Wyszukaj w serwisie
Goniec.pl > Porady > Idealny przepis na świąteczne pierniki. Ewa Wachowicz zdradziła, jak je przygotowuje
Patryk Idziak
Patryk Idziak 10.12.2024 20:09

Idealny przepis na świąteczne pierniki. Ewa Wachowicz zdradziła, jak je przygotowuje

Pierniki Ewy Wachowicz
fot. Instagram @ewawachowicz, KAPiF

Ewa Wachowicz po raz kolejny zdecydowała się podzielić kulinarnym skarbem i ujawniła przepis na idealne, aromatyczne pierniki! Niegdyś pilnie strzeżona krakowska receptura może teraz trafić w twoje ręce. Dzięki prostym wskazówkom przygotujesz ciastka, które zachwycą wszystkich podczas wigilijnej kolacji. Przy okazji dowiedzieliśmy się też, jak zrobić smaczne polewy.

Ewa Wachowicz zdradza przepis na "pyszne święta"

Niewiele czasu pozostało do wigilii świąt Bożego Narodzenia, ale wciąż zdążysz przygotować ciasto na pierniki tak, aby odleżało swoje. W odpowiednim momencie pojawiła się publikacja Ewy Wachowicz – kulinarnego autorytetu i gwiazdy programu “Ewa gotuje" – w której wskazała kilka prostych kroków, jak zabrać się za robienie pierników. Będą kruche i rozpływające się w ustach.

Wielu nie wyobraża sobie zimy bez smaku i zapachu korzennych ciastek, ale bywa, że ilekroć je przygotowujemy, wychodzą co najwyżej zdatne do spożycia. Z tym przepisem to już koniec twoich problemów! Potrzebujesz dużej miski, kilka podstawowych składników, takich jak mąka, i odrobiny cierpliwości.

Tajemnicza śmierć profesora warszawskiej uczelni. Są wyniki sekcji zwłok Luksusowa willa Beaty Kozidrak robi piorunujące wrażenie. "Otaczam się tylko złotem"

Jak zrobić pierniki według przepisu Ewy Wachowicz?

W artykule przedstawiamy sposób na stworzenie idealnego lukru oraz polewy na ciastka, ale zanim do nich przejdziemy, zajmijmy się podstawą. Sekretem wybornego smaku pierników od zawsze był czas dojrzewania, jednak i bez tego można z nich wykrzesać wiele dobroci.

Pierwsza partia pierniczków zrobiona! To bardzo stary krakowski przepis na te świąteczne wypieki – chwali się Ewa Wachowicz na Instagramie i podaje dokładne proporcje składników.

Do przygotowania przeciętnej porcji pierników na Boże Narodzenie potrzebujesz:

  • 250 g cukru
  • 250 g miodu
  • 250 g masła
  • 750 g mąki
  • 3 jajka
  • ⅔ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ⅔ łyżeczki sody
  • 1 łyżki przyprawy korzennej (możesz zrobić samodzielnie)
  • startej skórki pomarańczy

Sposób przygotowania pierników według Ewy Wachowicz:

1. Znajdź spory garnek i ustaw go na włączonym palniku. Roztop masło, a następnie wsyp cukier i mieszaj do rozpuszczenia. Gdy uzyskasz jednolitą masę, dodaj miód.

2. Zdejmij całość z ognia i dorzuć przyprawę korzenną wraz ze skórką pomarańczy i odrobiną mąki, która pochłonie nieco ciepła i pomoże masie stygnąć. Wymieszaj dokładnie i poczekaj, aż się wychłodzi.

3. Pozostałą mąkę, sodę i proszek do pieczenia przesiej przez sitko. Do ostudzonej masy wbijaj stopniowo jaja, dodając jednocześnie przesianą mąkę.

4. Całość miksuj aż składniki się połączą i masa stanie się odpowiednio gęsta. Jeśli widzisz, że jest zbyt płynna (bo jaja były duże), dosyp mąki.

Tak przygotowane ciasto należy – najlepiej w glinianym naczyniu – odłożyć do leżakowania na 3-6 tygodni w chłodne miejsce (nieco krótszy czas też powinien zagwarantować dobry smak).

Bez leżakowania też wyjdą, ale smaczniejsze są “zrelaksowane” – podkreśla Ewa Wachowicz.

Czytaj także: Kupiłaś gwiazdę betlejemską? Od razu zrób z nią jedną rzecz, będzie piękna do Bożego Narodzenia, a nawet i dłużej

Pieczenie i dekorowanie pierników. Tak zrobisz świetną polewę

Bez względu na to, czy zdecydujemy się czekać, czy zrobić pierniki od razu, nie ominiemy intensywnego wałkowania. Ciasto trzeba rozłożyć na stolnicy, podzielić na mniejsze fragmenty, obficie podsypać mąką i rozwałkować. Po wycięciu ciasteczek pozostaje już bardzo niewiele do zrobienia.

Pierniki należy ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 10-12 minut, aż uzyskają złoty kolor.

A jak zrobić lukier? Bardzo prosto! Wystarczy pomieszać sok z cytryny i cukier puder, a do zabarwienia użyć naturalnych składników. Zieloną polewę otrzymamy, jak zapewnia Ewa Wachowicz, dzięki zmielonemu młodemu jęczmieniowi, a różową po zastąpieniu soku z cytryny sokiem z również kwaśnej żurawiny.

Sprawdź: Nowy obowiązek wejdzie w życie 23 grudnia. Wszyscy właściciele mieszkań muszą się zastosować