Babcie nigdy nie zdradzały tego sekretu. Dodaj szczyptę do pierogów wigilijnych, a będą pyszne jak nigdy
Co sprawia, że pierogi babci smakują tak wyjątkowo? Każdy, kto choć raz spróbował domowych pierogów, wie, że mają w sobie coś magicznego. Sekret nie tkwi jedynie w cienkim cieście czy idealnym farszu, ale w jednym niepozornym składniku, który babcie od lat dodają do swojej receptury.
Pierogi jak u babci na Wigilię? Dzieli cię tylko jeden krok
Pierogi królują na wigilijnych stołach i są zdecydowanie najpopularniejszym daniem kuchni polskiej. Niezaprzeczalnymi mistrzyniami w lepieniu idealnych pierogów są babcie, które przez lata wypracowały imponujące receptury. Niestety, nie każda chętnie się nimi podzieli.
Czy cieszący zmysły smak najlepszych pierogów to zasługa długiego wyrabiania ciasta, wałkowania aż do uzyskania gładkiej powierzchni, gotowania w precyzyjnie obliczonym czasie? Wszystko to jest potrzebne i w jakimś sensie faktycznie składa się na sukces w gotowaniu. Natomiast ta odrobina tajemniczej magii, która podkręca smak, pochodzi z niedocenianej przyprawy.
Pilna ewakuacja w przedszkolu. Było niebezpiecznie, prawie 100 osób musiało uciekać Kiepska wiadomość dla widzów "M jak miłość". Nie tego się spodziewaliDodaj to do pierogów i spróbuj – nie uwierzysz, jakie to było proste
Nieważne, czy chodzi o pierogi ruskie, z grzybami czy mniej popularne ze szpinakiem. Każdy farsz, który może wychodzić mdły lub nieco bardziej tłusty, powinien zostać potraktowany szczyptą aromatycznej gałki muszkatołowej. Nie trzeba jej wiele, bo przyprawa łatwo oddaje swój smak: ciepły, korzenny, lekko słodkawy z nutą orzechów. Nadaje się równie dobrze do mięsnego farszu, ale takiego rzadko używamy do wigilijnego dania.
Dlaczego tak zwyczajny, prosty składnik diametralnie zmienia smak pierogów? Poza tym, że sam w sobie jest aromatyczny, harmonizuje składniki; przełamuje ciężkość potrawy i np.: w pierogach ruskich równoważy smak ziemniaków z twarogiem, a w tych z grzybami dodaje głębi. Jest tani, dostępny niemal w każdym sklepie. Posiada też szereg innych właściwości.
Tak przyrządzisz pierogi smaczne jak u babci
Przede wszystkim, gałka muszkatołowa to świetny składnik do przyprawiania “na oko”. Trudno z nią przesadzić, bo, nawet jeśli sypniesz za dużo, w najgorszym wypadku podbije wyrazistość ciężkich składników, np. grzybów i mięsa.
Jeśli chodzi o jej właściwości zdrowotne, to i tutaj jest “szlachetnie”. Gałka muszkatołowa w pierogach wspomaga trawienie, łagodzi wzdęcia i skurcze żołądka. W niewielkim stopniu działa przeciwzapalnie na stawy.
Jak stosować gałkę muszkatołową?
- Mimo wszystko staraj się nie przesadzić. Dodaj jedynie 1/8 łyżeczki na porcję około 0,5 kg farszu.
- Jeśli masz taką możliwość, kup całą gałkę muszkatołową i zetrzyj ją świeżo na tarce.
Nie wiesz, jak zrobić ciasto na pierogi lub chcesz ulepszyć własny przepis? Sprawdź: Ciasto na pierogi wyjdzie miękkie i elastyczne. Wystarczy dodać ten składnik