Przenigdy nie gotuj rosołu na tym mięsie. Konsekwencje mogą być opłakane
Dla wielu osób rosół jest najlepszą zupą, aromatyczną, sycącą, królującą na większości rodzinnych imprez. Choć mogłoby się wydawać, że jest prosty do przygotowania, a składniki do niego dostępne niemal w każdym sklepie, okazuje się, że są pewne dodatki, które mogą sprawić, że stanie się on niebezpieczny dla zdrowia. Czego zatem należy unikać podczas przygotowywania go?
Rosół - zupa, która niemal króluje na polskich stołach
Choć polska kuchnia słynie z wielu znakomitych dań, apetycznie wyglądających, ciekawie pachnących i niesamowicie smakujących, to jednak w wielu domach króluje on - rosół. Świetnie sprawdza się podczas rodzinnych imprez, jak i codziennego obiadu. Może być jego uzupełnieniem, ale także stanowić całe danie.
Dla niektórych rosół jest istnym panaceum, wspierającym powrót do zdrowia. W końcu kto podczas choroby nie słyszał od mamy lub babci, że przygotowała specjalnie dla niego aromatyczny rosołek, który postawi go na nogi?
Trzymasz to w lodówce? GIS wydał pilny komunikat, lepiej natychmiast zwróć produkt Cztery polskie regiony zostały wyróżnione przez słynny Przewodnik MichelinO czym warto pamiętać podczas przygotowywania rosołu?
Wydawałoby się, że przygotowanie rosołu jest banalnie proste - trochę warzyw, trochę mięsa i można cieszyć się znakomitym obiadem. Czy na pewno? Okazuje się, że są pewne wytyczne, których warto się trzymać, by stworzyć pyszne danie.
ZOBACZ TAKŻE: Zmiana czasu dziś w nocy po raz ostatni? Wiadomo, co z dalszym przestawianiem zegarków
Na pierwszy rzut idzie mięso. Podczas przygotowania rosołu warto mieszać kilka rodzajów mięs, nie ograniczać się wyłącznie do jednego, czyli tzw. porcji rosołowej z kurczaka. By stworzyć aromatyczny i smaczny rosół, możemy w garnku umieścić wołowinę lub mięso z kaczki czy też indyka, np. szyję, udka lub skrzydła.
Nie można zapominać również o warzywach - włoszczyzna odgrywa tutaj kluczową rolę. Marchew, pietruszka, seler - one zdecydowanie zadbają o smak rosołu. Nie żałujmy ich, jeśli chcemy mieć smaczny rosół.
Przyprawy - wedle uznania. Niektórzy z chęcią doprawiają rosół nie tylko solą i pieprzem, ale również zielem angielskim oraz liściem laurowym.
Tego nie dodawaj do rosołu
Skoro już wiemy, co warto dodać do rosołu, zwróćmy uwagę na to, co absolutnie nie powinno się w nim znaleźć. A jest kilka produktów, które mogą nie tylko zmienić jego smak, ale również stać się niebezpieczne dla zdrowia. Czego zatem należy unikać?
Na pewno do rosołu lepiej nie dodawać podrobów, bez względu na to, czy są one drobiowe, czy też zwierzęce. Dodatkowo w rosole nie powinny znaleźć się drobiowe głowy ani ogony, które czasem można znaleźć w porcjach rosołowych.
Dlaczego trzeba ich unikać? Mogą się w nich ukrywać pasożyty, które zanieczyszczą ugotowany wywar, a co najważniejsze, mógłby przez nie stać się niebezpiecznym dla zdrowia.