Główny Inspektor Sanitarny wycofuje ze sklepów makarony marki Makarony Polskie z Rzeszowa
Główny Inspektor Sanitarny podjął pilną decyzję o wycofaniu ze sprzedaży wybranych partii makaronu, produkowanych przez firmę Makarony Polskie z Rzeszowa. W produkcie wykryto zbyt wysokie stężenie toksyny, zwanej deoksyniwalenol.
Specjaliści z GIS wydali ostrzeżenie publiczne dotyczące skażonej żywności. Deoksyniwalenol jest szkodliwy dla ludzi i może doprowadzić do szeregu problemów zdrowotnych.
GIS wycofuje ze sklepów skażony makaron
W siedmiu partiach makaronu produkowanego przez firmę Makarony Polskie z Rzeszowa stwierdzono zbyt wysokie stężenie deoksyniwalenolu. GiS podjął więc decyzję o wycofaniu ze sprzedaży następujących produktów:
Makaron razowy świderki z mąki z pszenicy durum La Campagna 500 g
(nr partii 25.03.2024/05P/1/002 L.084.21/V20/1, data minimalnej trwałości 25.03.2024)
Makaron razowy rurki z mąki z pszenicy durum La Campagna 500 g
(nr partii 25.03.2024/03P/1/005 L.085.21/V20/1 lub L.085.21/V17/1, data minimalnej trwałości 25.03.2024)
Makaron pełnoziarnisty Tiradell świderki 500 g
(nr partii 25.03.2024/01P/1/002 L.084.21/V20/1 lub L.084.21/V07/1, data minimalnej trwałości 25.03.2024)
Makaron pełnoziarnisty Tiradell penne 500 g
(nr partii 25.03.2024/03P/1/005 L.084.21/V07/1 lub L.085.21/V17/1, data minimalnej trwałości 25.03.2024)
Makaron pełnoziarnisty Pol – Mak świderki 400 g
(nr partii 25.03.2023/05P/1/002 L.084.21/M20/1, data minimalnej trwałości 25.03.2023)
Makaron pełnoziarnisty Pol – Mak pióra 400 g
(nr partii 26.03.2023/05P/1/001 L.086.21/M17/1 lub L.086.21/M20/1, data minimalnej trwałości 26.03.2023)
Makaron razowy Makarony Polskie spaghetti 400 g
(nr partii 08.04.2024/07D/1/003 L.099.21/D16/1, data minimalnej trwałości 08.04.2024).
Pozostała część artykułu pod materiałem wideo
Deoksyniwalenol może wywołać problemy z układem pokarmowym w postaci biegunek i wymiotów, a także doprowadzić do powiększenia pęcherzyka żółciowego i krwawienia do światła przewodu pokarmowego.
Jego spożycie obarczone jest również ryzykiem chorób płuc i nerek. Deoksyniwalenol jest również w stanie przedostać się do mózgu i wpływać na pracę receptorów dopaminowych. Toksyna ta znajduje się najczęściej w zbożach i powstaje na różnych etapach uprawy.
Nie należy spożywać żywności wycofywanej ze sprzedaży
Producent makaronów rozpoczął proces wycofywania ich z rynku, a także wykonał badania na próbkach archiwalnych. Państwowa Inspekcja Sanitarna nadzoruje przebieg tych działań. - Nie należy spożywać produktów oznaczonych numerami partii wskazanymi w komunikacie - podkreślił GIS.
Artykuły polecane przez redakcję Goniec.pl:
Nie żyje Agnieszka Rogalska. Wiadomość przekazał burmistrz Wieliczki
Ryszard Terlecki potwierdził. "LexTVN" ma być dzisiaj uchwalona
Jeżeli chcesz się podzielić informacjami ze swojego regionu, koniecznie napisz do nas na adres [email protected]
Źródło: GIS