Wyszukaj w serwisie
Goniec.pl > Zdrowie > Ten przepis na pierogi z kapustą i grzybami jest hitem sieci. Od teraz będę je robić tylko tak
Laura Młodochowska
Laura Młodochowska 14.12.2024 19:59

Ten przepis na pierogi z kapustą i grzybami jest hitem sieci. Od teraz będę je robić tylko tak

pierogi
Fot. Unsplash.com/Eugen Kucheruk

Nietypowy przepis na pierogi zawładnął kulinarnymi mediami społecznościowymi. Internauci mogą być zaskoczeni nietypowym składnikiem, który zdecydował się wykorzystać Michał Korkosz. Blogger, znany pod pseudonimem Rozkoszny, pokazał, jak na nowo zaprezentować bliskim pierogi z kapustą i grzybami. 

Zaskakujący przepis na pierogi z kapustą i grzybami

Wielbicieli pierogów nie brakuje, jednak są osoby, które trudno przekonać do eksperymentowania w ich przygotowaniu. Wielu internautów z pewnością było zaskoczonych przepisem, jakim w ostatnim czasie podzielił się znany influencer kulinarny o pseudonimie Rozkoszny. Jego sposób na pierogi z kapustą i grzybami wymaga jednego, nietypowego składnika. 

ZOBACZ: Niebywałe, jak choroba zmieniła księżną Kate. “Nie wróciła do normalności”

Biedronka wydała ważny komunikat do klientów. Chodzi o niedzielę handlową

Przepyszne pierogi na święta – prosty przepis

Michał "Rozkoszny" zaprezentował wielbicielom przepis na pierogi w wyjątkowym, świątecznym wydaniu. Tradycyjny sposób na przyrządzenie kultowego przysmaku z kapustą i grzybami został przez niego nieco zmodyfikowany. Wszystko za sprawą wykorzystania nietypowego składnika – pomarańczy. Poniżej wyjaśniamy, jak przygotować pierogi z kapustą i grzybami w stylu Rozkosznego. 

ZOBACZ: Pilny komunikat TVP. Chodzi o sylwestra, klamka zapadła

Przepis na pierogi z kapustą i grzybami. Wszystko zmieni jeden składnik

Michał Korkosz regularnie dzieli się w mediach społecznościowych przepisami , dzięki czemu każdy z nas może we własnej kuchni wypróbować jego wyjątkowych dań. Nowy sposób na pierogi z kapustą i grzybami może jednak nieco zaskoczyć. 

Przepis na pierogi z kapustą i grzybami w wykonaniu Rozkosznego wniesie nieco nowoczesności do twojej kuchni. W jego przepisie uwielbiany smak przeplata się z nietypową nutą. Wszystko za sprawą nieoczywistego składnika. Jak przygotować pierogi z kapustą, grzybami i pomarańczą?

W niedawno opublikowanym w mediach społecznościowych filmie Rozkoszny przekazał widzom recepturę na pierogi z kapustą, grzybami i pomarańczą, które świetnie sprawdzą się jako danie wigilijne i bożonarodzeniowe.

W moim domu pierogi z kapustą stanowią nieodłączną część wigilijnego menu. Ale lubię je tak bardzo, że mógłbym jeść te pierogi na okrągło, 12 miesięcy w roku. Sekretem tego uzależnienia jest odpowiednio zbalansowany farsz. Kapusta kiszona traci na swojej charakterności w zestawieniu z aromatyczną kandyzowaną skórką z pomarańczy, która, uwierzcie, zmienia wszystko. Przepis w moje książce "Rozkoszne. Wegetariańska uczta z polskimi smakami", a także od teraz na blogu – możemy przeczytać w jego wpisie na Instagramie.

Co będzie ci potrzebne do przygotowania pierogów z kapustą, grzybami i pomarańczą w stylu Rozkosznego? Oto lista składników:

  • 3 szklanki (450 g) kapusty kiszonej, odciśniętej i drobno posiekanej;
  • 4 łyżki masła;
  • 1 średnia cebula (180 g), posiekana;
  • 2 liście laurowe;
  • 500 g boczniaków, posiekanych;
  • 1 mała marchewka (około 100 g), obrana i starta na tarce;
  • 2 łyżki posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej;
  • ciasto na pierogi;
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz;
  • skórka pomarańczowa (do podania).

Poniżej wyjaśniamy krok po kroku, jak ugotować pierogi z kapustą, grzybami i pomarańczą. 

  • Nadzienie przygotujesz, umieszczając kapustę kiszoną w średnim rondlu i zalewając wodą. Gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut, do miękkości, a następnie dokładnie odcedź.
  • Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę masła, po czym dodaj cebulę i liście laurowe. Smaż, od czasu do czasu mieszając, aż cebula się zeszkli (przez 3-4 minuty). Następnie dodaj kolejną łyżkę masła, roztop je, a na koniec dodaj grzyby. Smaż przez 5-8 minut, aż mocno się zrumienią. Dodaj kolejną łyżkę masła, a potem kapustę, marchewkę i 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej. Smaż jeszcze przez 2 minuty, aż smaki się połączą. Wyrzuć liście laurowe, dopraw solą i pieprzem. Zostaw do całkowitego ostudzenia.
  • W tym czasie możesz przygotować ciasto na pierogi. Po wszystkim wypełnij je nadzieniem, ugotuj je i odcedź.
  • Przed podaniem rozłóż pierogi na talerze, a następnie polej palonym masłem i zetrzyj na nie skórkę pomarańczową. Rozkoszny zaleca, aby koniecznie wykorzystać do tego kwaśną śmietanę.