Sanepid wydał pilny komunikat. Może skończyć się zatruciem
Sanepid pilnie ostrzega Polaków, wiele osób nawet nie wie, że znalazło się w niebezpieczeństwie. Wszystko ze względu na panującą pogodę. O co chodzi w specjalnie wydanym komunikacie?
Każdy powinien to wiedzieć, sanepid opublikował komunikat
Sanepid nie tylko ostrzega przed wykrytymi w sklepach i żywności nieprawidłowościami. Główny Inspektorat Sanitarny wydał specjalny komunikat dotyczący żywności.
Wielu Polaków zapomina, że wysokie temperatury nie sprzyjają jedzeniu. Posiłek może zamienić się w pułapkę i doprowadzić do choroby. W specjalnym ostrzeżeniu pojawia się kilka bardzo ważnych informacji. To może uchronić cię przed nieprzyjemnościami.
13-latka zaczęła rodzić podczas wakacji u babci. Ojcem dziecka był 71-latek. Sprawę umorzonoSanepid wydał ostrzeżenie, narażamy się na zatrucie
“Gorąco? Uważaj na swój posiłek”. Tak brzmi komunikat, który pojawił się na rządowej stronie GIS. Eksperci nie mają wątpliwości, trzeba uważać i zdawać sobie sprawę z zagrożenia.
- Wysokie temperatury otoczenia sprzyjają szybkiemu rozwojowi drobnoustrojów i psuciu się żywności. Przechowywanie jedzenia w odpowiednich warunkach, zarówno w sklepie, jak i w domu, jest kluczowe dla zapewnienia bezpieczeństwa żywności. Podczas przygotowywania i przechowywania żywności w upalne dni szczególnie pamiętaj o zasadach bezpieczeństwa żywności. Przechowywanie żywności w nieodpowiednich warunkach termicznych i późniejsza ich konsumpcja może doprowadzić do zatrucia pokarmowego - czytamy w ostrzeżeniu sanepidu.
Wystarczy, że przed zakupami oraz w trakcie ich trwania zrobisz dokładną listę zakupów i nie kupisz zbyt dużej ilości produktów. Nadmiar może doprowadzić do zbyt długiego przetrzymywania półproduktów, a to w czasie upałów nie jest wskazane.
Okazuje się, że ważne jest również to, w jakiej kolejności wkładamy do koszyka produkty. Najpierw powinniśmy włożyć tam rzeczy, które mogą być przechowywane w temperaturze pokojowej. - Produkty chłodzone i mrożone powinny być wybierane i wkładane do koszyka jako ostatnie, tak aby czas przebywania produktów w temperaturze otoczenia był jak najkrótszy - dodaje sanepid. Czujnym trzeba być jednak również już po powrocie do domu.
GIS ostrzega przed wakacyjnymi podróżami z jedzeniem
Jedziesz na wakacje i przygotowujesz wcześniej jedzenie? Uważaj, aby nie skończyć z zatruciem pokarmowym. - W upalne dni lub w przypadku podroży dłuższych niż 30 minut, do transportu zakupów przyda ci się specjalna torba z izolacją lub chłodząca; zadbaj, aby czas podróży ze sklepu do domu był jak najkrótszy - czytamy w ostrzeżeniu GIS.
Nawet przedłużanie wyjęcia zakupionego jedzenia z toreb po powrocie z zakupów może przynieść ze sobą zatrucie pokarmowe w czasie upałów. - Utrzymanie żywności w odpowiedniej temperaturze jest najlepszym sposobem na zapobieganie wzrostowi drobnoustrojów oraz spowolnienie ich rozwoju - podkreśla kilkukrotnie sanepid.
Źródło: gis