Zapomnij o barszczu na Wigilię. Ta starodawna polska zupa to prawdziwy rarytas, cała rodzina będzie zachwalać
Zupa na Wigilię? U niektórych naprzemiennie, u innych zawsze to samo – barszcz lub grzybowa. Niegdyś jednak jadało się zupełnie inaczej, a przewaga dni postnych nad niepostnymi zmuszała Polaków do kreatywności w kuchni. Tak powstała zupa wigilijna, którą zajadała się szlachta i bogatsi mieszczanie. Mało kto o niej pamięta, choć jej smak jest genialny. Dziś nie potrzeba też wielu pieniędzy, aby ją przygotować.
Zupa wigilijna inna niż barszcz? Koniecznie spróbuj tego
Coroczny powrót do tradycji i ponowne spożywanie tych samych potraw, co w ubiegłą Gwiazdkę, ma w pewien sposób niepowtarzalny klimat. Ale czy rzeczywiście tak bardzo kultywujemy tradycję? Otóż niekoniecznie, bo od XVII do XIX wieku na ziemiach polskich królowała inna zupa wigilijna, którą zwano białą polewką. W przeciwieństwie do znanej większości czarnej polewki, ta oznaczała dobrobyt i powodzenie, a największym uznaniem cieszyła się w kręgach szlacheckich.
Zupa migdałowa, bo to o nią chodzi, była przygotowywana na bazie mleka z dodatkiem rozmaitych przypraw. Migdały stanowiły w niej niewielką część, ale ich intensywny specyficzny smak i aromat nadawały potrawie unikalnej wartości. Kojarzono ją z wykwintnością, zatem podawano ją tylko w wigilię Bożego Narodzenia.
Tymczasowo nie dostaniesz się do swojego konta. Komunikat PKO BP dla wszystkich klientów Co najmniej 150 tysięcy emerytów ma dostać wyższą emeryturę. Różnica to ponad 1000 złotychWigilijna zupa migdałowa. Wyjątkowy smak i właściwości prozdrowotne
Jak doszło do tego, że Polacy przestali spożywać danie tak ciekawe i tak różne od tych spotykanych dzisiaj na stołach w Wigilię? Sprawa jest prosta – z czasem zaczęliśmy przejmować coraz więcej z kultury europejskiej i tradycja zanikła na rzecz tych atrakcyjniejszych. Kuchnię również uproszczono, żeby dania przygotowywać szybciej i taniej. Migdały stały się bardzo drogie.
Teraz mamy jednak ogromny wybór produktów w różnych cenach i przy różnych okazjach rabatowych. Warto zatem pochylić się nad przepisem na wigilijną zupę migdałową, ponieważ poza swoim smakiem oferuje również pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu.
Polewka z migdałów jest przede wszystkim lekkostrawna. Świetnie nadaje się dla osób nietolerujących glutenu. Wreszcie migdały zawierają zdrowe tłuszcze, witaminę E, magnez, wapń oraz błonnik.
Przepis na wigilijną zupę migdałową
Do przegotowania zupy migdałowej potrzeba właściwie 7 podstawowych składników, które można rozszerzyć o kolejne dodatki wedle uznania. Tradycyjna biała polewka składa się z:
- mleka,
- migdałów (całych i w płatkach),
- kardamonu,
- skórki z cytryny,
- cynamonu,
- laski lub aromatu wanilii,
- rodzynek.
Dla słodszego smaku można dodać cukru (albo nawet erytrytolu). Jeśli jednak zupa okaże się zbyt słodka od mleka i migdałów, wówczas pomoże dosypanie szczypty soli.
Sprawdź też: W tym roku zamiast karpia usmażę tę rybę. Jest zdrowa, tania i prawie nie ma ości
Jeśli chodzi o proporcje, to na litr mleka powinno przypadać 200 g migdałów bez skórki, które należy wcześniej zmielić. Wszystkich innych składników warto użyć zgodnie ze swoimi preferencjami, ale zazwyczaj na podaną objętość mleka dorzuca się dwie laski cynamonu, jedną wanilii, a także niedużą garść rodzynek.
Niektórzy zwykli jeść to danie z makaronem. Można również zamiast niego ugotować ryż, a po nałożeniu na talerz, udekorować to wszystko płatkami migdałów. Nasiona warto podprażyć na patelni, bo wówczas uwolnią więcej zapachu.