Mięso na rosół wrzucać na zimną czy gorącą wodę? Wiele osób popełnia ten błąd
Rosół jest zupą, która zazwyczaj pierwsza przychodzi na myśl jako propozycja niedzielnego obiadu. Większość zna kogoś, kto potrafi przygotować tę potrawę w sposób niemal doskonały. Jak to robi? Chociaż jest wiele technik i pewnie każdy kucharz ma swoje sekrety, wystarczy trzymać się kilku zasad. Nie bez znaczenia jest temperatura wody, do której wrzucamy mięso.
Rosół wymaga przemyślanych kroków. Jak go ugotować?
Jeżeli klasyfikować rosół w jakiejś kategorii, to jest niczym innym jak wywarem przygotowanym z połączenia warzyw i różnych – najlepiej kilku – rodzajów mięsa. Do jego zrobienia potrzebujemy zatem marchewek, selera, pietruszki, cebuli, pora, mieszanki przypraw i głównie drobiu. Niektórzy dopełniają smak mniej standardowymi składnikami, wrzucając jeszcze liść kapusty albo suszone grzyby.
Rosół dość łatwo przyrządzić, choć wymaga cierpliwości. Zupę najlepiej gotować na małym ogniu przez minimum 3-4 godziny, ale i tak preferowany czas to nawet ponad 5 godzin. Oczekiwanie jest zatem dosyć długie, ale nie stanowi największego problemu. Bo ten pojawia się już na samym początku: Mięso do gorącej czy zimnej wody?
Nowa wersja utworu "Moja i twoja nadzieja". Artyści i TVP pomogą powodzianom Zmiana czasu z letniego na zimowy już niedługo. Czy to ostatnia?Wrzucanie mięsa do rosołu na gorącą wodę. Wady i zalety
W gotowaniu dobór technik zależy od efektu, jaki chcemy uzyskać. Jeżeli postanowimy wrzucić mięso do wrzącej już wody, wówczas białka szybciej się zetną, przez co jego struktura będzie delikatniejsza – lepsza w przypadku chęci zjedzenia go później oddzielnie.
Czytaj także: "Nie dotykaj". Natychmiastowy alert dla wszystkich powodzian, wiemy co się dzieje
Kolejną zaletą jest też to, że mięso w rosole nie wypuści znacznie swoich naturalnych soków, a dzięki temu powinno być bardziej soczyste po wyjęciu. Toteż można tak zrobić i nie powinno się tego traktować jako błąd, ale zalecana metoda to jednak włożenie mięsa do garnka jeszcze przed podgrzaniem wody. Dlaczego?
Tak zrobisz idealny rosół. Złożony smak i głęboka barwa
Idealny rosół jest mimo wszystko wynikiem szanowania wieloletniej tradycji przyrządzania tej zupy. Według niej, zwyczajowo, mięso w garnku musi znaleźć się przed gotowaniem, a kucharz powinien pozwolić, aby czas wyciągnął z niego to, co najlepsze – smak i aromat.
Podgrzewając mięso razem z wodą sprawiamy, że kompozycja rosołu jest intensywniejsza i zdecydowanie bardziej złożona. Jedynym problemem mogą być tzw. szumowiny, czyli piana zbierająca się na jego powierzchni w wyniku m.in. denaturacji białek. Można jednak łatwo sobie z nimi poradzić, nieco sparzając mięso przed przystąpieniem do przyrządzania zupy lub po prostu trzymać się zasady gotowania na małym ogniu. Dzięki temu piana powinna być łatwiejsza do usunięcia.
Czytaj także: Ważna wiadomość dla seniorów. W październiku dostaną podwójny przelew z ZUS