Jak długo można przechowywać mięso w zamrażarce? Mało kto o tym wie
Jak długo można bez przykrych konsekwencji przechowywać mięso w zamrażarce? Z pewnością takie pytanie zadawało sobie w życiu wielu z nas. Co ciekawe, dużo zależy od rodzaju mięsa, które przechowujemy. Warto o tym wiedzieć, aby cieszyć się jego smakiem na długo.
Ile czasu możemy przechowywać mięso w zamrażarce?
Zamrażarki używają praktycznie wszyscy. Spełnia ona swoją bardzo ważną rolę w każdym domu, traktowana niczym małe archiwum żywności. Warto jednak wiedzieć, jak długo możemy przechowywać w niej niektóre produkty, a zwłaszcza mięso.
Do zamrażarki trafia najczęściej mięso surowe, które mrozimy na zapas tak, by nie straciło swoich właściwości, a po wyjęciu było dalej przydatne do spożycia. Jak się jednak okazuje, nie każdy rodzaj mięsa może być przechowywany tak samo długo.
Dino z fantastyczną ofertą dla klientów. Uwielbiany produkt za grosze, warto się pospieszyćJak długo mrozić mięso? Wszystko zależy od rodzaju
Jak długo możemy mrozić produkty tak, by nie straciły swoich właściwości? Zdecydowanie najdłuższy okres obejmują warzywa i owce, które dzięki niskiej zawartości wody mogą przetrwać w dobrym stanie nawet do roku. Mięso wołowe i cielęce również charakteryzuje się możliwością długiego mrożenia nawet do 6-9 miesięcy.
Co innego w przypadku drobiu oraz ryb. Mięso drobiowe zawiera w sobie znacznie więcej wody, co oznacza, że powinno być mrożone krócej. Od kilku tygodni do maksymalnie 3-4 miesięcy. Podobnie z rybami. Tu wiele zależy również od gatunku, jaki przechowujemy.
Warto pamiętać, że duży wpływ na przechowywanie żywności w zamrażarce ma to, w jaki sposób ją zapakujemy.
ZOBACZ: Masz w kuchni takie łyżki? Natychmiast je wyrzuć, GIS wydał pilny komunikat
Warto wybrać odpowiednie opakowanie
Przed zamrożeniem mięsa i innych produktów wcześniej powinniśmy je odpowiednio poporcjować i wybrać szczelne opakowanie. Obecnie w sklepach dostępnych jest wiele opcji specjalnych pojemników, lub torebek z zamkiem błyskawicznym, które również doskonale sprawdzą się w tej roli.
Pakując żywność, powinniśmy ją również odpowiednio oznaczyć konkretną datą, aby w przyszłości wiedzieć, jak długo dane opakowanie znajduje się w zamrażarce. Dzięki odpowiedniemu przechowywaniu żywności, nasze produkty po rozmrożeniu zachowają swoje wartości odżywcze oraz smak.