Wyszukaj w serwisie
Goniec.pl > Porady > Babcia dodaje do kotletów mielonych jeden składnik. Są idealnie soczyste i miękkie
Krzysztof Górski
Krzysztof Górski 19.10.2024 19:53

Babcia dodaje do kotletów mielonych jeden składnik. Są idealnie soczyste i miękkie

mielone
Fot. pixabay

Kotlety mielone to obok schabowych jedno z najpopularniejszych dań, które goszczą na polskich stołach. I choć w każdym domu robi się je nieco inaczej, to nasze babcie znają pewien składnik, który powinien dodawać każdy. Wówczas ten przysmak będzie jeszcze bardziej aromatyczny i soczysty.

Nasze babcie dodawały ten składnik do mielonych

Kotletów mielonych próbował chyba każdy. To niezwykle popularne danie często ląduje na polskich stołach i jest uwielbiane przez miliony amatorów sytych posiłków. I choć wydaje się, że mielone nie stanowią wyzwania dla osób, które mają doświadczenie w gotowaniu, to często bywa tak, że kotlety wychodzą zbyt suche i kruche. 

Co tu zatem można popsuć? Przecież z pozoru wystarczy tylko mielone mięso, jajka, mąka, tarta bułka (lub kajzerka) i trochę oleju. Otóż istnieje jeszcze jeden składnik, który dobrze znają nasze babcie. Dzięki niemu smakołyk zawsze wychodzi soczysty i miękki.

Najzdrowsze warzywo na świecie. Jest zbawieniem dla cukrzyków i przy wysokim cholesterolu Podpalam liść laurowy i czekam 10 minut. Efekt widać od razu

Dodaj ten składnik do kotletów mielonych

Istnieje mnóstwo dodatków, które Polacy dodają do mielonych. Lubia chociażby eksperymentować z przyprawami i poza solą oraz pieprzem wzmacniać ich aromat za pomocą słodkiej papryczki, majeranku, bazylii czy oregano. Można też pokusić się o dodanie gotowej mieszanki przypraw lub stworzenie własnej kompozycji. Częstym dodatkiem do mielonych jest również cebula lub czosnek.

Wspomniane składniki nie zagwarantują jednak, że kotlety będą soczyste. Tutaj pomoże kawałek smalcu, który należy dodać podczas wyrabiania mięsa. To sprawi, że po smażeniu nabiorą odpowiedniej pulchności i rozpłyną się w ustach. Należy także pamiętać, że ważny jest również rodzaj mięsa, z jakiego korzystamy. Najlepiej unikać chudego, jak np. wołowina.

Oto przepis na idealne mielone

Zobacz: Mięso na rosół wrzucać na zimną czy gorącą wodę? Wiele osób popełnia ten błąd 

Do przygotowania kotletów mielonych potrzebne nam będzie: 500 g mięsa mielonego wieprzowego, 1 jajko, 1/2 szklanki mleka, 1 łyżka masła, 1 cebula, bułka tarta do obtaczania, 1 czerstwa kajzerka, sól, świeżo zmielony czarny pieprz i olej do smażenia. Bułkę należy zalać mlekiem lub wodą, odstawić do namoczenia na około 10 - 15 minut. 

Do większej miski włożyć zmielone mięso, startą na drobnej tarce cebulę, jajko, sól i pieprz oraz odciśniętą bułkę, wszystko dobrze wymieszać. Następnie w trakcie wyrabiania mięsa należy dodawać nieco zimnej wody i wyrabiać tak długo aż mięso wchłonie wodę i nie będzie przywierać do dłoni. Po uformowaniu kotletów obtoczyć w bułce tartej i kłaść na dobrze rozgrzany olej na patelni. Po obsmażeniu z dwóch stron na ostatnie 2 minuty powinno się zwiększyć ogień, aby przysmaki wyszły chrupiące z zewnątrz.