Wyszukaj w serwisie
Goniec.pl > Fakty > Dietetyk ostrzega. Tego produktu nie kupuj w Biedronce
Zuzanna Ptaszyńska
Zuzanna Ptaszyńska 02.02.2023 21:00

Dietetyk ostrzega. Tego produktu nie kupuj w Biedronce

Biedronka parówki
Iberion, Michał Wrzosek/TiKTok

Znany dietetyk Michał Wrzosek podzielił się na TikToku refleksją na temat jednego z popularnych produktów. Chodzi o parówki, które są dostępne m.in. w sieci sklepów Biedronka. Ekspert ostrzegł przed szkodliwym dla zdrowia mięsem oddzielonym mechanicznie, które stanowi bazę wyrobu.

Dietetyk ostrzega przed kupnem tych parówek

Michał Wrzosek postanowił uświadomić konsumentów, co tak naprawdę zawiera się w składzie jednych z popularniejszych parówek, które są dostępne m.in. w sieci sklepów Biedronka. Dietetyk ostrzegł, że choć produkt widnieje jako mięsny, mięso to jedynie 55% jego składu, a reszta to zbędne dodatki.

Tłumaczył, że jego produkcja polega na ciśnieniowym przeciskaniu przez sito kości i odrzutów po np. piersi z kurczaka, w tym skórek. Uczulił, że w tych parówkach jest więcej tłuszczu niż białka. Wrzosek ocenił, że takie produkty w ogóle nie powinny być dopuszczone do sprzedaży i zalecił ostrożne czytanie etykiet podczas zakupów.

@michal_wrzosek Tego produktu nie kupuj w Biedronce❗ #jedzenie #zakupy #dieta ♬ dźwięk oryginalny - Dr Dietetyki Michał Wrzosek

Co jeszcze warto wiedzieć o MOM-ie?

Mięso oddzielone mechanicznie, zgodnie z rozporządzeniem będącym częścią prawa unijnego, nie jest mięsem, ale produktem, który został uzyskany "przez usunięcie mięsa z tkanek przylegających do kości po odłączeniu od nich tuszy lub tusz drobiowych, za pomocą środków mechanicznych, co prowadzi do utraty lub modyfikacji struktury włókien mięśniowych".

Jeśli chodzi o MOM drobiowe, to w jego skład wchodzą m.in.: grzbiety, skrzydła i szyje. Do produkcji mięsa oddzielonego mechanicznie nie można natomiast używać łap oraz skóry szyi i głowy (jeśli chodzi o drób). W przypadku innych zwierząt do wytwarzania MOM-u nie wolno stosować różnego rodzaju kości, kończyny poniżej stawu nadgarstkowego i skokowego oraz ogonów.

W mięsie oddzielonym mechanicznie jest zbyt dużo tłuszczu, mało białka, a sporo szkodliwych substancji. W związku z bardzo niską jakością kilogram takiego mięsa kosztuje mniej niż 2 zł. Stosuje się je do wyrobu produktów na bazie emulsji, czyli wszystkich drobno zmielonych, a następnie zbitych w jedną całość mas. MOM znajduje się m.in. w składzie: pasztetów, parówek, konserw, niektórych kiełbas, gotowych dań, takich jak gołąbki, krokiety, pulpety czy klopsy.

Artykuły polecane przez Goniec.pl:

Źródło: TikTok, medonet.pl