Wyszukaj w serwisie
Goniec.pl > Fakty > Lepiej nie spożywać piersi z kurczaka z białymi paskami. Wyjaśniamy, dlaczego
Monika Majko
Monika Majko 04.06.2021 03:20

Lepiej nie spożywać piersi z kurczaka z białymi paskami. Wyjaśniamy, dlaczego

niebieski tekst goniec.pl na białym tle
Pixabay.com kakyusei

Charakterystyczne białe paski, które widoczne są czasem na kawałkach mięsa z kurczaka, oznaczają, że zwierzę hodowane było metodą sztucznego napędzania. Naukowcy przestrzegają, takie mięso jest bogate w tłuszcze i zawiera mniej białka.

Nie każde mięso z kurczaka jest zdrowe

Jeśli zauważysz na piersi z kurczaka charakterystyczne białe paski, lepiej dobrze zastanów się przed ich zakupem. Naukowcy tłumaczą bowiem, iż prążki te mogą oznaczać, że zwierzę, z którego pochodzi ten kawałek mięsa, było sztucznie hodowane, a jego wzrost napędzano za pomocą niezdrowych pasz, zwierających m.in. antybiotyki i hormony.

Białe paski w litej strukturze mięsa to nic innego jak tłuszcz, który zwykle znajduje się po jego bokach. Gdy widzimy go w środku, oznacza to, że produkt jest gorszej jakości, a jego producent za wszelką cenę chciał jak najszybciej utuczyć zwierzę.

Jak wykazały badania opublikowane w Italian Journal of Animal Science, widoczność białych pasków w dostępnym na rynku mięsie drobiowym nasiliła się w ostatnich latach. Naukowcy potwierdzili ich obecność w 96% z 285 przebadanych kurcząt.

Z kolei z badań przeprowadzonych przez Poultry Science wynika, że mięso z kurczaka z białymi liniami zawiera 200 procent więcej tłuszczu niż piersi z kurczaka bez nich. Dodatkowo mięso takie zawiera mniej białka.

O jakości produktu świadczyć będzie również jego struktura, a według zaleceń unikać powinniśmy mięsa twardego oraz bladego. Krajowi hodowcy drobiu oraz lekarze weterynarii tłumaczą jednak, że pojawienie się białych pasków na mięsie z kurczaka może być również uwarunkowane genetycznie.

Producenci podkreślają, że mięso dostępne w sklepach jest bezpieczne dla konsumentów, ponieważ spełnia wyśrubowane polskie i europejskie normy prawne. 

Jak wskazano, zwierzęta hodowane są w humanitarnych warunkach, a leczenie antybiotykami odbywa się pod nadzorem lekarzy weterynarii i jest stosowane jedynie w przypadku, gdy istnieją ku temu przesłanki.

Po kuracji zwierzę przechodzi jednak okres karnacji, podczas którego jego mięśnie oczyszczają się z niepożądanych substancji. Warto jednak upewnić się przed zakupem, skąd pochodzi wybrany produkt i kupować jedynie u zaufanych dostawców.

Artykuły polecane przez redakcję Goniec.pl:

Jeżeli chcesz się podzielić informacjami ze swojego regionu, koniecznie napisz do nas na adres [email protected]

Źródło: WP/Ohme

Tagi: