Wyszukaj w serwisie
Goniec.pl > Fakty > GIS ostrzega przed czekoladą firmy Bio Benjamin
Maria Glinka
Maria Glinka 22.10.2021 21:30

GIS ostrzega przed czekoladą firmy Bio Benjamin

niebieski tekst goniec.pl na białym tle
Pixabay/meineresterampe - zdjęcie ilustracyjne

GIS informuje, że ze sklepów znika wegańska czekolada. Powodem wycofania wadliwego produktu jest wykrycie składnika zanieczyszczonego tlenkiem etylenu. Każdy, kto zakupił czekoladę powinien powstrzymać się od jej spożycia.

Zaledwie wczoraj informowaliśmy, że ze sklepowych półek znika ryż z kurczakiem. Dziś na oficjalnej stronie GIS pojawił się kolejny komunikat przed niebezpieczną żywnością.

Wegańska czekolada może szkodzić zdrowiu

Tym razem GIS został poinformowany o nieprawidłowościach przez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF). Z komunikatu wynika, że w wegańskiej czekoladzie wykryto substancję szkodliwą dla zdrowia.

Badania wykazały, że wadliwe są dwie partie czekolady Happy Edition z kurkumą, imbirem i cytryną BIO (60 g). Produkty niezdatne do spożycia są opatrzone numerami 21147 i 21161. Na opakowaniach widnieje data minimalnej trwałości 27.05.2022 oraz 10.06.2022.

Pozostała część artykułu pod materiałem wideo

Bułgarska firma Bio Benjamin Ltd. wycofuje wadliwe partie z obrotu handlowego. W związku z tym polski odbiorca tych produktów - podmiot Eko-Wital Sp. z.o.o., podjął decyzję o zdjęciu ze sklepowych półek wyżej wymienionych partii. 

Firma wskazuje, że otrzymała informacje o nieprawidłowościach już po wprowadzeniu czekolady do obrotu handlowego. Działania, które podejmuje, mają zapewnić maksymalne bezpieczeństwo konsumentom.

Co wykryto w czekoladzie? To substancja zakazana w UE

GIS informuje, że przy produkcji dwóch partii czekolady wykorzystano sproszkowany imbir. W trakcie badań okazało się, że ten składnik był zanieczyszczony tlenkiem etylenu.

Tlenek etylenu jest powszechnie wykorzystywany w przemyśle chemicznym - stosuje się go jako środek odkażający i dezynfekujący. Tlenek etylenu wykazuje także właściwości grzybobójcze. 

W związku z tym Unia Europejska zabroniła stosowania tej substancji w żywności. Mimo tego GIS dość często informuje o obecności tlenku etylenu w mięsie, przyprawach czy wędlinach.

Tlenek etylenu może prowadzić do skażenia organizmu, a w rezultacie także do uszkodzenia narządów, zaburzeń płodności czy pojawienia się nowotworów. Dlatego też GIS apeluje, aby osoby, które zakupiły wadliwą wegańską czekoladę nie spożywały jej.

Zobacz też

Artykuły polecane przez redakcję Goniec.pl:

Jeżeli chcesz się podzielić informacjami ze swojego regionu, koniecznie napisz do nas na adres redakcja@goniec.pl

źródło: gov.pl

Tagi: Zdrowie