Makaron pilnie wycofywany ze sklepów. Ważne ostrzeżenie GIS
Nowe ostrzeżenie Głównego Inspektora Sanitarnego. Jak poinformowano, zdecydował on o wycofaniu z obrotu całej partii popularnego makaronu. Spożycie produktu przez osoby z alergią bądź nietolerancją na jeden ze składników może skutkować poważnym uszczerbkiem na zdrowiu. Koniecznie sprawdź, czy nie jesteś w grupie ryzyka.
GIS ostrzega przed makaronem kukurydzianym
Najnowsze ogłoszenie Głównego Inspektora Sanitarnego dotyczy kukurydzianego makaronu świderki, który sprzedawany jest jako produkt bezglutenowy. Niestety, w produkcie wykryto ten rodzaj białka.
- W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono niezgodność w zakresie zawartości glutenu w produkcie oznakowanym jako produkt bezglutenowy - poinformowano w komunikacie.
GIS ostrzega, że spożycie wspomnianego makaronu przez osoby z alergią albo nietolerancją na gluten może skutkować wystąpieniem reakcji alergicznej. Jeśli jesteśmy w grupie potencjalnie zagrożonej, lepiej zawczasu sprawdzić domowe szafki.
Grzegorz Borys nie żyje. To ona zidentyfikowała ciało, ujawniono kulisyCała partia wycofana z obrotu
Główny Inspektor Sanitarny przekazał szczegółowe informacje dotyczące wycofywanej partii makaronu:
- Nazwa produktu: Sam Mills GLUTEN FREE Pasta d'oro 100% Corn Pasta Fusilli
- Numer partii: 21 03 25 B
- Data minimalnej trwałości: 21.03.2025
- Producent: SAM MILLS INTERNATIONAL S.A., Rumunia
- Dystrybutor w Polsce: Italmex Sp. z o.o., ul. Sławęcińska 10, Macierzysz, 05-850 Ożarów Mazowiecki
Z opublikowanego komunikatu dowiadujemy się ponadto, że dystrybutor zlecił dodatkowe badania makaronu w kierunku obecności glutenu. Wykazały one, że ustalenia służb sanitarnych są słuszne. O zagrożeniu i konieczności wycofania produktu z obrotu powiadomiono wszystkich odbiorców.
- Osoby z alergią oraz osoby z nietolerancją glutenu nie powinny spożywać partii produktu wskazanej w komunikacie - wskazano.
Gluten - białko, które może szkodzić
Gluten jest białkiem znajdującym się w pszenicy i jej odmianach, a także życie i jęczmieniu. Powszechnie występuje więc w pieczywie, makaronach, niektórych kaszach i wielu przetworzonych produktach przeznaczonych do spożycia.
ZOBACZ: Dino zaskoczy wszystkich klientów. Już od środy świetna oferta
Jeśli chodzi o większą część populacji, gluten nie ma na nią destrukcyjnego wpływu, ale u niektórych może wywołać niepożądane reakcje organizmu, za które odpowiada wchodząca w jego skład gliadyna. Glutenu nie mogą spożywać chorzy na alergię, celiakię i nieceliakalną nadwrażliwość na gluten.
Źródło: GIS