Wyszukaj w serwisie
Goniec.pl > Porady > Ciasto na pierogi wyjdzie miękkie i elastyczne. Wystarczy dodać ten składnik
Patryk Idziak
Patryk Idziak 19.11.2024 22:35

Ciasto na pierogi wyjdzie miękkie i elastyczne. Wystarczy dodać ten składnik

Pierogi
fot. Pixabay @piviso

Pierogi? Nie są trudne do zrobienia, choć pierwszy raz może wydawać się wręcz nie do przejścia. A to dlatego, że w przypadku dań złożonych tylko z kilku składników ważna jest ich jakość. Bez względu jednak na sposób przygotowania pierogów czy wybór farszu, istnieje coś, co sprawi, że będą miękkie i elastyczne. Oto sekret!

Pierogi – jak je zrobić? Zacznij od podstaw

Wielkimi krokami zbliżają się święta Bożego Narodzenia, a z nimi czas przygotowywania wigilijnych dań. Pierwsze, co przychodzi do głowy na myśl o tych szczególnych potrawach, to zazwyczaj ryba, prawdopodobnie karp. Drugie? Pierogi. Niektórzy odkładają ich zrobienie na ostatnią chwilę, inni z obawy przed kulinarną porażką wolą kupić gotowe w sklepie lub na lokalnym targu. Idealne ciasto czy farsz to żadna legenda. Możesz je osiągnąć w kilku prostych krokach.

Po pierwsze, jak już wspomniałem, składniki. Zacznij od wyboru mąki – tortowa (typ 450) lub poznańska (typ 500), bo mają odpowiednią zawartość glutenu. Wsyp trochę soli, nada lepszego smaku.

  • Zapamiętaj: Nie przesadzaj z solą, dodaj naprawdę szczyptę. Zbyt duża ilość doprowadzi do zmiany struktury ciasta, toteż wyjdzie w najlepszym wypadku gumowe.

Dalej woda – doprowadź do wrzenia, ale pozwól jej później trochę ostygnąć. Gorąca woda w pewnym stopniu sparzy mąkę, więc ciasto powinno być bardziej elastyczne już tylko przez jej użycie, ale to wciąż nie to, do czego dążymy.

Rząd zmienia składkę zdrowotną. Wiemy kto zyska, a kto straci Nie żyje 18-latek, służby były bezradne. Szkoła pogrążona w żałobie

To sekret pierogów, którego tak wielu szuka. Wzorem kuchnia francuska

A teraz najważniejsze w kwestii miękkości i elastyczności ciasta na pierogi. Z czego słynie kuchnia francuska, jeśli chodzi o wypieki i wyroby cukiernicze? Z ogromnych, wręcz oszałamiających, ilości masła. I właśnie masło jest tajemnym składnikiem, który nada twoim pierogom tej kremowej konsystencji.

W ogóle tłuszcz jest bardzo potrzebny, bo zmiękcza ciasto. Jeśli bardzo chcesz, możesz użyć zwykłego oleju lub smalcu, ale żadne z nich nie da tego charakterystycznego posmaku, a poza tym może zachowywać się odrobinę inaczej.

Wskazówka: Na 300 gramów mąki powinny wystarczyć dwie łyżki roztopionego masła. Możesz zrobić dwie partie ciasta i do jednego z nich dodać trochę więcej tłuszczu, żeby później ocenić, która wersja bardziej ci smakuje.

Ile wyrabiać ciasto na pierogi? Uzbrój się w cierpliwość

Ciasto na pierogi należy wyrabiać przez około 10 minut, aż stanie się całkowicie gładkie i uzyska odpowiednią sprężystość. Po naciśnięciu palcem powinno po chwili wrócić do poprzedniego stanu. Nie jest to zatem ani długo, ani szczególnie krótko, ale może zmęczyć.

Sprawdź też: Najlepsze domowe sposoby na przeziębienie. Ta "zapomniana" mikstura potrafi zdziałać cuda

Uwaga: Jeśli irytują cię oblepione dłonie, nie bój się używać mąki. Rozsyp ją po stolnicy i podsypuj w razie konieczności.

Przygotowane ciasto zawiń w folię spożywczą lub przykryj wilgotną ściereczką. W takim stanie pozostaw do odpoczynku na 20-30 minut. Po tym czasie zdecydowanie łatwiej będzie je rozwałkować. I gotowe.