Ułóż mandarynki i zalej je masą. To proste ciasto na niedzielę robi furorę wśród gości
Ciasto na niedzielę, które zawsze się udaje i nie wymaga wiele pracy? Koniecznie wypróbuj ten przepis. Twoi domownicy zachwycą się nie tylko jego przepysznym, owocowym smakiem, ale też oryginalnym wyglądem. Przygotowanie jest dziecinnie proste.
Ciasto na niedzielę z owocami. Bajecznie proste i pyszne
Ciasto na niedzielę to obowiązkowy punkt tygodniowego jadłospisu niemal wszystkich Polaków. Chyba nie ma osoby, która skusiłaby się na smaczny, aromatyczny wypiek, szczególnie jeśli zawiera ulubione owoce. W tym przypadku będą to świeże mandarynki, które zimą królują w naszych domach.
Przygotowanie tego ciasta jest bajecznie proste, a efekt przerasta wszelkie oczekiwania. Ostrzegamy! Goście z pewnością nie skończą degustacji na jednym kawałku.
To mięso jest zdrowsze niż kurczak, wołowina i wieprzowina. Polacy masowo wyprzedają je NiemcomCiasto na niedzielę bez pieczenia zachwyci domowników
Ciasto na niedzielę nie może tym razem powstać bez mandarynek. Dzięki owocom wypiek będzie wyjątkowo soczysty i słodki. Poza nimi potrzebujesz produktów, które z pewnością masz w domu: mąki, jajek, cukru i proszku do pieczenia. Niezbędne będą także: olej, woda, masło i sól.
Składniki:
- 6 szt. mandarynek
- 2 jajka
- 130 g cukru
- 150 ml oleju
- 150 ml wody
- 220 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- masło do posmarowania formy
ZOBACZ TAKŻE: Polacy na potęgę gotują rosół na tym mięsie. Fatalny wybór dla zdrowia
Ciasto na niedzielę z mandarynkami. Przepis
Mandarynki obierz ze skórek i przekrój na pół, a następnie ułóż je na spodzie posmarowanej masłem i posypanej dwiema łyżkami cukru formy.
Do miski włóż jedną połówkę mandarynki i dodaj jajka, po czym dokładnie zmiksuj. Dodaj cukier, olej i wodę, po czym ponownie wymieszaj składniki. Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Miksuj, aż powstanie jednolite ciasto. Równomiernie zalej nim mandarynki.
Piecz przez 40 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Gdy ciasto wystygnie, wyjmij je z formy i odwróć mandarynkami do góry. Smacznego!