GIS wskazał "najczęstsze grzybowe pomyłki". Te gatunki łatwo ze sobą pomylić
Jesienny wysyp grzybów rozpoczyna się w połowie września i trwa aż do pierwszych przymrozków. W sezonie łatwo jednak o pomyłkę. Wiele jadalnych grzybów do złudzenia przypomina bowiem te trujące. Na co warto zwrócić uwagę podczas grzybobrania?
Najczęstsze pomyłki na grzybach
Grzybobranie to doskonały pomysł na relaks w jesienne dni. Wiele osób uwielbia spacery po lesie, w poszukiwaniu borowików, prawdziwków czy kurek. Niestety podczas zbierania grzybów nietrudno o pomyłkę.
Zbierając grzyby, warto dokładnie przyjrzeć się owocnikom. Niektóre do złudzenia przypominają bowiem te, które nie nadają się do spożycia. Na co należy zwrócić uwagę podczas grzybobrania?
Zespół Perfect w żałobie. Muzycy przekazali smutną wiadomośćCzym różnią się grzyby trujące od grzybów niejadalnych?
Grzyby można podzielić na trzy kategorie, ze względu na ich przydatność do spożycia. Wyróżniamy owocniki jadalne, niejadalne i trujące.
Pierwsze z nich nadają się do spożycia po obróbce termicznej. Niejadalnych nie powinno się jeść ze względu na smak, zapach, twardy miąższ lub toksyny. Niektóre z nich są ponadto objęte ochroną. Grzyby trujące z kolei posiadają w sobie toksyny, które mogą doprowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych, a nawet śmierci.
Trzy gatunki grzybów, które łatwo ze sobą pomylić
Wiele gatunków jadalnych grzybów do złudzenia przypominają te niejadalne, bądź trujące. - Niejeden wygląda jak gołąbek, a okazuje się muchomorem - czytamy w mediach społecznościowych Sanepidu. Oto grzyby, które najłatwiej ze sobą pomylić:
- pieczarka biaława - grzyb jadalny, często mylony z trującym muchomorem jadowitym;
- czubajka kania - grzyb jadalny, który łatwo pomylić z trującym muchomorem plamistym;
- muchomor sromotnikowy/zielonawy - grzyb trujący, przypominający wyglądem gołąbka zielonawego.