zaskarbił sobie serca milionów Polaków. Jaki? Okazuje się, że może się w nim znajdować wiele zanieczyszczeń i groźnych pasożytów.
Pasożyty stanowią ogromne zagrożenie dla zdrowia
Jaja pasożytów w bardzo łatwy sposób mogą dostać się do produktów spożywczych. Wszystko przez to, że występują one na powierzchni owoców i warzyw, mięs, ryb czy jaj. To właśnie z tego powodu większość z tych towarów dokładnie myjemy przed spożyciem i poddajemy obróbce termicznej. To jednak nie zawsze wystarcza, a czasami nawet jeszcze bardziej utrudnia sytuację. Wszystko przez fakt, że woda może być nośnikiem cyst pasożytów tj. Cryptosporidium czy Giardia. To właśnie one wywołują biegunki i inne dolegliwości żołądkowe.
Wiele osób może się także zastanawiać, jakie rodzaje pasożytów można znaleźć w produktach spożywczych? Okazuje się, że w surowej wieprzowinie i wołowinie są to tasiemce, w dziczyźnie i mięsie wieprzowym włosień kręty, a w surowych rybach (np. sushi czy sashimi) znajdować się mogą pasożyty anisakis.
To jednak dopiero początek długiej listy niebezpiecznych pasożytów, które może skrywać nasze jedzenie. Okazuje się bowiem, że jeden z bardzo popularnych produktów jest wyjątkowo narażony na kontakt z tymi organizmami. O jakim towarze dokładnie mowa? Wielu Polaków nie zdaje sobie nawet sprawy.
Dalsza część artykułu pod zdjęciem.

Te zachowania nie wpływają dobrze na nasze zdrowie
Warto zwrócić uwagę, że zdaniem ekspertów dieta statystycznego Polaka często odbiega od zasad zdrowego odżywiania. Wszystko ze względu na niezbyt dobre nawyki żywieniowe i styl życia obywateli naszego kraju. Jak podkreślają specjaliści, w domowym menu dominują wysoko przetworzone produkty, bogate w cukry, tłuszcze trans i sól. Ponadto Polacy chętnie spożywają również fast foody, słodkie napoje, dania instant czy gotowe wybory cukiernicze. Jak można się łatwo domyśleć, nie wpływa to zbyt dobrze na nasze zdrowie.
ZOBACZ: Popularny lek natychmiastowo wycofany z aptek. “Dotyczy wszystkich serii leku”
Co ważne, tradycyjne dania polskiej kuchni również mają swoją ciemną stronę. Wszystko przez fakt, że są ciężkostrawne, kaloryczne i ubogie w wartościowe składniki odżywcze. Wiele z nich zawiera bowiem duże ilości tłuszczu, soli oraz węglowodanów prostych. Przykładem mogą być m.in. bigos i golonka. Do tego dochodzą również kaloryczne dodatki takie jak okrasa podawana z kluskami śląskimi czy pierogami. Nie każdy także wie, że klasyczne kotlety schabowe czy placki ziemniaczane wchłaniają duże ilości tłuszczu, co mocno zwiększa ich wartość kaloryczną.
Okazuje się jednak, że nie sama zawartość dań oraz rodzaje produktów stanowią problem. Wielu Polaków nie zdaje sobie bowiem sprawy z pasożytów, które znaleźć można w najpopularniejszych produktach. Wśród nich króluje jeden, który Polacy wyjątkowo pokochali. O czym mowa? To trzeba wiedzieć, aby uniknąć poważnych problemów ze zdrowiem.
Jak uniknąć zakażenia pasożytem?
Niebezpieczne dla ludzi są nie tylko dania kuchni polskiej, ale także inne potrawy, które coraz częściej goszczą na polskich stołach. Mowa o jedzeniu pochodzącym z różnych zakątków świata. Dzięki eksportowi w marketach znaleźć można szeroki wachlarz gotowych dań czy składników, które umożliwiają wzbogacenie kuchni. Obecnie coraz większą popularnością cieszą się owoce morza, które dietetycy chwalą za cenne wartości odżywcze i niską kaloryczność. Ich spożywanie może się jednak zakończyć zakażeniem pasożytem.
To jest dzisiaj trudne, żeby nie kupić po prostu krewetek tygrysich tam w paczce czy też tam napakowanych pasożytami. Więc to jest coś, co hamuje przekształcanie testosteronu w estrogen - ostrzegał w mediach społecznościowych dietetyk, trener personalny i sportowiec, mgr Sylwester Kłos.
ZOBACZ: Bezwzględny zakaz w sanatoriach. Za jego złamanie grozi wielka kara
Okazuje się, że sporym zagrożeniem dla zdrowia mogą być popularne krewetki. Szczególnie te pozyskane z niepewnych źródeł lub przygotowane w niewłaściwy sposób. Ten gatunek skorupiaków, jako padlinożerca, żywi się rozkładającymi się organizmami, a ich jelita są pełne bakterii i toksyn. Eksperci zaznaczają, że spożywanie krewetek wiąże się z ryzykiem zakażenia wirusami (np. wirusowe zapalenie wątroby typu A), bakteriami (np. Salmonella, przecinkowiec cholery) oraz pasożytami, wśród których wyróżnić można: anisakis, microsporidia, trematody (przywry) czy toksoplazmoza.
Jak więc można ochronić się przed zakażeniem? Trzeba wiedzieć, że pasożytami można zarazić się w różnych miejscach, dlatego na co dzień powinno się przestrzegać kilku zasad, Wśród nich znajdują się:
- Pozyskiwanie jedzenia i wody ze sprawdzonych źródeł.
- Częste i dokładne mycie rąk (przede wszystkim przed posiłkami i po zabawie ze zwierzakami),
- Dokładne mycie owoców i warzyw
- Unikanie spożywania surowego mięsa,
- Unikanie wkładania do ust palców, obgryzania paznokci,
- Regularne odrobaczanie zwierząt domowych.





































