PIS zapowiada dopłaty do posiłków w szpitalach. Znamy kwotę
Tuż przed wyborami partia rządząca dwoi się i troi, aby pozostać u władzy. Okazuje się, że obok 14. emerytur i programu "800 plus" pojawił się kolejny pomysł na zyskanie kilku procent poparcia. Padła decyzja na dofinansowanie posiłków w placówkach Służby Zdrowia. Padła nawet konkretna kwota.
Program "Dobry posiłek" ma poprawić sytuację pacjentów w polskich szpitalach
Właśnie poznaliśmy nowe szczegóły dotyczące programu dopłat do szpitalnych posiłków zapowiadanego przez Prawo i Sprawiedliwość. Jak wynika z projektu rozporządzenia ministerstwa zdrowia, posiłki w szpitalach będą przygotowywane na podstawie jadłospis opracowany przez dietetyka na co najmniej 7 dni. W planie żywieniowym mają znaleźć się m.in. informacje o składzie produktów, kaloryczności i obecności alergenów.
Z projektu rozporządzenia ws. programu pilotażowego "Dobry posiłek w szpitalu" wynika, że na wyżywienie pacjenta szpitale przeznaczą o 25 zł więcej niż dotychczas. Co bez wątpienia jest dobrą wiadomością. Wątpliwości budzić może jednak to, w jaki sposób dodatkowe środki zostaną rozdysponowane. Czy rzeczywiście trafią one na talerze pacjentów pod postacią smacznych posiłków? Czas pokaże.
Córka Lewandowskich przyłapała ich i zrobiła zdjęcie. Wszystko jest już jasneNFZ będzie odpowiedzialne za finansowanie programu "Dobry posiłek". Ile wyniesie dopłata?
Program "Dobry posiłek" przeznaczony dla pacjentów szpitali jest jednym z punktów programowych Prawa i Sprawiedliwości. Według założeń placówki mają otrzymać dodatkowe środki w wysokości 25 zł, a NFZ zadbać, aby jakość żywienia w szpitalach uległa poprawie.
Okazuje się, że jest co poprawiać. W raporcie Najwyższej Izby Kontroli, który sporządzono w 2018 roku, kontrolerzy wykazali znaczące nieprawidłowości w zakresie żywienia w szpitalach. Wśród najczęściej powtarzających się błędów żywieniowych wymieniano m.in. nieprawidłowe zbilansowanie jadłospisów, mały udział produktów będących źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego, zbyt wysoka podaż produktów o niskiej wartości odżywczej i wysokiej zawartości tłuszczu, zaniżona wartość energetyczna diet, nieprawidłowy rozkład energii na poszczególne posiłki oraz zbyt wysoka zawartość soli w podawanych daniach.
Dofinansowanie posiłków serwowanych pacjentom polskich szpitali ma na celu poprawę jakości żywienia. Jak zakłada projekt, posiłki przygotowywane będą na podstawie jadłospisu opracowanego przez dietetyka na co najmniej 7 dni i ponadto pojawić się ma dokładna informacja o ich rodzaju posiłku, składzie, wartości energetycznej i wartości odżywczej (ilość białka, węglowodanów, w tym cukrów, tłuszczu, w tym nasyconych kwasów tłuszczowych, soli) w 100 g i porcji posiłku. Pacjenci będą mogli również poznać to, w jaki sposób danie zostało przyrządzone i czy nie zawiera alergenów.
Szczegółowe informacje o serwowanych posiłkach szpital korzystający z dopłaty będzie codziennie publikował na swojej stronie internetowej w formie zdjęcia co najmniej dwóch posiłków spośród najczęściej stosowanych diet z danego dnia wraz z odniesieniem do pozycji z jadłospisu.
Dodatkowe pieniądze mają zostać przeznaczone bezpośrednio na żywienie pacjenta
W uzasadnieniu projektu podkreślono, że diety stosowane w żywieniu pacjentów w szpitalach powinny pokrywać ich dzienne zapotrzebowanie na energię i zawierać wszystkie niezbędne składniki pokarmowe, aby jednocześnie zaspokoić głód pacjenta i wspomagać leczenie. Jak czytamy w treści projektu, założono, że żywienie osób chorych w szpitalach nie powinno w zasadniczy sposób odbiegać od żywienia osób zdrowych, a stanowić jedynie modyfikację prawidłowego żywienia, np. poprzez zmianę konsystencji potraw, ich wartości energetycznej, sposobu przygotowania, zawartości w diecie niektórych składników odżywczych lub eliminację produktów i składników spożywczych powodujących alergię u pacjenta.
Jak podkreślają pomysłodawcy projektu, żywienie w szpitalach powinno uwzględniać aktualną sytuację zdrowotną pacjenta, a więc musi być dostosowane zarówno do określonej choroby, jak i uwzględniać możliwości przyswojenia składników odżywczych ze spożytych produktów. Wszelkie odstępstwa od diety normalnej powinny być możliwie jak najmniejsze i trwać jak najkrócej, o ile pozwala na to stan zdrowia pacjenta.
Podmiotem zobowiązanym do wdrożenia, finansowania, monitorowania i ewaluacji programu pilotażowego będzie Narodowy Fundusz Zdrowia. Dofinansowanie posiłków w ramach programu pilotażowego wyniesie 25 zł na osobę na każdy dzień pobytu pacjenta na oddziale. Resort zdrowia podkreśla, że powinny być to dodatkowe środki przeznaczone przez szpitale na wyżywienie pacjenta.
Źródło: Onet.pl