Tak zrobisz idealnego karpia na Wigilię. Pamiętaj o dwóch rzeczach

Wiele osób nie wyobraża sobie wigilijnej kolacji bez smażonego karpia, który stał się wręcz tradycyjną potrawą, spożywaną podczas tego szczególnego wieczoru. Niestety część osób kosztując to danie, jest niezadowolonych z jego zapachu oraz smaku, twierdząc, że wyczuwa muł, w którym ryba ta niejednokrotnie przebywała. Jak zatem pozbyć się tego uczucia? Są pewne wskazówki, które pozwolą zniwelować specyficzny posmak.
Karp tradycyjnym wigilijnym daniem
Wielkimi krokami zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, o czym przypominają nam, chociażby kolorowe ozdoby świąteczne, tłumnie zalegające na sklepowych półkach. W tym wyjątkowym okresie oczekiwania zapewne niejedna osoba powoli zaczyna robić listę zakupów, by kupić wszystkie produkty, które potem wykorzysta do przygotowania dań, serwowanych na świątecznym stole.
Wśród artykułów spożywczych często pojawia się jedna szczególna ryba - jest nią karp. Króluje on podczas Wigilii i choć niektórzy przygotowują go na różne sposoby, często można go spotkać w najprostszej wersji, czyli usmażonego na złocisty kolor.
Jeśli kiedykolwiek miałeś okazję jeść karpia, być może zdarzyło się, że podczas konsumpcji wyczuwałeś specyficzny smak i zapach, który mógł niemal niweczyć całą radość ze spożywania tego świątecznego pokarmu. Co zatem zrobić, by ryba ta zyskała zupełnie nowy i wyraźnie odświeżony smak i zapach?
W tym roku zamiast karpia usmażę tę rybę. Jest zdrowa, tania i prawie nie ma ości 92-latka pokazała lekarzowi swoją listę leków. Zdjęcie robi furorę w sieciCo zrobić, by pozbyć się śluzu z karpia?
Zapewne część osób, które miały okazję przygotowywać karpia, zauważyły, że pokryty jest on specjalnym śluzem, który nie jest zbyt przyjemny. Co zatem zrobić, by się go pozbyć? Jest na to bardzo prosty sposób - otóż wystarczy wypłukać rybę w wodzie.
ZOBACZ TAKŻE: Najlepsze domowe sposoby na przeziębienie. Ta "zapomniana" mikstura potrafi zdziałać cuda
Brzmi prosto? Najlepiej jednak zrobić to w nieco inny sposób, niż polewanie ryby wodą pod kranem w zlewie. Należy unikać takich sytuacji, by nie rozprzestrzeniać bakterii znajdujących się na mięsie. W momencie, gdy woda rozbryzguje się na boki, wszelkie drobnoustroje przedostają się razem z nią i osadzają się na meblach.
Najlepszym sposobem na umycie mięsa tudzież ryb jest umieszczenie go w plastikowej torebce i opłukanie pod bieżącą wodą. Należy wówczas delikatnie pocierać nim o ścianki torby, co pomoże usunąć wszelkie zanieczyszczenia i czyszczenia i bakteria.
Jeśli jednak tego śluzu na karpiu jest dużo i samo opłukanie pod wodą nie pomogło, by go usunąć, należy skorzystać z jednego składnika, który znajdziemy w niemal każdej kuchni. Mowa tu o soli. Należy posypać nią rybę, a następnie delikatnie pocierać o skórę karpia. Sól powinna pomóc w usunięciu śluzu. Należy pamiętać, że po takim zabiegu powinno się wypłukać rybie mięso.
Co zrobić, by poprawić smak i zapach karpia?
Skoro mamy już wypłukanego karpia, możemy przejść do dalszego przygotowywania go. Zapewne niejedna osoba zwróciła uwagę na specyficzny smak i zapach. Co zatem możemy zrobić, by się go pozbyć? Są na to proste rady.
Gdy karp jest już oczyszczony, należy przejść do pokrojenia go na mniejsze kawałki, które trzeba umieścić w pojemniku wypełnionym mlekiem. Następnie naczynie to należy włożyć do lodówki na kilka godzin. Nie jest to jednak koniec działań.
Po tym czasie należy obraną cebulę pokroić i obłożyć nią karpia zatopionego w mleku. Zalewę tę na nowo należy umieścić w lodówce - tym razem najlepiej na całą noc. Po takim działaniu nieprzyjemny zapach i posmak powinien zniknąć, a karp będzie gotowy do dalszego przyrządzania.
Jak poprawnie usmażyć karpia?
Zapewne znaczna część osób zdecyduje się na to, by wigilijnego karpia usmażyć. Co zatem zrobić, by był najsmaczniejszy? Ponownie mamy przygotowane ważne wskazówki, które pomogą przygotować ją jak najlepiej.
Warto pamiętać o odpowiedniej temperaturze i wielkości ognia, jeśli będzie przygotowywany na gazie. Jeżeli temperatura będzie za niska, ryba będzie dłużej się smażyła, jednocześnie pochłaniając dużo tłuszczu, co sprawi, że karp będzie tłusty. Za to w momencie, gdy temperatura będzie wysoka, wierzch ryby może się nawet przypalić, zaś jej środek nadal może być surowy.
Najlepiej kawałki ryby w panierce wykładać na rozgrzany olej, by ograniczyć jego wchłanianie. Na sam koniec, po usmażeniu, warto odsączyć ją poprzez ręcznik papierowy, a potem pozostaje już tylko cieszyć się aromatycznym i smacznym karpiem.





































