Wyszukaj w serwisie
Goniec.pl > Fakty > Makaron pilnie wycofywany ze sklepów. Ważne ostrzeżenie GIS
Ada Rymaszewska
Ada Rymaszewska 08.11.2023 19:18

Makaron pilnie wycofywany ze sklepów. Ważne ostrzeżenie GIS

makaron
Pixabay/Sylwia Aptacy

Nowe ostrzeżenie Głównego Inspektora Sanitarnego. Jak poinformowano, zdecydował on o wycofaniu z obrotu całej partii popularnego makaronu. Spożycie produktu przez osoby z alergią bądź nietolerancją na jeden ze składników może skutkować poważnym uszczerbkiem na zdrowiu. Koniecznie sprawdź, czy nie jesteś w grupie ryzyka.

GIS ostrzega przed makaronem kukurydzianym

Najnowsze ogłoszenie Głównego Inspektora Sanitarnego dotyczy kukurydzianego makaronu świderki, który sprzedawany jest jako produkt bezglutenowy. Niestety, w produkcie wykryto ten rodzaj białka.

- W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono niezgodność w zakresie zawartości glutenu w produkcie oznakowanym jako produkt bezglutenowy - poinformowano w komunikacie.

GIS ostrzega, że spożycie wspomnianego makaronu przez osoby z alergią albo nietolerancją na gluten może skutkować wystąpieniem reakcji alergicznej. Jeśli jesteśmy w grupie potencjalnie zagrożonej, lepiej zawczasu sprawdzić domowe szafki.

Grzegorz Borys nie żyje. To ona zidentyfikowała ciało, ujawniono kulisy

Cała partia wycofana z obrotu

Główny Inspektor Sanitarny przekazał szczegółowe informacje dotyczące wycofywanej partii makaronu:

  • Nazwa produktu: Sam Mills GLUTEN FREE Pasta d'oro 100% Corn Pasta Fusilli
  • Numer partii: 21 03 25 B
  • Data minimalnej trwałości: 21.03.2025
  • Producent: SAM MILLS INTERNATIONAL S.A., Rumunia
  • Dystrybutor w Polsce: Italmex Sp. z o.o., ul. Sławęcińska 10, Macierzysz, 05-850 Ożarów Mazowiecki

Z opublikowanego komunikatu dowiadujemy się ponadto, że dystrybutor zlecił dodatkowe badania makaronu w kierunku obecności glutenu. Wykazały one, że ustalenia służb sanitarnych są słuszne. O zagrożeniu i konieczności wycofania produktu z obrotu powiadomiono wszystkich odbiorców.

- Osoby z alergią oraz osoby z nietolerancją glutenu nie powinny spożywać partii produktu wskazanej w komunikacie - wskazano.

ed501d71-4258-4200-9683-135b9cd98736.jpg
Źródło: GIS

Gluten - białko, które może szkodzić

Gluten jest białkiem znajdującym się w pszenicy i jej odmianach, a także życie i jęczmieniu. Powszechnie występuje więc w pieczywie, makaronach, niektórych kaszach i wielu przetworzonych produktach przeznaczonych do spożycia.

ZOBACZ: Dino zaskoczy wszystkich klientów. Już od środy świetna oferta

Jeśli chodzi o większą część populacji, gluten nie ma na nią destrukcyjnego wpływu, ale u niektórych może wywołać niepożądane reakcje organizmu, za które odpowiada wchodząca w jego skład gliadyna. Glutenu nie mogą spożywać chorzy na alergię, celiakię i nieceliakalną nadwrażliwość na gluten.

Źródło: GIS

Tagi: gis