Sanepid ostrzega przed popularnymi jajkami. Na skorupkach wykryto groźną bakterię
Kupiłeś ostatnio jajka? Lepiej sprawdź, czy nie znalazłeś się w niebezpieczeństwie. Sanepid wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Nie należy spożywać tych jajek na surowo “z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia”. GIS ostrzega nawet przed dotykaniem ich skorupek.
Sanepid wydał ostrzeżenie, chodzi o jajka
Sanepid wydał w środę 31 maja pilne ostrzeżenie. Przeprowadzone badania wykazały, że dwa rodzaje jajek stanowią zagrożenie dla ludzi, którzy je kupili.
- Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka - czytamy w komunikacie Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Sprawa jest poważna.
Nagranie z komunii hitem internetu. Ksiądz nie mógł powstrzymać śmiechuSanepid wykrył bakterię na popularnych jajkach
Badania wykazały, że na skorupkach dwóch rodzajach jaj produkowanych przez Firmę Handlową “KOKO” w Zakładzie Pakowania Jaj Grzegorz Jabłoński w Straszewach (weterynaryjny numer identyfikacyjny 14375909) znajdują się pączki Salmonella Enteritidis.
Natychmiast wdrożono procedurę, tak by jak najszybciej wyeliminować jajka ze sklepów. Nie można jednak wykluczyć, iż przed ujawnieniem zagrożenia część jajek trafiła już do polskich domów. Sanepid ostrzega. Spożywanie tych jajek może doprowadzić do zakażenia i wystąpienia salmonellozy.
- Nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami - alarmuje GIS w specjalnym ostrzeżeniu. O jakie jajka chodzi?
Sprawdź, czy nie masz tych jajek w domu
Jakich jajek nie należy spożywać pod żadnym pozorem? Klienci powinni sprawdzić, czy w ich domu nie ma poniższych produktów:
- Jaja Królewskie klasa A, klasa wagowa>60 g; jaja różnej wielkości,
- Mazowieckie Jaja klasa A, 6 świeżych jaj, klasa wagowa >50 g, jaja różnej wielkości.
Kod widoczny na skorupkach jajek z bakterią to 3PL14371391, a producent wskazał, że najlepiej spożyć je przed 18.06.2023.
Firma została zobowiązana do przekazania skażonych jajek do utylizacji. Dodatkowo Inspekcja Weterynaryjna stwierdziła, że doszło do błędu w znakowaniu jajek objętych ostrzeżeniem. Chodzi o datę zniesienia jajek i ich minimalnej trwałości do spożycia. Prowadzone jest postępowanie wyjaśniające.