W trybie pilnym wycofali z Lidla popularne mięso. Grozi zatruciem
Główny Inspektorat Sanitarny wydał dziś (26.09) ostrzeżenie dotyczące wykrycia bakterii salmonelli w jednej partii wołowego mięsa mielonego. Producent we współpracy z dystrybutorem rozpoczął wycofywanie produktu z rynku.
GIS wydał pilny komunikat. W mięsie mielonym wykryto salmonellę
Jak przekazał Główny Inspektorat Sanitarny, w wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto bakterie salmonelli w 3 z 5 próbek produktu wołowego mięsa mielonego. Ostrzeżenie dotyczy produktu: mięso mielone wołowe, schłodzone, 400 g, Rzeźnik o numerze partii 5508365 04011323 i terminie przydatności do spożycia: 27.09.2023.
Producentem jest Zakład Przemysłu Mięsnego Biernacki Sp. z o.o., Golina, ul. Dworcowa 47 D, 63-200 Jarocin, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 30063801 WE. Wyprodukowano je dla: Lidl sp. z o.o. sp. k., ul. Poznańska 48, Jankowice 62-080 Tarnowo Podgórne.
Agnieszka Holland ma ochronę. Po premierze "Zielonej granicy" pilnują jej całą dobęProdukt jest wycofywany ze sklepów
W komunikacie ujęto, że producent po otrzymaniu informacji o wykryciu obecności salmonelli w produkcie rozpoczął we współpracy z dystrybutorem wycofywanie produktu z rynku i podjął natychmiast wszelkie działania mające na celu wyeliminowanie potencjalnego ryzyka zanieczyszczenia mikrobiologicznego.
- Powiatowy Lekarz Weterynarii w Jarocinie nadzorujący producenta niezwłocznie po otrzymaniu informacji od Państwowej Inspekcji Sanitarnej podjął działania mające na celu ustalenie dystrybucji zakwestionowanej partii mięsa mielonego oraz ustalenie przyczyn wystąpienia niezgodności - napisano.
Sanepid ostrzega przed zagrożeniem
Według danych publikowanych przez Zakład Epidemiologii NIZP-PZH w Polsce od wielu lat pałeczki salmonelli są najczęstszą przyczyną zakażeń przewodu pokarmowego pochodzenia bakteryjnego. Zachorowania objawiają się jako nieżyt żołądkowo-jelitowy z biegunką, bólami brzucha i wymiotami.
Na stronie internetowej GIS-u są publikowane ostrzeżenia odnośnie do żywności lub wyrobów do kontaktu z żywnością. Dzięki współpracy z branżą spożywczą można szybko informować konsumentów o zagrożeniu.
Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny